Strona głównaZdrowie12 zdrowotnych korzyści soku z imbiru i jak go przygotować

12 zdrowotnych korzyści soku z imbiru i jak go przygotować

Sok z imbiru jest stosowany w leczeniu nudności, jest wyjątkowo bezpieczny i nie powoduje skutków ubocznych. Niektórzy położnicy polecają imbir, aby złagodzić poranne mdłości w czasie ciąży.

Niektóre z korzyści zdrowotnych soku z imbiru:

1.Może zmniejszyć stan zapalny.

2.Zwalcza różnorodne choroby, w tym dna moczanowa, trądzik, egzemy, zapalenie kości i stawów.

3.Zawiera przeciwutleniacze, atakuje wolne rodniki w organizmie, które mogą doprowadzić do uszkodzenia zdrowych komórek. Dostarcza również organizmowi magnezu, potasu, manganu i witaminy B6, które organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.

4.Może leczyć raka jajników.

5.Może spowolnić wzrost komórek raka jelita grubego.

6.Kontroluje ciśnienie krwi. Może obniżać ciśnienie krwi, ale nie zaleca się używać go jako jedynego sposobu leczenia nadciśnienia tętniczego.

7.Przeciwdziała impotencji. Wymieszaj jedną łyżeczkę soku z imbiru z połową jajka i jedną łyżeczką miodu. Spożywaj na pusty żołądek zaraz po przebudzeniu przez miesiąc. Pomoże to przeciwdziałać impotencji i zwiększyć liczbę plemników.

8.Zaburzenia menstruacyjne. Sok z imbiru może skutecznie pomóc złagodzić bóle menstruacyjne, wystarczy spożywać soku przez miesiąc.

9.Eliminuje różne bóle. Ból głowy może być usunięty przez stosowanie soku imbirowego na czole. Przy bólu zębów należy go stosować na powierzchni zewnętrznej w obszarze policzkowym.

10.Pomaga przy usuwaniu flegmy.

11.Zgaga, nudności, wymioty i niestrawność tych problemów można także się pozbyć poprzez spożywanie soku imbirowego. Sok można zmieszać z łyżeczką soku z limonki.

12.Pomaga osobom, którzy cierpią na bóle i zapalenie mięśni.

JAK PRZYGOTOWAĆ SOK IMBIROWY

Składniki:

-1 Łyżeczka obranego i posiekanego imbir
-1 szklanka wody
-1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W blenderze zmiksuj wodę z imbirem, następnie za pomocą bawełnianej szmatki odsącz sok. Można go osłodzić odrobiną miodu lub dodać kilka liści mięty albo soku z cytryny, aby poprawić smak.

Chociaż sok z imbiru ma tak wiele korzyści dla zdrowia, należy ograniczyć jego spożycie do maksymalnie dwóch łyżeczek w ciągu jednego dnia.

Zobacz Też: