7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

Gorzki melon jest prawdopodobnie ostatnim warzywem, o jakim pomyślałabyś, aby ugotować go na weekendowy obiad. Ale warto to zrobić. To guzowate zielone warzywo, zwane również gorzką tykwą lub gruszką balsamiczną może być doskonałym źródłem składników odżywczych, które robią wszystko od budowania mocniejszych kości do poprawy odporności, a nawet ochrony przed rakiem.

Oto podsumowanie całej jego dobroci.

Utrzymuje cukrzycę pod kontrolą

Jeśli masz rodzinną historię cukrzycy lub zdiagnozowano u ciebie cukrzycę typu 2, gorzki melon może naprawdę pomóc. Uważa się, że ekstrakt z gorzkiego melona jest strukturalnie podobny do insuliny zwierzęcej i może obniżać poziom glukozy we krwi u osoby z cukrzycą typu 2.

W jednym badaniu pacjenci, którzy spożywali 2000 mg gorzkiego melona dziennie, zauważyli znaczny spadek poziomu fruktozaminy, a także „niewielki efekt hipoglikemiczny”. Należy jednak pamiętać, że gorzki melon nie może zastąpić przyjmowanych leków.

Pomaga w zdrowiu oczu

Witamina A to składnik odżywczy, który uwielbiają Twoje oczy. Oprócz tego, że pomaga zapobiegać rozwojowi zaćmy, a nawet ślepoty nocnej, witamina ta ogólnie sprzyja zdrowiu oczu. Jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania rogówki i błon spojówkowych.


Typowa porcja gorzkiego melona daje prawie jedną trzecią witaminy A zalecanej codziennie dla twojego organizmu.

Buduje silne kości i zapobiega osteoporozie

Gorzka tykwa zawiera wysoki poziom witaminy K, substancji odżywczej niezbędnej do budowy kości. Bez tego cały wapń, który spożywasz (którego gorzki melon jest znowu dobrym źródłem) nie będzie tyle wart, ponieważ działa on w parze z tą witaminą, aby poprawić gęstość kości.

Możesz z łatwością odeprzeć osteoporozę i zapalenie kości i stawów, jeśli masz dość tej witaminy, a nawet mniejsze szanse na złamanie. Więc jeśli chcesz być trochę mniej „łamliwy”, pomóż sobie jedząc obfitą porcję gorzkiego melona.

Kocha Wątrobę

Gorzki melon jest uważany za „tonik wątroby” ze względu na jego zdolność do trawienia, oczyszczania krwi i detoksykacji organizmu. Według tradycyjnej medycyny chińskiej gorzkie produkty, takie jak gorzka tykwa mogą pomóc usunąć nadmiar ciepła z organizmu, działać jak naturalny detoks i przywrócić równowagę.

Witamina K w gorzkim melonie zmniejsza również ryzyko krwawienia związanego z chorobami wątroby.  To co przyciąga więcej zwolenników tego warzywa, to jego rola w obniżaniu poziomu trójglicerydów w wątrobie. Badania na zwierzętach nad wieloma odmianami gorzkiego melona wykazały, że wszystkie one w różnym stopniu wpływają na poziom trójglicerydów w wątrobie.

To sojusznik w walce z rakiem

Gorzki melon daje także nadzieję osobom chorym na raka. Różne części gorzkiego melona, ​​od ekstraktów z nasion do owocni i łożyska zastosowano w badaniach przeciw białaczce. Badania te wykazały, że ekstrakty roślinne mogą powodować apoptozę lub śmierć komórek komórek białaczki HL60 u ludzi.

Badanie ekstraktem z gorzkiego melona na komórki raka piersi wykazało, że lekarstwo znacznie ogranicza proliferację komórek. Ekstrakt powoduje także apoptotyczną śmierć komórek rakowych, co stanowi dobrą alternatywną terapię do rozważenia wraz z leczeniem.

Jego skuteczność w stymulowaniu apoptozy komórek raka trzustki jest szczególnie pocieszająca, biorąc pod uwagę złe rokowanie związane z tą postacią raka.

Pomaga w odchudzaniu i redukuje tłuszcz

Badania wykazały, że gorzki melon może ograniczyć gromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie. Jest to wynik zdolności gorzkiego melona do stymulowania rozkładu lipidów lub tłuszczów, a jednocześnie hamuje syntezę kwasów tłuszczowych lub trójglicerydów, co czyni go dobrym wyborem dla osób planujących odchudzanie.

Ponieważ gorzki melon nie jest bardzo kaloryczny będziesz mógł spożywać witaminy A, C, K i minerały, takie jak wapń, magnez i potas bez spożywania zbyt dużej ilości kalorii.

Buduje odporność

Gorzka tykwa działa również jako środek przeciwzapalny. Związki fenolowe, kwas galusowy, katechina i kwas kawowy w gorzkim melonie są silnymi przeciwutleniaczami, dzięki czemu porcja warzyw jest niezwykle korzystna dla twojej odporności.

W przypadku osób z cukrzycą badania na zwierzętach wskazują, że może to nawet pomóc w znormalizowaniu statusu przeciwutleniaczy, który w innym przypadku byłby zaburzony. Jak stwierdzono w jednym badaniu, spożycie tej tykwy może pomóc w wywołaniu ogólnoustrojowych i jelitowych odpowiedzi przeciwzapalnych.


loading...
loading...
-50%

OVASHAPE
PIEKNY I JĘDRNY BIUST

PROMOCJA -50%
Nie tylko poprawi się wielkość piersi, ale staną się bardziej podniesione i jędrne. Nie zapewni Ci tego żadna inna nieinwazyjna metoda dostępna na rynku.
  • AKTYWNIE STYMULUJE WZROST TKANKI GRUCZOŁOWEJ
  • STYMULUJE PRZEPŁYW KRWI
  • ZWIĘKSZA PRODUKCJĘ ESTROGENU

Wybrane dla ciebie

Obecnie trwa sezon, który przez większość nazywany jest sezonem grypowy. Pogoda pozytywnie wpływa na rozmnażanie się bakterii, które narażają nasz organizm na infekcje osłabiające nasz układ odpornościowy. Antybiotyki są jedną...
Twój fizyczny wygląd można łatwo utrzymać w formie dzięki zabiegom i zdrowym czynnościom, takim jak ćwiczenia i dieta, które spalają tłuszcz i pomagają schudnąć. Dzisiaj chcemy...
Oprócz brzydkiego wyglądu, grzybica paznokci również poważnym problemem zdrowotnym. Atak grzybów w organizmie jest powszechnie leczony antybiotykami, ale te syntetyczne leki nie zawsze dają...
Czy mimo tego, że dodajesz najwyższej jakości środki do prania plus płyn do płukania nadal Twoje pranie po wyjęciu z pralki nie pachnie, a...

Pozwól, że pokażę ci 10 sekretów oleju kokosowego

Niewiele produktów żywnościowych można zaklasyfikować jako „super pożywienie”, ale olej kokosowy jest zdecydowanie jednym z nich. Zawiera wiele cech, które mogą zapobiegać, a nawet...

Co zyskasz kiedy będziesz pić wodę kokosową?

Jeszcze kilka lat temu woda kokosowa nie była uznana za eliksir. Ale czy wiesz, że podczas II wojny światowej woda kokosowa była używana jako...

Skórka pomarańczowa i jej 5 zdrowotnych właściwości

Wielu z nas już wie, że witamina C w pomarańczach czyni je świetnymi wzmacniaczami odporności. Czujesz nadchodzącą grypę? Zjedz pomarańczę! Ale większość z nas...

Jak ostropest zwalcza raka, zapalenie, cukrzycę, OCD

Ostropest, naukowo znany jako silybum marianum jest ciekawym gatunkiem rośliny często rozpoznawanym przez purpurowy kwiat. Ostropest ma wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych!  Stosuje się w leczeniu wielu...

To jest najzdrowsze warzywo na świecie, ale tylko niewielu o tym wie!

Dzięki wysokiej zawartości żelaza i witaminy C rzeżucha jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie.  W rzeczywistości zapewnia więcej żelaza niż szpinak i więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze. Całkiem...