Zdrowie10 najlepszych korzyści zdrowotnych pomidorów

10 najlepszych korzyści zdrowotnych pomidorów

Pomidory są często uważane za warzywa, choć w rzeczywistości są owocem. Niezależnie od tego, czy nazywasz je owocem czy warzywem, pomidory są odżywczą potęgą i mogą zapewnić ogromne korzyści zdrowotne, gdy są uwzględnione w twoim planie diety.

Zawierają dużą ilość witamin A, C i K, kwas foliowy i potas wraz z tiaminą, niacyną, witaminą B6, magnezem, fosforem i miedzią, które są niezbędne dla utrzymania dobrego zdrowia.

Najlepsze jest to, że pomidory mają naturalnie niską zawartość sodu, tłuszczów nasyconych, cholesterolu i kalorii. Dobrze komponują się w sałatkach i na kanapkach, jako sos do warzyw i zupach.

1. Zapewniają zdrową skórę

Regularne spożywanie pomidorów pomoże Twojej skórze wyglądać świetnie. Pomidory mają likopen, przeciwutleniacz, który pomaga chronić skórę przed szkodliwym działaniem słońca. Powoduje również, że skóra jest mniej wrażliwa na uszkodzenia światła ultrafioletowego, jedną z głównych przyczyn powstawania drobnych linii i zmarszczek na twarzy.

Pomidory mogą być również używane do minimalizacji dużych porów, leczenia trądziku i wysypki lub leczenia drobnych oparzeń. Tarcie miąższem pomidorów na matowej skórze to prosty sposób na ożywienie i dodanie blasku skórze.

2. Wspiera zdrowie kości

Pomidory są dobre dla twoich kości ze względu na obecność w nich witaminy K i wapnia. Oba te elementy są doskonałe do wzmacniania i naprawy kości.

Wykazano również, że antyoksydacyjny likopen poprawia masę kości, co jest doskonałym sposobem na walkę z osteoporozą, chorobą, która może prowadzić do złamań kości, niepełnosprawności i deformacji.

3. Poprawia wzrok

Wysoka zawartość witamin A i C w pomidorach może znacznie poprawić wzrok i zapobiec ślepocie. Ostatnie badania pokazują, że witamina A w pomidorach pomaga zmniejszyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, poważny i nieodwracalny stan oczu.

Pomidory mogą również zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaćmy. Dodatkowo pomidory zawierają fitochemiczne przeciwutleniacze: zeaksantynę, luteinę i likopen. Wszystkie te związki chronią oczy przed uszkodzeniem.

4. Redukuje problemy z włosami

Pomidory mogą nawet sprawić, że Twoje włosy wyglądają lepiej. Witaminy (zwłaszcza witamina A) i żelazo obecne w pomidorach pomagają wzmocnić włosy, a także dodać połysk do matowych, zniszczonych i pozbawionych życia włosów.

Dodatkowo kwasowość pomidorów pomaga zrównoważyć poziom pH we włosach, co z kolei pomaga usunąć kolory włosów i barwniki oraz utrzymać naturalny kolor włosów.

Jeśli masz swędzącą skórę głowy i łupież, po prostu nałóż świeży sok pomidorowy na skórę głowy, pozostaw na cztery do pięciu minut, a następnie spłucz zimną wodą.

Uwaga: Nie używaj regularnie pomidorów na włosach, ponieważ ich kwasowość może pozostawiać włosy suche.

5. Obniża poziom cukru we krwi

Pomidory są doskonałym pożywieniem dla diabetyków, aby obniżyć poziom cukru we krwi. Zawierają bardzo mało węglowodanów, co pomaga kontrolować poziom glukozy w moczu.

Są również bardzo dobrym źródłem chromu, który pomaga regulować poziom cukru we krwi, a także błonnika, co do którego wykazano, że poziom cukru we krwi nie staje się zbyt wysoki .

Kilka badań wykazało, że przeciwutleniacze w pomidorach zapewniają również ochronę nerek i krwi, dwa obszary często dotknięte cukrzycą. Wreszcie niskokaloryczne jedzenie, takie jak pomidory, może być pomocne dla diabetyków próbujących schudnąć.

6. Ochrona przed rakiem

Badanie opublikowane w Journal of the National Cancer Institute sugeruje, że jedzenie większej liczby pomidorów obniża ryzyko raka prostaty.

Może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia innych nowotworów, takich jak rak płuc, żołądka, szyjki macicy, jamy ustnej, gardła, przełyku, jelita grubego, odbytnicy i jajnika. Wynika to przede wszystkim z antyoksydacyjnego likopenu występującego w pomidorach.

Co więcej, korzyści przeciwrakowe pomidorów są maksymalizowane, gdy są gotowane z oliwą z oliwek.

7. Kontrolują masę

Pomidory mogą również pomóc w zrzuceniu wagi. Pomidory mają bardzo niską zawartość tłuszczu i nie zawierają cholesterolu. Zawierają dużo wody i błonnika, dzięki czemu szybko wypełniają żołądek bez dużej ilości kalorii.

Tak więc, jeśli planujesz schudnąć, włącz wiele pomidorów do swojego planu diety. Możesz jeść je na surowo lub dodać do sałatek, zapiekanek, kanapek i innych potraw.

8. Wspierają sen

Według badań przeprowadzonych przez Perelman School of Medicine Uniwersytetu Pensylwanii, ci, którzy spożywają więcej likopenu, cieszą się lepszym snem w porównaniu z ludźmi, którzy tego nie robią. Pomidory zawierają dużą ilość likopenu.

Ponadto wyższe poziomy witaminy C w diecie mogą promować zdrowy sen, a pomidory są doskonałym źródłem witaminy C. Tak więc jeśli nie śpisz prawidłowo, spróbuj zjeść zupę pomidorową lub sałatkę z pomidorami na kolację.

9. Obniża ciśnienie krwi

Pomidory są bogate w potas i mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Stwierdzono, że ciśnienie krwi może wzrosnąć, gdy dieta nie zawiera potasu, szczególnie jeśli spożywasz zbyt dużo sodu. Potas pomaga wypłukać sód z twojego ciała.

Tylko jedna szklanka świeżych pomidorów zawiera 11,4 procent dziennego zapotrzebowania na potas, więc jedzenie większej ilości pomidorów jest świetnym sposobem na zwalczenie wysokiego ciśnienia krwi i zmniejszenie ryzyka różnych chorób serca.

Jednocześnie pomidory zawierają szereg silnych składników odżywczych, takich jak likopen, witaminy A i C, błonnik i karotenoidy, które działają razem, aby zmniejszyć ryzyko chorób serca.

10. Redukują przewlekły ból

Pomidory mogą nawet zmniejszyć przewlekły ból ze względu na obecność środków przeciwzapalnych, takich jak bioflawonoidy i karotenoidy. Ci, którzy regularnie cierpią na łagodny lub umiarkowany ból, często mają zapalenie. Zmniejszenie stanu zapalnego automatycznie przyniesie ulgę w bólu.

Pomidory są dobrym pożywieniem dla osób cierpiących na przewlekłe, zwyrodnieniowe problemy zdrowotne, takie jak choroby serca, nowotwory, osteoporoza i choroba Alzheimera.