Strona główna Zdrowie Dlaczego kurkuma i czarny pieprz to potężne zdrowotne połączenie?

Dlaczego kurkuma i czarny pieprz to potężne zdrowotne połączenie?

Kurkuma i czarny pieprz mają korzyści zdrowotne, ze względu na zawarte w nich związki: kurkuminę i piperynę.

Kurkuma, znana również jako złota przyprawa, to wysoka roślina, która rośnie w Azji i Ameryce Środkowej. Jest używana w tradycyjnej indyjskiej medycynie od tysięcy lat.

Badania wspierają jej stosowanie i pokazują, że może ona korzystnie wpływać na Twoje zdrowie. Ale połączenie kurkumy z czarnym pieprzem może poprawić jej działanie.

W tym artykule omówiono potencjalne korzyści zdrowotne wynikające z połączenia kurkumy i czarnego pieprzu.

Kluczowe składniki aktywne

W ostatnich latach badania potwierdziły, że kurkuma ma właściwości lecznicze.

I chociaż większość ludzi myśli o tym, że jest tylko przyprawą, czarny pieprz może również przynieść korzyści dla zdrowia.

Zarówno kurkuma, jak i czarny pieprz mają kluczowe składniki aktywne, które przyczyniają się do ich właściwości przeciwzapalnych, przeciwutleniających i zwalczających choroby.

Kurkumina w kurkumie

Kluczowe związki w kurkumie są nazywane kurkuminoidami. Sama kurkumina jest najbardziej aktywnym składnikiem i wydaje się, że jest najważniejsza.

Jako polifenol, kurkumina ma wiele zalet dla zdrowia. Jest silnym przeciwutleniaczem, ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Jednak jednym z największych minusów kurkuminy jest to, że nie jest dobrze wchłaniana przez organizm.

Piperyna w czarnym pieprzu

Zawiera bioaktywny związek piperynę, który jest podobny do kapsaicyny, składnika medycznego znajdującego się w pieprzu cayenne.

Wykazano, że piperyna łagodzi mdłości, bóle głowy i słabe trawienie, a także ma właściwości przeciwzapalne.

Jedną z najważniejszych zalet piperyny może być jej zdolność do zwiększania wchłaniania niektórych związków w procesie trawienia.

Piperyna zwiększa wchłanianie kurkuminy

Niestety kurkumina jest słabo wchłaniana do krwioobiegu. W rezultacie możesz stracić swoje zalety dla zdrowia.

Jednak dodanie czarnego pieprzu może pomóc. Badania wskazują, że połączenie piperyny z kurkuminą zwiększa absorpcję kurkumy nawet o 2000%.

Jedno z badań wykazało, że do uzyskania tej odpowiedzi wystarczyło 20 mg piperyny na 2 gramy kurkuminy.

Piperyna poprawia biodostępność kurkuminy, co oznacza, że ​​jest bardziej wchłaniania i wykorzystywana w organizmie. Obecnie istnieją dwie teorie na temat tego, jak to działa.

Po pierwsze, piperyna może rozluźnić ścianę jelita umożliwiając przenikanie większych cząsteczek, takich jak kurkumina i ich wchłanianie.

Po drugie, może spowolnić metabolizm wątrobowy kurkuminy na tyle, że organizm może ją wchłonąć bardziej efektywnie.

W wyniku obu działań, większa ilość kurkuminy zostaje wchłonięta, co pozwala jej funkcjonować na optymalnym poziomie.

To połączenie zwiększa korzyści zdrowotne

Podczas gdy kurkumina i piperyna mają swoje własne korzyści zdrowotne są one jeszcze lepsze kiedy działają razem.

Walczy z zapaleniem i pomaga zmniejszyć ból

Kurkumina ma silne właściwości przeciwzapalne. W rzeczywistości jest tak silna, że niektóre badania wykazały, że pasuje ona do mocy niektórych leków przeciwzapalnych, bez negatywnych skutków ubocznych.

Badania wykazują również, że kurkuma może odgrywać rolę w zapobieganiu i leczeniu zapalenia stawów, choroby charakteryzującej się zapaleniem stawów i ich bólem.

Właściwości przeciwzapalne kurkuminy są często chwalone za zmniejszenie bólu i usunięcie dyskomfortu.

Wykazano, że piperyna ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Pomaga zmniejszyć odczuwanie swoistego receptora bólu w organizmie, co może dodatkowo zmniejszyć uczucie dyskomfortu.

Po połączeniu, kurkumina i piperyna są potężnym duetem zwalczającym stan zapalny, który może pomóc zmniejszyć dyskomfort i ból.

Może pomóc w zapobieganiu rakowi

Kurkumina nie tylko zapewnia leczenie, ale nawet zapobieganie nowotworom.

Badania probówkowe sugerują, że może ona zmniejszyć wzrost, rozwój i rozprzestrzenianie się raka na poziomie molekularnym. Może również przyczynić się do śmierci komórek rakowych.

Piperyna wydaje się również odgrywać rolę w śmierci niektórych komórek nowotworowych, co może zmniejszyć ryzyko powstania nowotworu, podczas gdy inne badania wskazują, że również może hamować wzrost komórek rakowych.

Jedno z badań wykazało, że kurkumina i piperyna, zarówno oddzielnie, jak i w połączeniu, przerwały proces samoodnawiania komórek macierzystych sutka. Jest to ważne, ponieważ w tym procesie powstaje rak piersi.

Dalsze badania wskazują, że kurkumina i piperyna mają działanie ochronne na dodatkowe nowotwory, w tym prostaty, trzustki, jelita grubego i innych.

Pomoc w trawieniu

Współczesne badania potwierdzają zastosowanie w procesie trawienia, pokazując, że może ono pomóc zmniejszyć skurcze jelit i wzdęcia.

Wykazano, że zarówno kurkuma, jak i piperyna zwiększają aktywność enzymów trawiennych w jelitach, co pomaga organizmowi szybciej i łatwiej przetwarzać pokarm.

Ponadto przeciwzapalne właściwości kurkumy i piperyny mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego jelit, co może pomóc w trawieniu.

Bezpieczeństwo i dawkowanie

Kurkuma i czarny pieprz są ogólnie uważane za bezpieczne.

Nie ma oficjalnych zaleceń dotyczących spożycia każdego z nich, a maksymalne dopuszczalne spożycie nie zostało określone.

U niektórych osób mogą wystąpić działania niepożądane, takie jak nudności, bóle głowy i wysypki skórne po przyjęciu kurkuminy w dużych dawkach. Dlatego ważne jest przestrzeganie zaleceń dotyczących dawkowania na opakowaniu suplementu.

W kulturze indyjskiej kurkuma i czarny pieprz są powszechnie spożywane w herbacie, często w połączeniu z oliwą z oliwek, olejem kokosowym, miodem i imbirem.

Ponieważ kurkuma jest rozpuszczalna w tłuszczach, spożywanie jej z tłuszczem może zwiększać wchłanianie.

Jednak, aby w pełni czerpać korzyści lecznicze z kurkuminy, najlepiej spożywać ją w formie suplementu z szczyptą czarnego pieprzu.

Kurkuma i czarny pieprz podsumowanie

Ponieważ piperyna zwiększa wchłanianie kurkuminy w organizmie nawet o 2000%, połączenie przypraw pogłębia ich działanie.

Mogą zmniejszyć stan zapalny i ból, leczyć i zapobiegać nowotworom oraz poprawiają trawienie, szczególnie w postaci suplementów.

Jeśli chcesz w pełni czerpać korzyści z kurkumy i czarnego pieprzu, pomyśl o wymieszaniu tych przypraw w celu uzyskania najlepszych rezultatów.

POLEĆ TEN ARTYKUŁ ZNAJOMYM

zobacz także


loading...
loading...

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Cieszenie się dobrym zdrowiem fizycznym i emocjonalnym jest jednym z kluczy do dobrej jakości życia pomimo upływu lat. Jest wiele rzeczy, które możemy zrobić, aby...
Jest to bardzo silny tonik, który ma wiele zdrowotnych korzyści jego prostota może Cię zaskoczyć, ponieważ głównym składnikiem jest ogórek. Wystarczy szklanka tego napoju przed snem,...
Te zioła i przyprawy zapobiegają i zwalczają raka, ponieważ mają wspaniałe właściwości zdrowotne i mogą stanowić część codziennego schematu podczas leczenia raka. Zioła i przyprawy zapobiegające i zwalczające...
Niedoczynność tarczycy występuje, gdy organizm nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów tarczycy. Tarczyca to mały gruczoł w kształcie motyla, który znajduje się z przodu szyi....
Choroba serca ma najwyższą śmiertelność w porównaniu z jakimkolwiek rodzajem raka lub chorobą przewlekłą. Według raportu Światowej Organizacji Zdrowia 23 mln osób umrze z...