Kurkuma i czarny pieprz mają korzyści zdrowotne, ze względu na zawarte w nich związki: kurkuminę i piperynę.
Kurkuma, znana również jako złota przyprawa, to wysoka roślina, która rośnie w Azji i Ameryce Środkowej. Jest używana w tradycyjnej indyjskiej medycynie od tysięcy lat.
[quads id=8]
Badania wspierają jej stosowanie i pokazują, że może ona korzystnie wpływać na Twoje zdrowie. Ale połączenie kurkumy z czarnym pieprzem może poprawić jej działanie.
W tym artykule omówiono potencjalne korzyści zdrowotne wynikające z połączenia kurkumy i czarnego pieprzu.
Kluczowe składniki aktywne
[quads id=10]
W ostatnich latach badania potwierdziły, że kurkuma ma właściwości lecznicze.
I chociaż większość ludzi myśli o tym, że jest tylko przyprawą, czarny pieprz może również przynieść korzyści dla zdrowia.
Zarówno kurkuma, jak i czarny pieprz mają kluczowe składniki aktywne, które przyczyniają się do ich właściwości przeciwzapalnych, przeciwutleniających i zwalczających choroby.
Kurkumina w kurkumie
[quads id=9]
Kluczowe związki w kurkumie są nazywane kurkuminoidami. Sama kurkumina jest najbardziej aktywnym składnikiem i wydaje się, że jest najważniejsza.
Jako polifenol, kurkumina ma wiele zalet dla zdrowia. Jest silnym przeciwutleniaczem, ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Jednak jednym z największych minusów kurkuminy jest to, że nie jest dobrze wchłaniana przez organizm.
Piperyna w czarnym pieprzu
Zawiera bioaktywny związek piperynę, który jest podobny do kapsaicyny, składnika medycznego znajdującego się w pieprzu cayenne.
Wykazano, że piperyna łagodzi mdłości, bóle głowy i słabe trawienie, a także ma właściwości przeciwzapalne.
Jedną z najważniejszych zalet piperyny może być jej zdolność do zwiększania wchłaniania niektórych związków w procesie trawienia.
Piperyna zwiększa wchłanianie kurkuminy
Niestety kurkumina jest słabo wchłaniana do krwioobiegu. W rezultacie możesz stracić swoje zalety dla zdrowia.
[quads id=5]
Jednak dodanie czarnego pieprzu może pomóc. Badania wskazują, że połączenie piperyny z kurkuminą zwiększa absorpcję kurkumy nawet o 2000%.
Jedno z badań wykazało, że do uzyskania tej odpowiedzi wystarczyło 20 mg piperyny na 2 gramy kurkuminy.
Piperyna poprawia biodostępność kurkuminy, co oznacza, że jest bardziej wchłaniania i wykorzystywana w organizmie. Obecnie istnieją dwie teorie na temat tego, jak to działa.
Po pierwsze, piperyna może rozluźnić ścianę jelita umożliwiając przenikanie większych cząsteczek, takich jak kurkumina i ich wchłanianie.
Po drugie, może spowolnić metabolizm wątrobowy kurkuminy na tyle, że organizm może ją wchłonąć bardziej efektywnie.
W wyniku obu działań, większa ilość kurkuminy zostaje wchłonięta, co pozwala jej funkcjonować na optymalnym poziomie.
To połączenie zwiększa korzyści zdrowotne
[quads id=4]
Podczas gdy kurkumina i piperyna mają swoje własne korzyści zdrowotne są one jeszcze lepsze kiedy działają razem.
Walczy z zapaleniem i pomaga zmniejszyć ból
Kurkumina ma silne właściwości przeciwzapalne. W rzeczywistości jest tak silna, że niektóre badania wykazały, że pasuje ona do mocy niektórych leków przeciwzapalnych, bez negatywnych skutków ubocznych.
Badania wykazują również, że kurkuma może odgrywać rolę w zapobieganiu i leczeniu zapalenia stawów, choroby charakteryzującej się zapaleniem stawów i ich bólem.
Właściwości przeciwzapalne kurkuminy są często chwalone za zmniejszenie bólu i usunięcie dyskomfortu.
Wykazano, że piperyna ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Pomaga zmniejszyć odczuwanie swoistego receptora bólu w organizmie, co może dodatkowo zmniejszyć uczucie dyskomfortu.
Po połączeniu, kurkumina i piperyna są potężnym duetem zwalczającym stan zapalny, który może pomóc zmniejszyć dyskomfort i ból.
Pomoc w trawieniu
Współczesne badania potwierdzają zastosowanie w procesie trawienia, pokazując, że może ono pomóc zmniejszyć skurcze jelit i wzdęcia.
Wykazano, że zarówno kurkuma, jak i piperyna zwiększają aktywność enzymów trawiennych w jelitach, co pomaga organizmowi szybciej i łatwiej przetwarzać pokarm.
Ponadto przeciwzapalne właściwości kurkumy i piperyny mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego jelit, co może pomóc w trawieniu.
Bezpieczeństwo i dawkowanie
Kurkuma i czarny pieprz są ogólnie uważane za bezpieczne.
[quads id=7]
Nie ma oficjalnych zaleceń dotyczących spożycia każdego z nich, a maksymalne dopuszczalne spożycie nie zostało określone.
U niektórych osób mogą wystąpić działania niepożądane, takie jak nudności, bóle głowy i wysypki skórne po przyjęciu kurkuminy w dużych dawkach. Dlatego ważne jest przestrzeganie zaleceń dotyczących dawkowania na opakowaniu suplementu.
W kulturze indyjskiej kurkuma i czarny pieprz są powszechnie spożywane w herbacie, często w połączeniu z oliwą z oliwek, olejem kokosowym, miodem i imbirem.
Ponieważ kurkuma jest rozpuszczalna w tłuszczach, spożywanie jej z tłuszczem może zwiększać wchłanianie.
Jednak, aby w pełni czerpać korzyści lecznicze z kurkuminy, najlepiej spożywać ją w formie suplementu z szczyptą czarnego pieprzu.
Kurkuma i czarny pieprz podsumowanie
Ponieważ piperyna zwiększa wchłanianie kurkuminy w organizmie nawet o 2000%, połączenie przypraw pogłębia ich działanie.
Mogą zmniejszyć stan zapalny i ból, leczyć i zapobiegać nowotworom oraz poprawiają trawienie, szczególnie w postaci suplementów.
Jeśli chcesz w pełni czerpać korzyści z kurkumy i czarnego pieprzu, pomyśl o wymieszaniu tych przypraw w celu uzyskania najlepszych rezultatów.