Kurkuma: właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania

Kurkuma i kurkumina posiada zdumiewające korzyści zdrowotne, obejmują one zdolność do zmniejszania stanu zapalnego, leczenia ran, poprawy zdrowia skóry, ochrony zdolności poznawczych i łagodzenia trudności menstruacyjnych.

kurkuma

Kurkuma co to jest?

Jest wieloletnim ziołem pochodzącym z Indii, pachnie lekko jak musztarda i ma pieprzową goryczkę, która uzupełnia różnorodne dania i ​​jest bardzo popularna w zupach, sosach, curry, daniach mięsnych, preparatach z ryżu. Oprócz szerokiego zastosowania w przygotowywaniu potraw została również uznana za jeden z najbardziej wszechstronnych i potężnych leków ziołowych w leczeniu ajurwedyjskim i innych tradycyjnych metodach kulturowych.

Składniki odżywcze

Kurkuma jest jednym z najbardziej bogatych w składniki odżywcze ziół. Zawiera odpowiednie ilości białka, witaminy C, wapnia, żelaza, błonnika pokarmowego, sodu i około 24 kalorii w 1 łyżce stołowej. Zapewnia również witaminę B6, potas, magnez i mangan.

Właściwości lecznicze

Najważniejsze korzyści dla zdrowia kurkumy i kurkuminy to:

Właściwości przeciwzapalne

Jednym z najbardziej znanych zastosowań kurkumy jest jej stosowanie jako środek przeciwzapalny. Szczególnie istotnym związkiem jest kurkumina. Ta substancja ma silne właściwości przeciwzapalne. W rzeczywistości siła tej substancji jest porównywana do niektórych najsilniejszych opcji farmaceutycznych do zmniejszania stanu zapalnego.

Bogata w przeciwutleniacze

Kurkumina obecna w kurkumy to świetny środek przeciwutleniający, który pomaga na wiele sposobów, w tym ma wiele korzyści kosmetycznych i leczniczych.

Zdrowie wątroby

Stwierdzono również, że kurkuma i jej aktywne związki organiczne poprawiają czynność wątroby i obniżają poziom toksyczności w organizmie poprzez stymulację układu limfatycznego i zapewnienie skutecznego usuwania toksyn. Działanie przeciwutleniające kurkumy jest idealnym rozwiązaniem na dolegliwości wątroby takich jak marskość wątroby i stłuszczenie wątroby.

Poprawia funkcję mózgu

W medycynie tradycyjnej często polegano na zwiększaniu zdolności poznawczych, zwiększaniu koncentracji i zwiększaniu retencji pamięci. Kurkuma jest nadal uważana za zioło stymulujące mózg. Oprócz zwiększania ogólnych zdolności poznawczych, może również chronić szlaki nerwowe przed długotrwałym stresem oksydacyjnym i narastaniem płytki.

Zapobiega zakrzepom krwi

Kurkuma jest bardzo silnym rozcieńczalnikiem krwi ze względu na obecność kurkuminy. Ten antykoagulant zapobiega krzepnięciu krwi.

Poprawia zdrowie serca

Może zwiększyć zdrowie układu sercowo-naczyniowego – odpowiada za to kurkumina i witamina B6. Witamina B6 może skutecznie hamować produkcję homocysteiny, która jest negatywnym produktem ubocznym, który poważnie uszkadza ściany komórkowe. Te osłabione ściany mogą powodować szereg powikłań w sercu, szczególnie gdy zaostrza je wysokie ciśnienie krwi lub odkładanie się płytki.

Zapobiega rakowi

Kurkuma jest odpowiednia do leczenia lub profilaktyki różnych typów raka. Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, który jest bezpośrednio związany ze zmniejszeniem liczby komórek raka jelita grubego, a także jest bezpośrednim inhibitorem białka niezbędnego do wzrostu guza. To czyni ją wspaniałym dodatkiem do każdej diety jako środek zapobiegawczy i jako środek spowalniający przerzuty w rozwoju nowotworowym.

Choroba Alzheimera

Może stymulować aktywność neuronów i zapobiegać degradacji poznawczej, która często występuje w chorobie Alzheimera i demencji. Liczne badania wykazały, że kurkumina jest wysoce skuteczna w usuwaniu płytki amyloidowej, co jest głównym wskaźnikiem progresji choroby Alzheimera. Badanie wykazało również, że kurkumina poprawiała nastrój i funkcje poznawcze u osób starszych cierpiących na łagodne problemy związane z pamięcią.

Inne korzyści

kurkuma

Zapobiega artretyzmowi

Spożywanie kurkumy często sugerowane jest w celu zmniejszenia bólu związanego z zapaleniem stawówdny moczanowej i bólu mięśni po wysiłku lub urazie. Może dawać ulgę zarówno w formie miejscowej, jak i normalnie spożywanej.

Leczy depresję

Kurkumina jest naprawdę wszechstronną substancją, a badania nawet zagłębiały się w jej wpływ na równowagę hormonalną w organizmie. Badania wykazały, że kurkumina ma podobny wpływ jak Prozac na pacjentów cierpiących na depresję, wahania nastroju, lęk i stres. To sprawia, że ​​jest to potężna alternatywa dla dróg farmaceutycznych, które często mają niebezpieczne lub uzależniające efekty uboczne.

Opóźnienia starzenie

Główny składnik kurkumy kurkumina, bogata w przeciwutleniacze walczy z oznakami starzenia jak zmarszczki i pigmentacja, hamując rozwój wolnych rodników.

 

Zapobiega cukrzcy

Kurkumina  pomaga obniżyć poziom cukru we krwi w organizmie i zapobiega ryzyku cukrzycy typu 1 i 2.

Walczy z otyłością

Złota przyprawa pomaga przyspieszyć tempo przemiany materii i pozwala organizmowi spalić znaczną liczbę kalorii, prowadząc do utraty wagi. Jest także przydatna w zmniejszaniu masy tłuszczu i detoksykacji wątroby, które są niezbędnymi czynnikami, jeśli chodzi o odchudzanie.

Drażliwa choroba jelit (IBD)

Kurkuma jest często polecana pacjentom cierpiącym na nieswoiste zapalenia jelit (IBD) i jeszcze poważniejsze schorzenia, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna.

 

Reguluje poziom cholesterolu

Kurkuma bezpośrednio równoważy poziom cholesterolu poprzez eliminowanie nadmiaru LDL (złego cholesterolu) z tętnic i naczyń krwionośnych. Może to pomóc w zapobieganiu miażdżycy tętnic.

Zapobiega mukowiscydozie

Chociaż ta śmiertelna choroba nie jest omawiana tak często jak rak lub choroba serca, ten szczególny stan atakuje płuca śluzem. Wykazano, że kurkumina koryguje mutację fałdowania białka, która może wywołać rozwój tej śmiertelnej choroby.

Zastosowania kurkumy

kurkuma

Zioło to ma zarówno kulinarne, jak i tradycyjne zastosowania kosmetyczne.

Zastosowania kosmetyczne

  • Wybielanie zębów: Chociaż wiadomo, że pozostawia uparte żółte plamy na ubraniach, to zaskakująco pomaga w usuwaniu plam z zębów po zmieszaniu z olejem kokosowym i sodą oczyszczoną.
  • Mydło: Ten niesamowity środek przeciwzapalny i wybielający skórę jest stosowany w mydłach ziołowych.
  • Preparat na oparzenia słoneczne : można ją również zmieszać z jogurtem lub z żelem aloesowym w celu stworzenia naturalnej substancji łagodzącej oparzenia skórne.
  • Rany: pastę kurkumową można stosować do leczenia ran.
  • Maseczka do twarzy: Używane są od czasów starożytnych, ponieważ zapewniają gładką poświatę twarzy i zapobiegają powstawaniu trądziku. Można ją mieszać z jogurtem, gliceryną, miodem, aloesem lub witaminą E.
  • Środek nawilżający skórę: Kurkuma wymieszana z oliwą lub olejem kokosowym tworzy naturalny środek zmiękczający skórę.

Kulinarne zastosowania

  • Koktajle: Kurkuma może być dodana do koktajli, ponieważ nadaje im wyjątkowo smak.
  • Mleko z kurkumy: ciepłe mleko zmieszane z łyżeczką kurkumy pomaga uwolnić się od gorączki, przeziębienia i działa jak doskonały naturalny środek uspokajający.
  • Herbatka z kurkumą : zmieszaj 1 łyżeczkę kurkumy z ciepłą wodą, aby przygotować herbatkę z kurkumy. Herbata ta zapewnia korzyści zdrowotne, a także pomaga w zapewnieniu promiennej skóry.

Kurkuma skutki uboczne

Chociaż nie jest powszechnie uważana za substancję alergizującą, kurkuma może mieć pewne skutki uboczne, szczególnie gdy jest spożywana w dużych ilościach. Należą do nich:

  • Nudności
  • Zawroty głowy
  • Biegunka

W niektórych przypadkach nadmierne ilości kurkuminy spożywanej w celach leczniczych spowodowały nieprawidłowości w sercu. Ponadto może spowolnić krzepnięcie krwi, zwiększając działanie leków przeciwzakrzepowych. Dlatego osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe lub rozrzedzające krew muszą unikać kurkumy. Zawsze należy porozmawiać z lekarzem przed dodaniem tej potężnej substancji do diety.

Udostępnij ten artykuł znajomym

POPULARNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

Zobacz co się dzieje, gdy pijesz ocet jabłkowy i miód na pusty żołądek

Powszechnie wiadomo, że ocet jabłkowy ma wiele zalet zdrowotnych i od dawna jest stosowany w leczeniu zaburzeń trawienia, w zmniejszaniu dolegliwości stawowych i pomaga...

Oczyść swoje jelita za pomocą tych gorących napojów

Odchudzanie nie jest jedynym powodem dla którego powinieneś zadbać o siebie. Jedzenie diuretyków, pokarmów bogatych w błonnik ma znacznie więcej korzyści zdrowotnych niż tylko pomóc...

Lecz problemy z tarczycą za pomocą tego naturalnego środka wzmacniającego zdrowie

Ten naturalny środek zawiera wiele składników, które stymulują czynność tarczycy. Dodatkowo jest to potężne połączenie witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które poprawiają ogólny stan zdrowia.Korzyści...

Świerzb: objawy, leczenie, zdjęcia i jak się go skutecznie pozbyć

Świerzb jest bardzo powszechny i ​​każdy może się nim zarazić i to w każdym momencie swojego życia. Należy go szybko leczyć, aby powstrzymać rozprzestrzenianie się...

Poznaj domowy sposób leczenia blizn i zmarszczek

Toksyny środowiskowe, ekspozycja na promienie UV mogą przyspieszać proces starzenia się skóry, tworząc jednocześnie niedoskonałości, takie jak zmarszczki i blizny. Jest to normalne wraz z upływem...

Nie uwierzysz, jak łatwo pozbyć się zaskórników!

Zaskórniki utrudniają życie chyba każdemu z nas i może minąć sporo czasu, zanim się ich pozbędziesz.Wyróżniamy dwa rodzaje zaskórników:Te łatwiejsze mają miękki dotyk i...

Zobacz co się dzieje kiedy pijesz ocet jabłkowy

Jeśli prowadzisz stresujący i szybki tryb życia, spożywając przy tym duże ilości niezdrowej żywności i napojów Twój organizm może być narażony na różnego rodzaju choroby. Dzieje się tak...

Przyrost masy ciała wraz z wiekiem: jak temu zapobiec dzięki diecie

Czas przynosi coś więcej niż doświadczenie i mądrość. Z biegiem lat nieuniknione jest pojawienie się dodatkowych kilogramów. Bez względu na to, jak zdrowe były...

Nigdy już nie wylejesz wody, w której gotowany był ryż

Ten artykuł opisuje bardzo starą chińską metodę leczenia chorób wodą, w której gotowano ryż. Może ona dostarczyć Ci wiele korzyści zdrowotnych biorąc pod uwagę skórę,...

TAJNY PRZEPIS NA UTRATĘ WAGI: Przez dwa 5 kg mniej!

Pietruszka to niesamowite ziele, które jest często używane jako dodatek do wielu potraw. Ale w ten sposób jest spożywana w bardzo małej ilości, która nie...