Strona głównaWłaściwości zdrowotne7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

Gorzki melon jest prawdopodobnie ostatnim warzywem, o jakim pomyślałabyś, aby ugotować go na weekendowy obiad. Ale warto to zrobić. To guzowate zielone warzywo, zwane również gorzką tykwą lub gruszką balsamiczną może być doskonałym źródłem składników odżywczych, które robią wszystko od budowania mocniejszych kości do poprawy odporności, a nawet ochrony przed rakiem.

Oto podsumowanie całej jego dobroci.

Utrzymuje cukrzycę pod kontrolą

Jeśli masz rodzinną historię cukrzycy lub zdiagnozowano u ciebie cukrzycę typu 2, gorzki melon może naprawdę pomóc. Uważa się, że ekstrakt z gorzkiego melona jest strukturalnie podobny do insuliny zwierzęcej i może obniżać poziom glukozy we krwi u osoby z cukrzycą typu 2.

W jednym badaniu pacjenci, którzy spożywali 2000 mg gorzkiego melona dziennie, zauważyli znaczny spadek poziomu fruktozaminy, a także „niewielki efekt hipoglikemiczny”. Należy jednak pamiętać, że gorzki melon nie może zastąpić przyjmowanych leków.

Pomaga w zdrowiu oczu

Witamina A to składnik odżywczy, który uwielbiają Twoje oczy. Oprócz tego, że pomaga zapobiegać rozwojowi zaćmy, a nawet ślepoty nocnej, witamina ta ogólnie sprzyja zdrowiu oczu. Jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania rogówki i błon spojówkowych.

Typowa porcja gorzkiego melona daje prawie jedną trzecią witaminy A zalecanej codziennie dla twojego organizmu.

Buduje silne kości i zapobiega osteoporozie

Gorzka tykwa zawiera wysoki poziom witaminy K, substancji odżywczej niezbędnej do budowy kości. Bez tego cały wapń, który spożywasz (którego gorzki melon jest znowu dobrym źródłem) nie będzie tyle wart, ponieważ działa on w parze z tą witaminą, aby poprawić gęstość kości.

Możesz z łatwością odeprzeć osteoporozę i zapalenie kości i stawów, jeśli masz dość tej witaminy, a nawet mniejsze szanse na złamanie. Więc jeśli chcesz być trochę mniej „łamliwy”, pomóż sobie jedząc obfitą porcję gorzkiego melona.

Kocha Wątrobę

Gorzki melon jest uważany za „tonik wątroby” ze względu na jego zdolność do trawienia, oczyszczania krwi i detoksykacji organizmu. Według tradycyjnej medycyny chińskiej gorzkie produkty, takie jak gorzka tykwa mogą pomóc usunąć nadmiar ciepła z organizmu, działać jak naturalny detoks i przywrócić równowagę.

Witamina K w gorzkim melonie zmniejsza również ryzyko krwawienia związanego z chorobami wątroby.  To co przyciąga więcej zwolenników tego warzywa, to jego rola w obniżaniu poziomu trójglicerydów w wątrobie. Badania na zwierzętach nad wieloma odmianami gorzkiego melona wykazały, że wszystkie one w różnym stopniu wpływają na poziom trójglicerydów w wątrobie.

To sojusznik w walce z rakiem

Gorzki melon daje także nadzieję osobom chorym na raka. Różne części gorzkiego melona, ​​od ekstraktów z nasion do owocni i łożyska zastosowano w badaniach przeciw białaczce. Badania te wykazały, że ekstrakty roślinne mogą powodować apoptozę lub śmierć komórek komórek białaczki HL60 u ludzi.

Badanie ekstraktem z gorzkiego melona na komórki raka piersi wykazało, że lekarstwo znacznie ogranicza proliferację komórek. Ekstrakt powoduje także apoptotyczną śmierć komórek rakowych, co stanowi dobrą alternatywną terapię do rozważenia wraz z leczeniem.

Jego skuteczność w stymulowaniu apoptozy komórek raka trzustki jest szczególnie pocieszająca, biorąc pod uwagę złe rokowanie związane z tą postacią raka.

Pomaga w odchudzaniu i redukuje tłuszcz

Badania wykazały, że gorzki melon może ograniczyć gromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie. Jest to wynik zdolności gorzkiego melona do stymulowania rozkładu lipidów lub tłuszczów, a jednocześnie hamuje syntezę kwasów tłuszczowych lub trójglicerydów, co czyni go dobrym wyborem dla osób planujących odchudzanie.

Ponieważ gorzki melon nie jest bardzo kaloryczny będziesz mógł spożywać witaminy A, C, K i minerały, takie jak wapń, magnez i potas bez spożywania zbyt dużej ilości kalorii.

Buduje odporność

Gorzka tykwa działa również jako środek przeciwzapalny. Związki fenolowe, kwas galusowy, katechina i kwas kawowy w gorzkim melonie są silnymi przeciwutleniaczami, dzięki czemu porcja warzyw jest niezwykle korzystna dla twojej odporności.

W przypadku osób z cukrzycą badania na zwierzętach wskazują, że może to nawet pomóc w znormalizowaniu statusu przeciwutleniaczy, który w innym przypadku byłby zaburzony. Jak stwierdzono w jednym badaniu, spożycie tej tykwy może pomóc w wywołaniu ogólnoustrojowych i jelitowych odpowiedzi przeciwzapalnych.

Zobacz Też: