Strona głównaZdrowieDlaczego kurkuma i czarny pieprz to potężne zdrowotne połączenie?

Dlaczego kurkuma i czarny pieprz to potężne zdrowotne połączenie?

Kurkuma i czarny pieprz mają korzyści zdrowotne, ze względu na zawarte w nich związki: kurkuminę i piperynę.

Kurkuma, znana również jako złota przyprawa, to wysoka roślina, która rośnie w Azji i Ameryce Środkowej. Jest używana w tradycyjnej indyjskiej medycynie od tysięcy lat.

[quads id=8]

Badania wspierają jej stosowanie i pokazują, że może ona korzystnie wpływać na Twoje zdrowie. Ale połączenie kurkumy z czarnym pieprzem może poprawić jej działanie.

W tym artykule omówiono potencjalne korzyści zdrowotne wynikające z połączenia kurkumy i czarnego pieprzu.

Kluczowe składniki aktywne

[quads id=10]

W ostatnich latach badania potwierdziły, że kurkuma ma właściwości lecznicze.

I chociaż większość ludzi myśli o tym, że jest tylko przyprawą, czarny pieprz może również przynieść korzyści dla zdrowia.

Zarówno kurkuma, jak i czarny pieprz mają kluczowe składniki aktywne, które przyczyniają się do ich właściwości przeciwzapalnych, przeciwutleniających i zwalczających choroby.

Kurkumina w kurkumie

[quads id=9]

Kluczowe związki w kurkumie są nazywane kurkuminoidami. Sama kurkumina jest najbardziej aktywnym składnikiem i wydaje się, że jest najważniejsza.

Jako polifenol, kurkumina ma wiele zalet dla zdrowia. Jest silnym przeciwutleniaczem, ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Jednak jednym z największych minusów kurkuminy jest to, że nie jest dobrze wchłaniana przez organizm.

Piperyna w czarnym pieprzu

Zawiera bioaktywny związek piperynę, który jest podobny do kapsaicyny, składnika medycznego znajdującego się w pieprzu cayenne.

Wykazano, że piperyna łagodzi mdłości, bóle głowy i słabe trawienie, a także ma właściwości przeciwzapalne.

Jedną z najważniejszych zalet piperyny może być jej zdolność do zwiększania wchłaniania niektórych związków w procesie trawienia.

Piperyna zwiększa wchłanianie kurkuminy

Niestety kurkumina jest słabo wchłaniana do krwioobiegu. W rezultacie możesz stracić swoje zalety dla zdrowia.

[quads id=5]

Jednak dodanie czarnego pieprzu może pomóc. Badania wskazują, że połączenie piperyny z kurkuminą zwiększa absorpcję kurkumy nawet o 2000%.

Jedno z badań wykazało, że do uzyskania tej odpowiedzi wystarczyło 20 mg piperyny na 2 gramy kurkuminy.

Piperyna poprawia biodostępność kurkuminy, co oznacza, że ​​jest bardziej wchłaniania i wykorzystywana w organizmie. Obecnie istnieją dwie teorie na temat tego, jak to działa.

Po pierwsze, piperyna może rozluźnić ścianę jelita umożliwiając przenikanie większych cząsteczek, takich jak kurkumina i ich wchłanianie.

Po drugie, może spowolnić metabolizm wątrobowy kurkuminy na tyle, że organizm może ją wchłonąć bardziej efektywnie.

W wyniku obu działań, większa ilość kurkuminy zostaje wchłonięta, co pozwala jej funkcjonować na optymalnym poziomie.

To połączenie zwiększa korzyści zdrowotne

[quads id=4]

Podczas gdy kurkumina i piperyna mają swoje własne korzyści zdrowotne są one jeszcze lepsze kiedy działają razem.

Walczy z zapaleniem i pomaga zmniejszyć ból

Kurkumina ma silne właściwości przeciwzapalne. W rzeczywistości jest tak silna, że niektóre badania wykazały, że pasuje ona do mocy niektórych leków przeciwzapalnych, bez negatywnych skutków ubocznych.

Badania wykazują również, że kurkuma może odgrywać rolę w zapobieganiu i leczeniu zapalenia stawów, choroby charakteryzującej się zapaleniem stawów i ich bólem.

Właściwości przeciwzapalne kurkuminy są często chwalone za zmniejszenie bólu i usunięcie dyskomfortu.

Wykazano, że piperyna ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Pomaga zmniejszyć odczuwanie swoistego receptora bólu w organizmie, co może dodatkowo zmniejszyć uczucie dyskomfortu.

Po połączeniu, kurkumina i piperyna są potężnym duetem zwalczającym stan zapalny, który może pomóc zmniejszyć dyskomfort i ból.

Pomoc w trawieniu

Współczesne badania potwierdzają zastosowanie w procesie trawienia, pokazując, że może ono pomóc zmniejszyć skurcze jelit i wzdęcia.

Wykazano, że zarówno kurkuma, jak i piperyna zwiększają aktywność enzymów trawiennych w jelitach, co pomaga organizmowi szybciej i łatwiej przetwarzać pokarm.

Ponadto przeciwzapalne właściwości kurkumy i piperyny mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego jelit, co może pomóc w trawieniu.

Bezpieczeństwo i dawkowanie

Kurkuma i czarny pieprz są ogólnie uważane za bezpieczne.

[quads id=7]

Nie ma oficjalnych zaleceń dotyczących spożycia każdego z nich, a maksymalne dopuszczalne spożycie nie zostało określone.

U niektórych osób mogą wystąpić działania niepożądane, takie jak nudności, bóle głowy i wysypki skórne po przyjęciu kurkuminy w dużych dawkach. Dlatego ważne jest przestrzeganie zaleceń dotyczących dawkowania na opakowaniu suplementu.

W kulturze indyjskiej kurkuma i czarny pieprz są powszechnie spożywane w herbacie, często w połączeniu z oliwą z oliwek, olejem kokosowym, miodem i imbirem.

Ponieważ kurkuma jest rozpuszczalna w tłuszczach, spożywanie jej z tłuszczem może zwiększać wchłanianie.

Jednak, aby w pełni czerpać korzyści lecznicze z kurkuminy, najlepiej spożywać ją w formie suplementu z szczyptą czarnego pieprzu.

Kurkuma i czarny pieprz podsumowanie

Ponieważ piperyna zwiększa wchłanianie kurkuminy w organizmie nawet o 2000%, połączenie przypraw pogłębia ich działanie.

Mogą zmniejszyć stan zapalny i ból, leczyć i zapobiegać nowotworom oraz poprawiają trawienie, szczególnie w postaci suplementów.

Jeśli chcesz w pełni czerpać korzyści z kurkumy i czarnego pieprzu, pomyśl o wymieszaniu tych przypraw w celu uzyskania najlepszych rezultatów.

Zobacz Też: