Zdrowie8 korzyści z kurkumy w leczeniu cukrzycy

8 korzyści z kurkumy w leczeniu cukrzycy

Jeśli szukasz sposobów na lepsze radzenie sobie z cukrzycą, kurkuma może być tym, czego potrzebujesz. Niezależnie od tego, czy jesz ją w posiłkach, czy przyjmujesz w ziołowych lekarstwach, kurkuma może wiele zrobić, aby zwalczyć cukrzycę, a nawet jej zapobiec.

Oto korzyści zdrowotne kurkumy dla cukrzycy.

[toc]

Kurkuma obniża poziom glukozy we krwi

Regularne stosowanie kurkumy może zapobiegać cukrzycy. Dodaj do żywności jako przyprawę lub napij się mleka z kurkumy.

Kurkumina, polifenol i główny składnik kurkumy odgrywa kluczową rolę w wielu korzyściach przyprawy przeciwko cukrzycy. Może pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi, zmniejszając produkcję glukozy w wątrobie.

Ten efekt obniżania poziomu glukozy obserwowano w badaniach na ludziach i badaniach zarówno u cukrzyków, jak i osób ze stanem przedcukrzycowym. Dlatego kurkuma zaliczana jest do skutecznych naturalnych czynników obniżających stężenie glukozy.u we krwi.

Kurkuma obniża skok glukozy po posiłkach

Kurkuma może skutecznie hamować enzymy glukozydazy. Enzymy te pomagają rozłożyć złożone węglowodany, takie jak skrobia i glikogen na glukozę. Zatem ich hamowanie opóźnia wchłanianie glukozy i zapobiega skokom poziomu glukozy we krwi po posiłkach, zjawisku znanym jako poposiłkowa hiperglikemia.

Dlatego w terapii cukrzycy badane są inhibitory glukozydazy. Kurkuma może zatem pomóc w zmniejszeniu hiperglikemii poposiłkowej, a także szczytów insuliny, które mogą wystąpić po posiłku.

Kurkuma poprawia wrażliwość na insulinę

Insulinooporność jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. W tym stanie komórki mięśni i wątroby słabo reagują na insulinę i nie przyjmują wystarczającej ilości glukozy. W rezultacie trzustka może wytwarzać więcej insuliny, aby pomóc zużyć nadmiar glukozy.

Ale ponieważ komórki pozostają oporne na insulinę, z czasem poziomy zarówno insuliny, jak i glukozy we krwi stają się nienormalnie wysokie. Może to nawet uszkodzić trzustkę i zmniejszyć produkcję insuliny, prowadząc do cukrzycy typu 2.

Kurkuma pomaga na dwa sposoby. Z jednej strony kurkumina w kurkumie pomaga stymulować wychwyt glukozy przez organizm poprzez obniżenie oporności na insulinę. Z drugiej strony poprawia funkcję komórek trzustki i stymuluje wydzielanie insuliny. Poprawia także funkcję komórek trzustki i ogólnie zmniejsza oporność na insulinę.

Kurkuma obniża ryzyko chorób serca

Diabetycy są bardziej narażeni na choroby serca, ponieważ wysoki poziom glukozy we krwi prowadzi do wielu czynników ryzyka chorób serca. Wysoki poziom glukozy we krwi może powodować wzrost reaktywnych form tlenu (wolnych rodników). Te z kolei utleniają tłuszcze w błonach komórkowych, uszkadzają komórki, a nawet DNA i wywołują stany zapalne, często uszkadzając tętnice i narażając je na złogi tłuszczu lub miażdżycę.

Kurkumina ma legendarne właściwości przeciwutleniające kurkumy. Kurkumina została porównana do niektórych z najsilniejszych przeciwutleniających witamin, takich jak witamina C i beta-karoten. Może wymiatać wolne rodniki, zanim wywołają one szereg szkodliwych reakcji w ciele. Może również zmniejszyć stres oksydacyjny w wątrobie i zrównoważyć poziom cholesterolu oraz obniżyć poziom trójglicerydów.

Kurkuma obniża ryzyko uszkodzenia nerwów, oczu i nerek

Przewlekłe zapalenie odgrywa ważną rolę w rozwoju cukrzycy. Jeśli nie jest leczone, powoduje uszkodzenie nie tylko serca, ale także nerwów (neuropatia), oczu (retinopatia) i nerek (nefropatia). Kurkuma jest znana z tego, że pomaga poprawić funkcję hormonalną i chronić przed stanem zapalnym poprzez wiele mechanizmów.

Pomaga także zapobiegać powikłaniom cukrzycowym. Kurkumina może wpływać na drogi wydzielania insuliny do obniżenia poziomu glukozy we krwi, blok sygnałów zapalnych i zmniejszenia białek wywołujących zapalenie.

Pomaga opóźniać i zapobiegać cukrzycy w stanie przedcukrzycowym

Jeśli jesteś w stanie przedcukrzycowym i próbujesz zapobiec przejściu na pełną cukrzycę typu 2, wyniki jednego z badań mogą Cię szczególnie zainteresować. Przyjmowanie kurkuminy poprawia funkcję komórek beta w trzustce i nie powoduje żadnych poważniejszych skutków ubocznych.

Poprawia funkcjonowanie wątroby i zwalcza tłuszczową wątrobę

Kurkuma ma również właściwości hepatoprotekcyjne. Oznacza to, że może chronić wątrobę przed uszkodzeniem oksydacyjnym i poprawić jej funkcjonowanie. Dlaczego jest to ważne w kontekście cukrzycy? Cukrzyca zwykle zwiększa ryzyko wystąpienia bezalkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.

W jednym badaniu na zwierzętach pacjenci z cukrzycą spożywający kurkuminę w swojej diecie przez 8 tygodni zauważyli zmniejszenie masy wątroby i obniżone wydalanie kreatyniny, mocznika, fosforu nieorganicznego i albuminy – wszystko to wskazuje na poprawę czynności wątroby.

Kurkuma szybciej leczy rany

Jako cukrzyk możesz mieć problemy z powolnym gojeniem się ran. Jest to wynikiem stresu oksydacyjnego, którego doświadcza twoje ciało i przedłużającego się stanu zapalnego w układzie. Miejscowe stosowanie kurkuminy może przyspieszyć gojenie się ran ze względu na jej właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Może także złagodzić każdy obrzęk.

Jak przyjmować kurkumę?

Oto kilka sposobów na kurkumę w celu wprowadzenia jej do codziennej diety:

Golden Milk: Wystarczy umieścić łyżkę organicznej kurkumy w ciepłym mleku z odrobiną miodu do smaku, jeśli lubisz słodkie napoje. Jeśli nie możesz spożywać nabiału dobrym rozwiązaniem będzie mleko kokosowe.
Herbata z kurkumy: umieść proszek z kurkumy lub świeży korzeń kurkumy we wrzącej wodzie. Dodaj trochę limonki lub cytryny i miód dla smaku. Jeśli wolisz mleczną herbatę, dodaj mleko zamiast limonki lub cytryny.
Do gojenia się ran dobrze sprawdza się miejscowe stosowanie kremów zawierających kurkumę lub organiczny, czysty proszek z kurkumy.