Pozwól, że pokażę ci 10 sekretów oleju kokosowego

Niewiele produktów żywnościowych można zaklasyfikować jako „super pożywienie”, ale olej kokosowy jest zdecydowanie jednym z nich. Zawiera wiele cech, które mogą zapobiegać, a nawet leczyć różnego rodzaju dolegliwości, od chorób sercowo-naczyniowych po Alzheimera.

Czy kiedykolwiek próbowałeś oleju kokosowego w celach zdrowotnych lub kosmetycznych?

Oto kilka powodów, dla których na pewno go pokochasz:

10 korzyści zdrowotnych wynikających z oleju kokosowego

1. Silne połączenie kwasów tłuszczowych z silnymi właściwościami leczniczymi

W przeszłości olej kokosowy był bardzo krytykowany ze względu na zawartość tłuszczu nasyconego. W rzeczywistości olej kokosowy jest najbogatszym źródłem nasyconego tłuszczu z 90% nasyconych kwasów tłuszczowych.

Według najnowszych danych nasycone tłuszcze nie mogą zaszkodzić organizmowi. Niektóre masowe badania z udziałem tysięcy osób wykazały, że pojęcie „zatkane tętnice” było tylko mitem.

Te średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym są metabolizowane w inny sposób niż długołańcuchowe kwasy tłuszczowe występujące w innych produktach spożywczych.

Z przewodu pokarmowego trafiają do wątroby, gdy są wykorzystywane jako szybka energia źródłowa lub zamieniane w ciała ketonowe, które mogą zapewniać efekt terapeutyczny w zaburzeniach mózgu, takich jak choroba Alzheimera lub epilepsja.

2. Im więcej spożywasz oleju kokosowego, tym zdrowszym się stajesz

To egzotyczne jedzenie w świecie zachodnim jest spożywane głównie przez osoby dbające o zdrowie. W niektórych częściach świata olej kokosowy jest stosowany jako podstawowy składnik diety, którego ludzie używają od pokoleń.

Jedną z takich populacji są Tokelauczycy z Południowego Pacyfiku, których dieta opiera się głównie na kokosach i są uważani za największych konsumentów kokosów.

Cechą charakterystyczną tych ludzi jest doskonałe zdrowie i brak chorób serca. Kolejną populacją, która zużywa dużo oleju kokosowego jest Kitavans.

3. Zwiększa wydatki na energię i stymuluje proces spalania tłuszczu

Różne pokarmy wpływają na organizm i hormony na różne sposoby. Tak więc średniołańcuchowe trójglicerydy oleju kokosowego mogą zwiększyć wydatek energetyczny w porównaniu z tłuszczami z mniejszego łańcucha.

Według jednego z badań 15-30 gramów średniołańcuchowych trójglicerydów dziennie może zwiększyć całkowity wydatek energetyczny o 5% lub 120 kalorii.

4. Zabija bakterie, grzyby i wirusy oraz leczy infekcje

Połowa kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym to kwas laurynowy (12-węgiel). Po enzymatycznym trawieniu olej ten tworzy monolaurynę. Zarówno monolauryna, jak i kwas laurynowy mogą zabijać bakterie, grzyby i wirusy.

Stwierdzono, że substancje te mogą zabijać Staphylococcus Aureus i Candida Albicans, bardzo poważne bakterie, które mogą powodować wiele infekcji.

5. Tłumi głód

Jedną ważną właściwością oleju kokosowego jest to, że może on tłumić głód. Może to wynikać ze sposobu metabolizmu kwasów tłuszczowych, ponieważ ketony mają zdolność zmniejszania apetytu.

W jednym konkretnym badaniu wzięło udział 6 mężczyzn, którym podano różne ilości trójglicerydów o długim i średnim łańcuchu. Ci mężczyźni, którzy jedli średniołańcuchowe trójglicerydy spożywali 256 kalorii mniej niż inni mężczyźni.

6. Przekształca kwasy tłuszczowe w ketony i zmniejsza drgawki

Prawdopodobnie słyszałeś o diecie ketogennej lub diecie o wysokiej zawartości tłuszczu, ale o niskiej zawartości węglowodanów. Ta szczególna dieta z powodzeniem może leczyć wiele różnych zaburzeń, szczególnie padaczki opornej na leki u dzieci.

Obejmuje więcej tłuszczów i bardzo mało węglowodanów, co może prowadzić do dużych stężeń ketonów we krwi. Ta dieta może znacznie zmniejszyć częstość napadów u dzieci z padaczką, których leczenie okazało się oporne na leki.

7. Poprawia poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca

Jak wspomniano wcześniej olej kokosowy jest bogaty w nasycone tłuszcze, które nie uszkadzają lipidów we krwi jak sądzono. W rzeczywistości zwiększają poziom dobrego cholesterolu.

W jednym badaniu z udziałem 40 uczestników olej kokosowy w porównaniu z olejem sojowym obniżył zły cholesterol i zwiększył dobry.

8. Chroni włosy, nawilża skórę i jest stosowany jako filtr przeciwsłoneczny

Oprócz tych korzyści olej kokosowy zapewnia wiele innych, które nie mają nic wspólnego z jedzeniem. Jest szeroko stosowany w celach kosmetycznych, ponieważ poprawia zdrowie włosów i skóry.

Badania wykazały, że olej kokosowy może poprawić zawartość lipidów i wilgotność skóry u osób z suchą skórą. Może również chronić włosy przed uszkodzeniem, działać jako filtr przeciwsłoneczny, blokując ponad 20 procent promieni UV.

Może być również stosowany jako płyn do płukania jamy ustnej w procesie znanym jako ssanie oleju. W ten sposób poprawia zdrowie zębów, zabija bakterie w jamie ustnej i usuwa nieświeży oddech.

9. Zwiększa funkcję mózgu u pacjentów z chorobą Alzheimera

Choroba Alzheimera jest główną wiodącą przyczyną demencji i może przede wszystkim dotyczyć starszych populacji. U pacjentów z chorobą Alzheimera ma to tendencję do zmniejszonej zdolności do wykorzystywania glukozy jako energii w niektórych częściach mózgu.

Według naukowców ketony mogą zapewnić potrzebną energię, zmniejszając w ten sposób objawy choroby Alzheimera.

10. Stymuluje utratę tłuszczu, szczególnie w części brzusznej

Ponieważ olej kokosowy może tłumić apetyt, pomaga spalać tłuszcze i schudnąć. Jest szczególnie skuteczny w redukcji tłuszczu brzusznego, który jest jednym z najbardziej niebezpiecznych rodzajów związanych z wieloma chorobami.

Aby zapewnić sobie liczne korzyści zdrowotne oleju kokosowego, wybierz organiczny olej kokosowy, a nie rafinowany.

Udostępnij ten artykuł znajomym

POPULARNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

POPULARNE ARTYKUŁY