Zdrowie72-godzinny zabieg – oczyszcza i regeneruje wątrobę, działa przeciwzapalnie i przeciwnadciśnieniowo

72-godzinny zabieg – oczyszcza i regeneruje wątrobę, działa przeciwzapalnie i przeciwnadciśnieniowo

napój z selera

Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów ludzkiego ciała i odgrywa istotną rolę w utrzymaniu dobrej jakości życia.

[quads id=8]

Kiedy ten narząd nie działa już tak, jak powinien może wystąpić szereg poważnych chorób, które z czasem mogą być śmiertelne.

Na szczęście istnieje prosty i skuteczny trik, który stymuluje regenerację wątroby i całkowicie oczyszcza ten narząd z toksyn już w 3 dni.

[quads id=10]

Wystarczy zmiksować w blenderze 6 szklanek wody, 3 cytryny, 5 selerów naciowych i szklankę posiekanej natki pietruszki. Spożywaj tę mieszankę 3 razy dziennie przez 3 dni i w tym czasie staraj się unikać ciężkich pokarmów i pij dużo wody.

Pod koniec kuracji poczujesz się znacznie lepiej i możesz nawet pozbyć się kilku zbędnych kilogramów.

[quads id=9]

Dobroczynne działanie selera

Między innymi seler obniża ciśnienie krwi, ale jego właściwości zdrowotne nie są jeszcze wyczerpane. Zawiera co najmniej 8 składników, które są skuteczne w walce z rakiem.

Często używa się go do przyrządzania zup i sałatek. Ma lekko słony smak, ale zależy to również od odmiany. Dlatego zaleca się mieszać sok z selera ze słodkimi sokami.

Składniki odżywcze w selerze

[quads id=5]

Liście selera są bogate w witaminę A, a łodygi są doskonałym źródłem witamin B1, B2, B6 i C wraz z potasem, kwasem foliowym, wapniem, magnezem, żelazem, fosforem, sodem i niezbędnymi aminokwasami.

Sód w selerze jest niezbędny dla organizmu i jest całkowicie bezpieczny nawet dla tych, którzy muszą uważać na sól, na przykład z powodu wysokiego ciśnienia krwi.

Chociaż większość produktów spożywczych traci swoje wartości odżywcze podczas gotowania, większość składników selera jest również odporna na wysokie temperatury.

Wpływ na organizm

[quads id=4]

Spożywanie selera pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Sok z selera połączony z sokiem innych roślin nadaje się do leczenia różnych chorób. Ostatnie badania wykazały, że seler może być skuteczny w zapobieganiu i zwalczaniu kilku form raka.

Dobroczynne działanie selera

Redukcja kwasowości – ważne minerały zawarte w soku z selera skutecznie równoważą pH krwi, neutralizując kwasowość.

Jako tonik – sok z selera może być idealny dla sportowców np. do uzupełnienia utraconych elektrolitów po treningu oraz do nawodnienia organizmu minerałami.

Ma działanie przeciwnowotworowe – seler jest dobrze znany ze swoich składników, które odgrywają rolę w hamowaniu wzrostu komórek nowotworowych.

[quads id=3]

Fenole w selerze blokują działanie prostaglandyn, które stymulują wzrost komórek nowotworowych. Kumaryny pomagają zapobiegać tworzeniu się wolnych rodników w komórkach dotkniętych nowotworem.

Obniża poziom cholesterolu – Seler skutecznie obniża poziom złego cholesterolu (LDL).

Skuteczne w zapobieganiu nowotworom okrężnicy i żołądka – związki fitochemiczne zawarte w selerze, kumaryny zapobiegają rozwojowi raka okrężnicy i żołądka.

Przeciw zaparciom – seler ma naturalne działanie przeczyszczające, a także pomaga rozluźnić przeciążone nerwy.

Pomaga obniżyć temperaturę ciała – gdy na dworze jest gorąco i sucho, zaleca się spożywanie 2-3 szklanek soku z selera dziennie między posiłkami. Pomaga to znormalizować temperaturę ciała.

[quads id=7]

Ma działanie moczopędne – potas i sód w soku z selera regulują poziom płynów ustrojowych, stymulują produkcję moczu i pomagają odprowadzać nadmiar płynów.

Przeciwzapalne – Poliacetylen w selerze jest doskonałym lekarstwem na wszelkiego rodzaju stany zapalne, a także reumatoidalne zapalenie stawów, chorobę zwyrodnieniową stawów, dnę moczanową, astmę i zapalenie oskrzeli.

Dobrze wpływa na pracę nerek – seler wspomaga pracę nerek, pomagając w usuwaniu toksyn z organizmu i tym samym zapobiegając tworzeniu się kamieni nerkowych.

Obniża ciśnienie krwi – spożywając codziennie przez tydzień sok z selera, może znacznie obniżyć ciśnienie krwi. Jeden z aktywnych składników selera rozluźnia mięśnie wokół tętnic, rozszerza naczynia krwionośne, a tym samym normalizuje krążenie.

Ma dobry wpływ na układ nerwowy – minerały zawarte w selerze działają uspokajająco na układ nerwowy, więc seler może być również idealny dla osób cierpiących na bezsenność.

Wspomaga odchudzanie – w tym celu zaleca się spożywanie soku z selera przez cały dzień, co zmniejsza apetyt, zwłaszcza jeśli chodzi o słodycze i pożywne potrawy.

W przypadku kamieni żółciowych – seler ma działanie nie tylko moczopędne, ale także pomaga w usuwaniu kamieni żółciowych i pęcherza moczowego.

Zalecenia dotyczące spożywania selera

Wybierz możliwie najbardziej zielony błonnik z selera, który jest bogaty w chlorofil. Upewnij się, że łodyga i korzeń są chrupiące i nie miękkie. Jeśli chcesz trzymać go w lodówce, zapakuj go do torby lub wilgotnego ręcznika kuchennego.

Nie pozostawiaj go przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej, aby uniknąć więdnięcia. Gdy liście trochę zwiędną, spryskaj je niewielką ilością wody i włóż warzywa do lodówki, aby odzyskały świeżość.

Uwaga!

Seler pokryty jest warstwą „pestycydu”, aby chronić go przed grzybami. Ta warstwa ochronna zawiera psoralen, związek, na który niektórzy mogą być wrażliwi. Osoby, które mają problemy ze skórą po spożyciu selera, mogą być wrażliwe na psoralen.

Jednak nie zaleca się również regularnego spożywania selera osobom z niskim ciśnieniem krwi, ponieważ dodatkowo obniża to ciśnienie krwi.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze