Zdrowie7 zalet octu jabłkowego z miodem, imbirem i kurkumą

7 zalet octu jabłkowego z miodem, imbirem i kurkumą

Szafka na leki nie jest kompletna bez octu jabłkowego (ACV), miodu, imbiru i kurkumy. Są głównymi gwiazdami rocka o holistycznym zdrowiu! Prawdopodobnie wypróbowałaś każdy z osobna lub różne kombinacje. Ale czy kiedykolwiek przyjmowałaś je razem?

To doskonały sposób na uzyskanie wielu korzyści jednocześnie. Ponadto smaki naprawdę się uzupełniają. Możesz znaleźć już przygotowaną mieszankę, ale dlaczego nie zrobić jej w domowym zaciszu?

W ten sposób możesz kontrolować smaki. Już w jednej dawce wchłoniesz te siedem korzyści zdrowotnych.

1. Pomaga powstrzymać apetyt

Jeśli próbujesz schudnąć to połączenie pomoże ci w tym procesie. ACV promuje sytość, abyś nie czuła się głodna przez cały dzień. Do tego dochodzi miód regulując grelinę „hormon głodu” i leptynę „hormon sytości”. Wszystkie te efekty mogą pomóc w utracie wagi i zarządzaniu procesem odchudzania,

2. Pomaga łagodzić mdłości

Czujesz się nieswojo? Imbir i kurkuma to starożytne środki na nudności. W imbiru możesz podziękować gingerolom. Te ostre substancje czynne są znane z łagodzenia nudności, wymiotów i choroby lokomocyjnej.

Mogą nawet pomóc matkom w ciąży i pacjentom otrzymującym chemioterapię. Czasami niestrawność i problemy trawienne mogą powodować nudności. Kurkumina w kurkumie, krewna imbiru zajmie się tymi kwestiami.

3. Pomaga w detoksykacji wątroby

Twoja wątroba ciężko pracuje, abyś była zdrowa. Kiedy spożywasz ACV oczyszcza on wątrobę z toksyn. Ponadto kurkumina i gingerole zapewniają ochronę przed zaburzeniami czynności wątroby.

Dodatkowo zgodnie z badaniem na zwierzętach w Journal of Membrane Biology, ACV zwalcza stres oksydacyjny w wątrobie.

4. Pomaga poprawić zdrowie jelit

Kiedy twoje jelita są zdrowe, ty też. ACV, miód i kurkuma utrzymują równowagę bakteryjną. Ocet jabłkowy i miód to prebiotyki. Oznacza to, że działają one na rzecz pobudzenia wzrostu „dobrych” bakterii.

Praca zespołowa w najlepszym wydaniu. Kurkuma działa poprzez poprawę funkcji bariery jelitowej. Dzięki temu bakterie jelitowe są bezpieczne i zdrowe, pomagając im dobrze wykonywać swoją pracę.

5. Pomaga w łagodzeniu zapalenia stawów

Zapalenie stawów jest główną przyczyną niepełnosprawności. Na szczęście imbir i kurkuma oferują właściwości przeciwzapalne. Według badań w zapaleniu stawów i reumatologii, ekstrakt imbiru zmniejsza ból kolana spowodowany chorobą zwyrodnieniową stawów.

Kurkuma ma podobny efekt. W rzeczywistości działa tak samo dobrze jak ibuprofen, podwajając korzyści jako naturalny lek.

6. Pomaga zwalczać bakterie

ACV ma silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Miód ma podobną aktywność, co czyni go doskonałym dla układu odpornościowego i ogólnego stanu zdrowia.

Gingerole i kurkumina idą jeszcze dalej. Oba są szanowane za swoje właściwości przeciwdrobnoustrojowe, co czyni je niezbędnymi w procesie zwalczania bakterii w organizmie.

7. Pomaga zmniejszyć ryzyko cukrzycy

Aby uniknąć cukrzycy zmniejsz ryzyko jej powstania dzięki tej cudownej mieszaninie. Biorąc przed posiłkiem ACV może zmniejszać poposiłkową glukozę, nawet gdy posiłek jest bogaty w węglowodany.

Miód pomaga pobudzając wydzielanie insuliny i zwiększając wychwyt glukozy przez wątrobę. Razem te efekty promują kontrolę glikemii.

Podobnie jak miód, imbir poprawia przyjmowanie glukozy do tkanek. Zwiększa także wrażliwość na insulinę i chroni komórki trzustki, które przechowują i uwalniają insulinę. Kurkuma idzie jeszcze dalej wzmacniając funkcję wspomnianych komórek.

Jak zrobić ocet jabłkowy z miodem, imbirem i kurkumą

ACV i imbir są silne. Mogą poparzyć ci gardło, więc bądź ostrożny! Przekształcenie tych składników w napój będzie łatwiejsze dla organizmu.

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka ACV
  • 1 łyżka miodu
  • 1 mała gałeczka świeżego imbiru
  • 1 łyżka sproszkowanej kurkumy

Przygotowanie:

Doprowadzić wodę do wrzenia, dodaj imbir. Kontynuuj gotowanie przez kilka minut, a następnie zdejmij z ognia i ostudź. Dodaj ACV, miód i kurkumę i dobrze wymieszaj.

Możesz potrzebować czasu, aby przyzwyczaić się do smaku. Jeśli tak jest dodaj cytrynę.