Najlepsze i najgorsze pokarmy jeżeli chodzi o zdrowie stawów

Zdrowe odżywianie jest niezbędne, aby zapobiegać chorobom stawów lub je wręcz poprawić. Czytaj dalej, aby odkryć najlepsze i najgorsze pokarmy dla twoich stawów!

Przestrzeganie zdrowej diety i spożywanie odpowiednich pokarmów jest niezbędne dla zapewnienia dobrego zdrowia fizycznego. Stawy narażone są na codzienną ciężką pracę. Tak więc, jeśli nie będą odpowiednio traktowane mogą zostać poważnie uszkodzone.

Zarówno starzenie się jak i aktywność fizyczna znacznie zwiększają ryzyko tych obrażeń. Jeśli jednak jedząc odpowiednie pokarmy możesz pomóc w ich ochronie i opiece.

Bardzo częstą chorobą stawów jest reumatoidalne zapalenie stawów. Ta choroba jest spowodowana zużyciem chrząstki szklistej. Jest to wysoce wyspecjalizowana struktura, która pokrywa powierzchnię kości stawów.

Zalecane pokarmy dla stawów:

Według literatury naukowej są to jedne z najlepszych produktów spożywczych, które można włączyć do diety:

Kurkuma

Kurkumina, którą zawiera ten korzeń była badana w różnych rodzajach bólu ze względu na jej działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Kurkuma jest dobrym sprzymierzeńcem w przypadkach zapalenia stawów i choroby zwyrodnieniowej stawów. Dobrą rzeczą jest to, że w przeciwieństwie do innych środków przeciwzapalnych nie uszkadza błony śluzowej żołądka.

Jest w stanie zmniejszyć histaminę w procesach zapalnych, a także stymulować aktywność dwóch enzymów : S-transferazy glutationu i peroksydazy glutationowej. Enzymy te są odpowiedzialne za regulację reakcji organizmu na procesy zapalne, ułatwiając usuwanie odpadów.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek i inne produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zmniejszać przewlekłe stany zapalne związane z różnymi rodzajami chorób i zaburzeń stawów. Dlatego ważne jest, aby włączyć ją do swojej diety.

Imbir

Imbir jest kolejnym tradycyjnym lekarstwem na ból, ponieważ jest bardzo podobny do kurkumy.

Ten naturalny lek jest stosowany od wielu lat w leczeniu nudności, migren, a nawet wysokiego ciśnienia krwi. Jednak w ostatnich latach niektóre czasopisma ujawniły różne wyniki dotyczące jego korzyści dla choroby zwyrodnieniowej stawów.

Witamina D

Chociaż na reumatoidalne zapalenie stawów nie ma lekarstwa, nauka rozwija się każdego dnia. Ostatnio przeprowadzono badanie kliniczne wpływu witaminy D na różne parametry w chorobie zwyrodnieniowej stawu kolanowego.

Autorzy zbadali czy podawanie tej witaminy może złagodzić ból, poprawić funkcję stawów i zmienić niektóre markery biochemiczne u 107 pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego i hipowitaminozą D.

Po roku obserwacji zauważyli, że ci, którzy spożywali witaminę D wykazali poprawę funkcji stawu, zmniejszenie bólu, a także prawidłowy poziom witaminy D we krwi. Dlatego witamina D jest świetna dla twoich stawów.

Produkty negatywnie wpływające na stawy

Cukier wróg stawów

Spożywanie zbyt dużej ilości cukru i przetworzonej żywności może pogorszyć procesy zapalne, dlatego ważne jest prowadzenie zdrowego stylu życia.

Podobnie jak niektóre składniki odżywcze mogą poprawić stan stawów, inne mogą mieć na nie negatywny wpływ. Wśród tych produktów wyróżniają się skorupiaki i czerwone mięso. Obie grupy żywności mogą promować rozwój dny moczanowej.

Innym jedzeniem, którego należy unikać jest olej słonecznikowy i sojowy. Oleje te są bogate w kwasy tłuszczowe omega-6, które mogą nasilać stany zapalne.

Cukier może zwiększyć stan zapalny. Mimo że oferuje szybki zastrzyk energii, nie trwa on długo i może stanowić obciążenie dla osób cierpiących na zapalenie stawów.

POPULARNE ARTYKUŁY

POPULARNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

Prosta recepta: pozbądź się bólu w stawach już po kilku dniach

Wraz z wiekiem pojawia się ból w stawach, zwłaszcza kolanach, ramionach i łokciach. U osób młodszych ból stawów może wystąpić w wyniku zapalenia stawów, reumatyzmu, urazu,...

Zobacz co się dzieje z ciałem kiedy codziennie pijesz sok z marchwi

Marchew uważa się za jedno z najbardziej popularnych warzyw. Jest także uniwersalna, ponieważ może być jedzona ugotowana, surowa lub w postaci soku.Charakterystyczny kolor marchewki wytwarzany...

Wrastający paznokieć: przyczyny, domowe środki zaradcze i zapobieganie

Wrastający paznokieć pojawia się, gdy róg lub krawędź twoich paznokci zaczyna rosnąć w otaczającej skórze. Może to powodować ból, zaczerwienienie i obrzęk. Stan ten występuje bardzo...

Jak poprawić dietę jeśli cierpisz na cukrzycę

Aby utrzymać poziom glukozy pod kontrolą musisz być świadomy swoich nawyków żywieniowych i modyfikować je w razie potrzeby. W tym artykule dowiesz się, jak...

Grejpfrut i miód: wspaniała mieszanka przyśpieszająca spalanie kalorii

Grejpfrut jest znanym przeciwutleniaczem, a dodatkowo posiada właściwości przeciwbakteryjnych, jest bogaty w witaminę C, A, B, D, E i minerały, takie jak wapń, fosfor, magnez,...

10 produktów, które oczyszczają wątrobę

Bardzo często pisze się o procesach detoksykacji, które są dość skuteczne, ale rzadko pisze się o tym, co ludzie powinni zrobić po detoksykacji organizmu...