Strona głównaZdrowie10 korzyści zdrowotnych cynamonu

10 korzyści zdrowotnych cynamonu

Cynamon ma długą historię zarówno jako przyprawa jak i lekarstwo. W rzeczywistości w czasach starożytnych ta przyprawa była tak cenna, że ​​uważano ją za cenniejszą niż złoto.

Wykonany jest z brązowej kory cynamonu i jest dostępny w postaci wysuszonej rurki (znanej jako pióro lub patyki) lub w postaci mielonego proszku.

Cynamon ma przyjemny zapach i słodki smak. Istnieje około stu odmian cynamonu.

Kluczowe korzyści zdrowotne płyną z olejków eterycznych znalezionych w korze. Te oleje zawierają aktywne składniki zwane aldehydem cynamonowym, octanem cynametylu i alkoholem cynamylowym.

Cynamon ma również silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwzakaźne i antyklotyczne.

Jest wyjątkowym źródłem przeciwutleniaczy, polifenoli i minerałów, takich jak wapń, mangan, żelazo i błonnik pokarmowy – wszystkie niezbędne składniki odżywcze, które pomagają utrzymać ciało w dobrej kondycji. Ponadto jest naturalnym źródłem cukrów, węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów.

1. Kontroluje poziom cukru we krwi

Cynamon ma znaczące korzyści dla osób z cukrzycą typu 2. Pomaga ich organizmowi reagować na insulinę, a tym samym normalizuje poziom cukru we krwi.

Pewne związki w cynamonie pobudzają receptory insuliny i hamują enzym, który inaktywuje je, poprawiając zdolność komórek do korzystania z glukozy.

Regularne spożywanie mniej niż pół łyżeczki dziennie zmniejsza poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2.

Jest łatwy do włączenia do codziennej diety. Wystarczy posypać nim płatki owsiane lub dodać niewielką szczyptę do herbaty lub kawy.

2. Zwiększa funkcję mózgu

Wykazano, że cynamon znacznie poprawia czujność psychiczną. Zapach tej słodkiej przyprawy zwiększa aktywność mózgu!

Zapach może poprawić przetwarzanie poznawcze i znacznie poprawić funkcjonowanie mózgu związane z uwagą, pamięcią rozpoznawania, pamięcią roboczą i szybkością wzrokowo-motoryczną podczas pracy z programem komputerowym.

Ludzie, którzy cierpią na lęk lub nerwowość mogą pić herbatę cynamonową ze względu na jej kojące właściwości, które faktycznie uspokajają umysł.

3. Chroni przed chorobami serca

Ze względu na różne właściwości przeciwzapalne, cynamon jest bardzo skuteczny w zabezpieczaniu serca i okolicznych tętnic przed uszkodzeniem i infekcją.

Wiele tłustych potraw, które ludzie obecnie spożywają zawiera cholesterol i niezdrowe tłuszcze.

Cynamon pomaga zwalczać „zły” cholesterol, znacznie obniżając całkowity poziom cholesterolu. Jego właściwości przeciwzapalne pomagają również leczyć stany zapalne w tkankach wewnętrznych i zmniejszają ryzyko ataku serca.

4. Poprawia funkcjonowanie jelita grubego

Cynamon jest doskonałym źródłem błonnika, wapnia i śladowego manganu mineralnego. Połączenie wapnia i błonnika może poprawić funkcjonalność okrężnicy.

Zarówno wapń, jak i błonnik wiążą sole żółciowe i pomagają usunąć je z organizmu. Usuwając żółć, błonnik pomaga zapobiegać uszkodzeniom, które niektóre sole żółciowe mogą wywoływać w komórkach okrężnicy, zmniejszając w ten sposób ryzyko raka okrężnicy.

Błonnik pokarmowy jest również bardzo użyteczny w łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego, w tym biegunki i zaparć.

5. Zapobiega rakowi

Badania wykazały, że cynamon może zmniejszać proliferację komórek nowotworowych,  zapobiega rakowi.

Według badań przeprowadzonych na University of Texas, cynamon może zminimalizować wzrost komórek nowotworowych w organizmie, a gdy jest regularnie włączony do diety, może pomóc w zapobieganiu nowotworom. Cynamon pomaga także zmniejszyć tempo wzrostu komórek rakowych białaczki i chłoniaka.

6. Poprawia krążenie krwi

Cynamon zawiera związek o nazwie kumaryna, który ma właściwości rozrzedzające krew. Pomaga to poprawić krążenie krwi w całym ciele.

Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość kumaryny może prowadzić do uszkodzenia wątroby i nieprawidłowego działania, dlatego najlepiej spożywać cynamon w niewielkich ilościach.

7. Leczy choroby neurodegeneracyjne

Cynamon ma silne właściwości przeciwzapalne, które zmniejszają stałe zapalenie wewnętrznych tkanek mózgu, chroniąc tym samym przed licznymi zaburzeniami neurologicznymi.

Cynamon może również hamować lub opóźniać wystąpienie różnych chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera, Parkinsona, stwardnienia rozsianego, guzów mózgu i zapalenia opon mózgowych.

8. Redukuje zły cholesterol

Cynamon może znacznie obniżyć poziom trójglicerydów i LDL („złego cholesterolu”) we krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Substancja czynna, metylohydroksychalkonowe polimery obecne w cynamonie mogą również zwiększyć zdolność komórek do metabolizowania cukru nawet 20 razy.

Aby kontrolować poziom cholesterolu, wystarczy dodać cynamon do kawy lub płatków owsianych raz dziennie.

9. Leczy infekcje dróg oddechowych

Uważa się, że cynamon leczy i zapewnia ulgę przy przeziębieniu. Aby złagodzić ból gardła, dodaj jedną lub dwie łyżeczki zmielonego cynamonu do gorącej filiżanki zielonej herbaty lub cydru.

Dodaj sok z cytryny, aby pomóc w walce z infekcją dróg oddechowych. Jeśli masz kaszel, stwórz mieszaninę z miodu i 1/4 łyżeczki cynamonu dodając ją do szklanki letniej wody i wypij dwa razy dziennie po śniadaniu i przed snem.

10. Zmniejsza ból stawów

Wykazano, że cynamon redukuje cytokiny związane z bólem stawów. Pacjenci otrzymujący pół łyżeczki cynamonu w proszku w połączeniu z jedną łyżką miodu każdego ranka przed śniadaniem odczuwali znaczną ulgę jeżeli chodzi o bóle stawów już po jednym tygodniu stosowania i mogli poruszać się bez bólu.

Chociaż cynamon jest bardzo korzystny dla zdrowia, nie przesadzaj, myśląc, że uzyskasz więcej korzyści poprzez spożywanie dużych dawek.

W rzeczywistości duże ilości cynamonu mogą być trujące i uszkadzać wątrobę. Ciężarne matki powinny być także ostrożne podczas spożywania cynamonu.

 

Zobacz Też: