Kawa, a zdrowie? Jak dobrze wiadomo kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wielu pracowników służby zdrowia uważa, że jest to jeden z najzdrowszych napojów na planecie.
Dla niektórych osób jest to jedno z największych źródeł przeciwutleniaczy w diecie, przewyższające zarówno owoce, jak i warzywa łącznie.
Oto kilka wskazówek, jak zmienić swoją kawę ze zdrowej na super zdrową.
1. Bez kofeiny po godzinie 14
Kawa jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kofeiny w diecie.
Kofeina jest środkiem pobudzającym, który jest jednym z głównych powodów, dla których kawa jest tak popularna. Daje ci energię i pomaga ci nie zasnąć, kiedy czujesz się zmęczony.
Ale jeśli pijesz kawę późno w ciągu dnia, może to zakłócać twój sen. Zły sen wiąże się z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi.
Z tego powodu ważne jest, aby nie pić kawy po godzinie 14-stej. Jeśli musisz, wybierz bezkofeinową lub zdecyduj się na filiżankę herbaty, która zawiera znacznie mniej kofeiny niż kawa.
Niemniej jednak, jeśli czujesz, że możesz poprawić swój sen, unikanie kawy pod koniec dnia może być skuteczną strategią.
Istnieje wiele innych sposobów na poprawę jakości snu. Przeczytaj ten artykuł, aby uzyskać porady naukowe.
2. Nie dodawaj do kawy cukru
Chociaż kawa sama w sobie jest zdrowa, możesz z łatwością przekształcić ją w coś szkodliwego.
Najlepszym sposobem na zrobienie tego jest dodanie do niej masy cukru. Dodany cukier jest prawdopodobnie jednym z najgorszych składników nowoczesnej diety.
Cukier, głównie ze względu na wysoką zawartość fruktozy wiąże się z wieloma poważnymi chorobami, takimi jak otyłość i cukrzyca.
Jeśli nie możesz sobie wyobrazić życia bez słodyczy w kawie, użyj naturalnego słodzika,takiego jak stewia.
3. Wybierz jakość, najlepiej ekologiczną
Jakość kawy może się znacznie różnić w zależności od metody przetwarzania i sposobu uprawy ziaren kawy.
Ziarna kawy są zwykle spryskiwane syntetycznymi pestycydami i innymi chemikaliami, które nigdy nie były przeznaczone do spożycia przez ludzi.
Jednak wpływ pestycydów na żywność jest kontrowersyjny. Istnieją obecnie ograniczone dowody na to, że wyrządzają one szkodę, gdy znajdują się na niskim poziomie w produkcie.
Niemniej jednak, jeśli martwisz się zawartością pestycydów w swojej kawie, rozważ zakup organicznych ziaren kawy. Powinny zawierać znacznie mniejsze ilości syntetycznych pestycydów.
4. Unikaj zbyt dużej ilości kawy
Podczas, gdy umiarkowane spożycie kawy jest zdrowe, picie zbyt dużej ilości może zmniejszyć ogólne korzyści. Nadmierne spożycie kofeiny może mieć różne niepożądane skutki uboczne, chociaż wrażliwość ludzi jest różna. Ogólnie rzecz biorąc nie należy przekraczać 2,5 mg na kg masy ciała na dzień.
Biorąc pod uwagę, że średnia filiżanka kawy może zawierać około 95 mg kofeiny, odpowiada to około dwóm filiżankom kawy dziennie dla osoby ważącej 80 kg.
Jednak znacznie większe ilości kofeiny (400-600 mg) na dobę (około 4-6 filiżanek) nie są związane z żadnymi niepożądanymi skutkami ubocznymi u większości ludzi.
Picie kawy polega na równoważeniu ryzyka i korzyści. Słuchaj swojego ciała i spożywaj nie więcej niż możesz wygodnie tolerować.
5. Dodaj trochę cynamonu do swojej kawy
Cynamon to smaczne zioło, które wyjątkowo dobrze miesza się ze smakiem kawy.
Badania pokazują, że cynamon może obniżyć poziom glukozy we krwi, cholesterolu i trójglicerydów u chorych na cukrzycę.
Jeśli potrzebujesz odrobiny smaku, spróbuj dodać odrobinę cynamonu. To zaskakująco dobre.
Tylko pamiętaj, aby nie dodawać zbyt dużo do filiżanki. Podczas, gdy niewielkie ilości cynamonu są zdrowe, zbyt dużo może powodować pewne niepożądane skutki uboczne.
6. Unikaj niskotłuszczowych i sztucznych śmietanek
Komercyjne niskotłuszczowe i sztuczne śmietanki są zwykle wysoko przetworzone i mogą zawierać wątpliwe składniki.
Jednak niewiele jest badań nad skutkami zdrowotnymi pozamleczarskich śmietanek do kawy. Ich zawartość różni się w zależności od marki, a niektóre mogą być zdrowsze od innych. Niemniej jednak, naturalna żywność w całości jest lepszym wyborem.
Zamiast bezmlecznej śmietanki zastanów się nad dodaniem do swojej kawy pełno-tłuszczowego mleka, najlepiej z krów karmionych trawą.
Badania wykazują, że produkty mleczne zawierają pewne ważne składniki odżywcze. Na przykład są doskonałym źródłem wapnia i mogą zmniejszać ryzyko osteoporozy i złamań kości.
Dodatkowo mleko krowie zawiera trochę witaminy K, co jest również związane z poprawą zdrowia kości.
7. Dodaj trochę kakao do kawy
Kakao jest pełne przeciwutleniaczy i wiąże się z różnego rodzaju korzyściami zdrowotnymi, w tym zmniejszeniem ryzyka chorób serca. Spróbuj dodać odrobinę kakao w proszku do swojej kawy, aby dodać trochę smaku.
8. Zaparz kawę za pomocą filtra papierowego
Zaparzona kawa zawiera kafestol, diterpen, który może podwyższyć poziom cholesterolu we krwi. Jednak zmniejszenie jego poziomów jest proste. Po prostu użyj filtra papierowego.
Parzenie kawy za pomocą papierowego filtra skutecznie obniża ilość kafestolu, ale pozwala kofeinie i korzystnym przeciwutleniaczom przedostać się przez niego.
Kawa, a zdrowie podsumowanie
Kawa jest popularnym napojem znanym ze swoich stymulujących efektów.
Picie kawy wiąże się z różnymi korzyściami zdrowotnymi. Jednak istnieje kilka sposobów na poprawę tych korzyści jeszcze bardziej.
Co najważniejsze unikaj dodawania do kawy cukru. Zamiast tego możesz dodać do niej odrobinę cynamonu lub kakao.
Pamiętaj również o powstrzymaniu się od picia kawy późnym popołudniem i wieczorem, ponieważ może to negatywnie wpłynąć na jakość snu.