Strona głównaZdrowieSyrop z czarnego bzu - pozbądź się bólu i zapalenia stawów

Syrop z czarnego bzu – pozbądź się bólu i zapalenia stawów

W wielu badaniach stwierdzono, że właściwości lecznicze tego owocu pomagają zmniejszyć objawy grypy o 50%, zmniejszają gorączkę, bóle głowy, ból gardła, kaszel i bóle ciała.

Dzisiaj opowiemy Ci, jakie są zalety tego pysznego syropu i jak go przygotować, aby skutecznie przeciwdziałać stanom zapalnym.

Niektóre fakty na temat bzu

  • Owoc zawiera witaminy A, C i D, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, selen i flawonoidy
  • Jest to potężny lek przeciwwirusowy
  • Spożywanie bzu czarnego łagodzi objawy zapalenia stawów i reumatyzmu
  • Pomaga wyeliminować toksyny i obniża poziom cukru we krwi

Składniki:

    • 2/3 szklanki czarnej bzu (można używać świeżych lub suszonych owoców)
    • 4 szklanki wody
    • 1 łyżka świeżego imbiru, tartego

  • 1/2 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki czosnku, posiekanego
  • 1/2 szklanki miodu

Przygotowanie:

    • Wlać wodę do rondla i dodać bez, imbir, cynamon i czosnek

    • Doprowadzić do wrzenia, a następnie obniżyć temperaturę, przykryć rondel i gotować, aż ciecz zostanie zmniejszona o połowę
    • Zdejmij z ognia i ostudź
    • Odcedzić syrop, dodać miód i dobrze wymieszać

  • Przelać do szklanego słoika lub butelki z zakrętką

Preparat można przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.

Stosowanie:

Należy spożywać jedną łyżkę dziennie w celu wzmocnienia układu odpornościowego oraz pozbycia się bólu i zapalenia stawów

Zobacz Też: