Wyrzucasz najzdrowszą część awokado. Dlaczego nie należy tego robić?

Ten niezwykle korzystny dla zdrowia owoc jest również dość wszechstronny. Oprócz pysznego smaku awokado jest bogate w zdrowe tłuszcze, luteinę, witaminę K i kwas foliowy, a także wiele innych witamin i składników odżywczych.

Jednak większość ludzi nie wie, że za każdym razem wyrzucają najzdrowszą część awokado i to nie skórki to pestka.

Zaskakujące jest to, że nasiona awokado stanowią około 70% wartości odżywczej awokado. Jeśli włączysz do diety nasiona awokado lub olej z nasion awokado zwiększysz spożycie przeciwutleniaczy i składników odżywczych.

Inne zalety nasion awokado

Jak stwierdzono w Encyklopedii zwykłych naturalnych składników stosowanych w żywności, lekach i kosmetykach, próby laboratoryjne na myszach wykazały, że nasiona awokado mają właściwości przeciwrakowe, ze względu na skondensowany flawonol występujący tylko w nasionach.

Ponadto nasiona awokado są bogate w błonnik rozpuszczalny. W rzeczywistości są jednym z najbogatszych naturalnych źródeł rozpuszczalnego błonnika, który jest bardzo korzystny dla układu trawiennego. Przy regularnym spożywaniu możesz znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia zespołu jelita drażliwego lub innych chorób jelit.

Nasiona awokado są potężnym narzędziem do obniżania poziomu cholesterolu i obniżania ryzyka chorób serca lub udaru mózgu ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy.

Sposoby jedzenia nasion awokado

Za pomocą blendera o dużej mocy możesz zmiksować pestkę awokado i dodać ją do koktajlu.

Innym sposobem wykorzystania pestki jest wysuszenie jej, a następnie starcie i wykorzystanie jej jako przyprawę do jedzenia. Suszenie pestki przed użyciem wydłuży jej okres trwałości. W tym celu możesz zostawić ją w słonecznym miejscu na kilka dni.

Wiele innych zastosowań

Oprócz dodawania ich do posiłków pestki awokado można również stosować na następujące sposoby:

    1. Zmiksuj wysuszoną pestkę w blenderze lub robocie kuchennym i wymieszaj z zmiażdżonym bananem, aby uzyskać całkowicie naturalny peeling do twarzy.
    2. Możesz spróbować wyhodować drzewo awokado z nasion, chociaż może to być trudne do osiągnięcia.

  1. Zaparz herbatę z awokado, aby leczyć różne bóle. Możesz gotować połowę pestki w wodzie przez 10 minut lub wysuszyć, zmiksować ją i dodać 1 łyżkę stołową do 1 szklanki przegotowanej wody. Ta herbata jest doskonała na bóle brzucha. Ponadto można ją schładzać i nakładać miejscowo, aby ukoić swędzącą skórę.

ZOBACZ TAKŻE