Strona głównaZdrowieCo powinieneś jeść jeśli jesteś po zawale serca

Co powinieneś jeść jeśli jesteś po zawale serca

Zdrowa dieta, regularna aktywność fizyczna i rzucenie palenia mogą pomóc w zapobieganiu problemom z sercem. W tym artykule poznasz produkty, które powinieneś uwzględnić w swojej diecie, jeśli doznałeś zawału serca lub chcesz mu zapobiec.

Eksperci dużo mówią o dietach, których ludzie powinni przestrzegać, aby zachować zdrowie. Ale jaką dietę musisz przestrzegać, jeśli doznałeś zawału serca lub chcesz zapobiec incydentowi sercowemu?

Stres, zła dieta i brak odpoczynku mają bezpośredni wpływ na zdrowie serca. Dlatego po zawale serca musisz nabrać nowych, zdrowszych nawyków życiowych, takich jak rzucenie palenia, ćwiczenia i zmiana diety. Po zawale serca pacjent musi postępować zgodnie z zaleceniami lekarza, aby odzyskać zdrowie i zachować zdrowie.

W tym artykule podamy kilka wskazówek na temat żywności, którą powinieneś uwzględnić w swojej diecie.

Zawał serca i zdrowe nawyki

Zdrowa dieta, regularna aktywność fizyczna i porzucenie toksycznych nawyków może pomóc w uniknięciu epizodów zagrażających życiu. Powinieneś uwzględnić w swojej diecie następujące produkty, jeśli doznałeś zawału serca lub chcesz mu zapobiec.

Dieta po zawale serca

Po zawale serca należy ściśle monitorować czynniki ryzyka, takie jak cholesterol, glukoza lub ciśnienie krwi.

Pacjenci, którzy doznali zawału serca powinni mieć niski poziom cholesterolu i glukozy we krwi, a także kontrolować ciśnienia krwi. Mogą to osiągnąć za pomocą leków, ćwiczeń i zdrowej diety.

Najzdrowszą dietą dla tych pacjentów jest dieta śródziemnomorska. Jest tak, ponieważ jest ona bogata w warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste i ryby, a także niektóre porcje chudego mięsa.

Jeśli doznałeś zawału serca, powinieneś przygotować wszystko z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i niezbyt dużej ilości soli (możesz zastąpić tę przyprawę aromatycznymi ziołami i przyprawami).

Powinieneś spożywać niskotłuszczowe produkty mleczne i jeść rośliny strączkowe dwa razy w tygodniu.

Co jeść, jeśli doznałeś zawału serca

Według Spanish Heart Foundation dieta bogata w owoce i warzywa zwiększa poziom potasu i magnezu, które chronią serce przed zaburzeniami rytmu serca. Ponadto ta dieta pomaga obniżyć poziomy sodu, który jest związany z ciśnieniem krwi.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Ta zdrowa dla serca żywność stanowi podstawę diety śródziemnomorskiej.

Oliwa z oliwek ma znaczące korzyści zdrowotne. Spożywanie czterech łyżek oliwy z oliwek dziennie wraz ze zdrową i zbilansowaną śródziemnomorską dietą zmniejsza ryzyko zawału serca lub udaru mózgu.

Orzechy

Orzechy są wyjątkowym źródłem zdrowych składników odżywczych i są bogate w jednonienasycone tłuszcze. W szczególności orzechy włoskie są również bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, wielonienasycony tłuszcz związany ze zdrowiem serca.

Zawierają również L-argininę (aminokwas, który pomaga wytwarzać tlenek azotu, który z kolei pomaga regulować ciśnienie krwi) i fitosterole (związki roślinne, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu poprzez blokowanie jego wchłaniania w jelitach).

Herbata

Wszystkie rodzaje herbaty zawierają katechinę, element, który pomaga utrzymać zdrowe ciśnienie krwi poprzez hamowanie syntezy cholesterolu i zapobieganie zakrzepom krwi. Zawierają również kwercetynę, która poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

Tłuste ryby

Podobnie jak oliwa z oliwek, ryby te są bogate w zdrowe dla serca tłuszcze, które chronią serce.

Po zawale serca należy usunąć tłuszcze nasycone z diety. Jednak nigdy nie należy zapominać o nienasyconych tłuszczach. Tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela lub pstrąg zawierają te tłuszcze.

Pełne ziarna i rośliny strączkowe

Według Spanish Heart Foundation otręby, które chronią ziarno zbóż, spowalniają wchłanianie cukrów i obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Z drugiej strony rośliny strączkowe są wyjątkowym źródłem białka roślinnego, błonnika i minerałów.

Produkty, których nie powinieneś jeść po zawale serca

Powinieneś wyciąć z diety wszelkie pokarmy zawierające cholesterol lub tłuszcze trans, jeśli doznałeś zawału serca.

Po zawale serca należy przestrzegać diety zdrowej dla serca. Dlatego należy unikać żywności zawierającej tłuszcze nasycone, tłuszcze trans i cholesterol, takie jak mleko pełne, masło, tłuste mięso oraz cukier.

Powinieneś także unikać kiełbas i wędlin, ponieważ zawierają szkodliwe tłuszcze i dużo sodu.

Na koniec pamiętaj, że bardzo ważne jest włączenie umiarkowanych ćwiczeń do swojej rutyny. Skonsultuj się z lekarzem w sprawie najlepszych opcji ćwiczeń dla Ciebie. Po zawale serca aktywność fizyczna jest doskonałym sprzymierzeńcem w celu poprawy zdrowia serca.

Zobacz Też: