Wyrzucasz najzdrowszą część awokado. Dlaczego nie należy tego robić?

Ten niezwykle korzystny dla zdrowia owoc jest również dość wszechstronny. Oprócz pysznego smaku awokado jest bogate w zdrowe tłuszcze, luteinę, witaminę K i kwas foliowy, a także wiele innych witamin i składników odżywczych.

Jednak większość ludzi nie wie, że za każdym razem wyrzucają najzdrowszą część awokado i to nie skórki to pestka.

Zaskakujące jest to, że nasiona awokado stanowią około 70% wartości odżywczej awokado. Jeśli włączysz do diety nasiona awokado lub olej z nasion awokado zwiększysz spożycie przeciwutleniaczy i składników odżywczych.

Inne zalety nasion awokado

Jak stwierdzono w Encyklopedii zwykłych naturalnych składników stosowanych w żywności, lekach i kosmetykach, próby laboratoryjne na myszach wykazały, że nasiona awokado mają właściwości przeciwrakowe, ze względu na skondensowany flawonol występujący tylko w nasionach.

Ponadto nasiona awokado są bogate w błonnik rozpuszczalny. W rzeczywistości są jednym z najbogatszych naturalnych źródeł rozpuszczalnego błonnika, który jest bardzo korzystny dla układu trawiennego. Przy regularnym spożywaniu możesz znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia zespołu jelita drażliwego lub innych chorób jelit.

Nasiona awokado są potężnym narzędziem do obniżania poziomu cholesterolu i obniżania ryzyka chorób serca lub udaru mózgu ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy.

Sposoby jedzenia nasion awokado

Za pomocą blendera o dużej mocy możesz zmiksować pestkę awokado i dodać ją do koktajlu.

Innym sposobem wykorzystania pestki jest wysuszenie jej, a następnie starcie i wykorzystanie jej jako przyprawę do jedzenia. Suszenie pestki przed użyciem wydłuży jej okres trwałości. W tym celu możesz zostawić ją w słonecznym miejscu na kilka dni.

Wiele innych zastosowań

Oprócz dodawania ich do posiłków pestki awokado można również stosować na następujące sposoby:

    1. Zmiksuj wysuszoną pestkę w blenderze lub robocie kuchennym i wymieszaj z zmiażdżonym bananem, aby uzyskać całkowicie naturalny peeling do twarzy.
    2. Możesz spróbować wyhodować drzewo awokado z nasion, chociaż może to być trudne do osiągnięcia.
  1. Zaparz herbatę z awokado, aby leczyć różne bóle. Możesz gotować połowę pestki w wodzie przez 10 minut lub wysuszyć, zmiksować ją i dodać 1 łyżkę stołową do 1 szklanki przegotowanej wody. Ta herbata jest doskonała na bóle brzucha. Ponadto można ją schładzać i nakładać miejscowo, aby ukoić swędzącą skórę.

PODOBNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

POPULARNE ARTYKUŁY

Domowy krem ​​przeciw zmarszczkom: fantastyczne efekty już po 7 dniach

Jest bardzo trudno zapobiec pojawiającym się zmarszczkom i utrzymać skórę twarzy lśniącą i gładką przez wiele lat. W dzisiejszych czasach objawy starzenia się zaczynają się pojawiać we wczesnym...

Zastosuj miód i liść kapusty na klatce piersiowej przez 5 dni i obserwuj co się dzieje!

Prawda jest taka, że ​​kaszel może być naprawdę denerwujący i co najgorsze ciężko się go pozbyć oraz może trwać nawet kilkanaście dni. W tym przypadku należy...

Chcesz mieć płaski brzuch, bujne włosy i piękne paznokcie?

Olej kokosowy ma wysoką zawartość kwasu laurynowego, skutecznie niszczącego patogeny, takie jak grzyby, bakterie i wirusy. Zawiera także średniołańcuchowe triglicerydy, znane jako MCT. Są one metabolizowane...

OSTRZEŻENIE DLA KOBIET! Nigdy nie jedz tej części kurczaka!

To jest prawdziwa historia, która została wysłana przez jednego z naszych obserwatorów z prośbą o zachowanie anonimowości.W rzeczywistości jest to ostrzeżenie dla wszystkich ludzi,...

Padaczka (epilepsja) – przyczyny, objawy i sposoby leczenia

Padaczka znana również jako epilepsja jest przewlekłą chorobą, która powoduje napady niesprowokowane i nawracające. W tym artykule dowiesz się co ją powoduje, kto jest zagrożony, w...

Spożywaj 2 łyżki dziennie tego naturalnego środka i chudnij 1 cm dziennie w okolicach brzucha

  Ta formuła może pomóc usunąć tłuszcz z brzucha około 1 cm dziennie. Nie tylko usuwa tkankę tłuszczową, ale także eliminuje nadmiar wody z organizmu i pozytywnie...