Strona głównaZdrowieZłote mleko - napój, który może zmienić Twoje życie

Złote mleko – napój, który może zmienić Twoje życie

Złote mleko – znane również jako mleko z kurkumy – to gorący indyjski napój z mlekiem i różnymi przyprawami.

Może być przygotowane z mlekiem krowim lub mlekiem roślinnym zgodnie z gustami danej osoby. Najważniejsze, aby wiedzieć, że złote mleko jest bardzo zdrowe i ma niezliczone korzyści dla całego ciała.

Jakie są zalety złotego mleka?

Aktywnym składnikiem złotego mleka jest kurkuma, bogata w składniki odżywcze i wiele innych zdrowych właściwości. Kurkuma zawiera kurkuminę, polifenole, które mogą pełnić ponad 150 funkcji terapeutycznych oraz posiada właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Działanie kurkuminy jest podobne do działania kortyzonu, ale z dodatkową korzyścią, że kurkumina nie wywołuje żadnych niepożądanych efektów ubocznych.

Kurkuma jest również znana jako naturalny antybiotyk, który może zapobiegać infekcjom, poprawiać krążenie i rozluźniać śluz – jest szczególnie polecana osobom, które cierpią na ciągłe przeziębienia, zatory, zmęczenie.

Napój ten może pomóc w walce z chorobą i innymi problemami zdrowotnymi związanymi z zapaleniem stawów i kości. Działa przeciwbólowo, redukując bóle głowy i inne dolegliwości wywołane stresem.

Picie złotego mleka może nawet odwrócić początek choroby Alzheimera w miarę rozwoju objawów. Może to również zapobiegać zaburzeniom poznawczym, które często są związane ze starością.

Inne ważne korzyści:

  • Ma właściwości przeciwutleniające, antyseptyczne i przeciwbólowe.
  • Wzmacnia system odpornościowy i pomaga zapobiegać chorobom.
  • Naturalnie zwalcza raka.
  • Pomaga kontrolować poziom cholesterolu i zapobiega blokowaniu się tętnic.
  • Pomaga oczyścić wątrobę.
  • Reguluje metabolizm i przyczynia się do utraty wagi.
  • Może obniżyć wysokie ciśnienie krwi.
  • Jest idealny do promowania dobrego zdrowia mózgu i pamięci.
  • Pomaga usunąć wszelkie problemy skórne.
  • Może pomóc w zaburzeniach neurologicznych.
  • Obniża poziom trójglicerydów.

Ten przepis odwołuje się również do korzyści płynących z pieprzu, który zawiera aktywny składnik znany jako piperyna, który ułatwia wchłanianie innych składników aktywnych – zwłaszcza kurkuminy w kurkumie.

Złote mleko może być spożywane jako pomoc dla urody, ponieważ jest relaksujące, pobudzające i pomaga zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się. Zapobiega wypadaniu włosów, zwalcza łupież i usuwa podrażnienie skóry głowy.

Oprócz wszystkich powyższych korzyści jest jeszcze jedna, warto je spożywać przed pójściem spać, aby mieć spokojny sen.

Jak przygotować złote mleko?

Złote mleko można łatwo przygotować w domu – wystarczy wykonać następujący przepis:

Składniki:

  • 1/2 szklanki (120 ml) niesłodzonego mleka do wyboru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 mały kawałek tartego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki proszku imbirowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)

Wskazówki:

Aby zrobić złote mleko, wystarczy zmieszać wszystkie składniki w małym rondlu lub garnku i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut lub do momentu uzyskania aromatu. Napełnij szklanki przelewając złote mleko przez sitko i udekoruj szczyptą cynamonu.

Złote mleko można również przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przez pięć dni. Po prostu podgrzej je przed wypiciem.

10 korzyści zdrowotnych złotego mleka

Zawiera przeciwutleniacze

Kluczowym składnikiem złotego mleka jest kurkuma, żółta przyprawa popularna w kuchni azjatyckiej, która nadaje curry jej żółty kolor.

Kurkumina, składnik aktywny w kurkumie jest stosowana w medycynie ajurwedyjskiej od stuleci ze względu na jej silne właściwości antyoksydacyjne.

Przeciwutleniacze to związki, które zwalczają uszkodzenia komórek, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym.

Są niezbędne do funkcjonowania komórek, a badania regularnie pokazują, że diety bogate w antyoksydanty mogą pomóc zmniejszyć ryzyko infekcji i chorób.

Większość złotych receptur mleka obejmuje również cynamon i imbir – oba mają imponujące właściwości przeciwutleniające.

Zmniejsza stan zapalny i ból stawów

Składniki w złotym mleku mają silne właściwości przeciwzapalne.

Uważa się, że przewlekły stan zapalny odgrywa ważną rolę w chorobach przewlekłych, w tym w raku, zespole metabolicznym, chorobie Alzheimera i chorobie serca. Z tego powodu diety bogate w związki przeciwzapalne mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia tych chorób.

Badania pokazują, że imbir, cynamon i kurkumina – aktywny składnik kurkumy – mają silne właściwości przeciwzapalne.

Badania sugerują nawet, że działanie przeciwzapalne kurkuminy jest porównywalne z niektórymi lekami farmaceutycznymi, które nie wykazują żadnych działań niepożądanych.

Te działania przeciwzapalne mogą zmniejszyć ból stawów z powodu choroby zwyrodnieniowej stawów i reumatoidalnego zapalenia stawów.

Na przykład jedno badanie z udziałem 45 osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów wykazało, że 500 gramów kurkuminy dziennie zmniejszało ból stawów.

Może poprawić pamięć i funkcję mózgu

Złote mleko może być również dobre dla twojego mózgu.

Badania wykazują, że kurkumina może zwiększać poziomy neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF). BDNF to związek, który pomaga Twojemu mózgowi tworzyć nowe połączenia i wspomaga wzrost komórek mózgowych.

Niski poziom BDNF może być związany z zaburzeniami mózgu, w tym z chorobą Alzheimera. Inne składniki mogą również przynosić korzyści.

Na przykład jedną z cech charakterystycznych Alzheimera jest akumulacja określonego białka w mózgu, zwanego białkiem tau. Badania z użyciem probówek i badań na zwierzętach wykazują, że związki w cynamonie mogą zapobiegać gromadzeniu się.

Co więcej, wydaje się, że cynamon zmniejsza objawy choroby Parkinsona i poprawia funkcje mózgu w badaniach na zwierzętach.

Imbir może również pobudzić funkcję mózgu poprzez poprawę czasu reakcji i pamięci. Ponadto w badaniach na zwierzętach imbir wydaje się chronić przed utratą funkcji mózgu związanej z wiekiem.

Potrzebne są dalsze badania w celu pełnego zrozumienia wpływu tych składników na pamięć i funkcje mózgu.

Kurkumina w kurkumy może poprawić nastrój

Wygląda na to, że kurkuma – a dokładniej jej aktywna kurkumina może poprawić nastrój i zmniejszyć objawy depresji.

W 6-tygodniowym badaniu 60 osób z dużymi zaburzeniami depresyjnymi przyjmowało kurkumę, lek przeciwdepresyjny lub kombinację obu.

Te, którym podano tylko kurkumę, doświadczyły podobnych zmian, jak te otrzymujące leki przeciwdepresyjne, podczas gdy grupa łączona zauważyła najwięcej korzyści.

Depresję można również powiązać z niskim poziomem neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF). Ponieważ wydaje się, że kurkuma zwiększa poziomy BDNF może ona potencjalnie zmniejszyć objawy depresji ( 24 ).

To powiedziawszy, przeprowadzono niewiele badań w tej dziedzinie i potrzeba więcej, zanim możliwe będzie wyciągnięcie mocnych wniosków.

Może chronić przed chorobą serca

Choroba serca jest najczęstszą na świecie przyczyną śmierci. Co ciekawe cynamon, imbir i kurkuma – kluczowe składniki złotego mleka zostały powiązane z niższym ryzykiem chorób serca.

Na przykład, przegląd 10 badań wykazał, że 120 mg cynamonu dziennie może obniżyć poziomy całkowitego cholesterolu, triglicerydów i „złego” cholesterolu LDL, jednocześnie podnosząc „dobry” cholesterol HDL.

W innym badaniu 41 uczestnikom z cukrzycą typu 2 podano 2 gramy imbiru w proszku dziennie. Pod koniec 12-tygodniowego badania mierzone czynniki ryzyka choroby serca były o 23-28% niższe.

Co więcej kurkumina może poprawić funkcjonowanie wyściółki naczyń krwionośnych – znanej jako funkcja śródbłonka. Właściwa funkcja śródbłonka jest ważna dla zdrowego serca.

Te właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające mogą również chronić przed chorobami serca.

Może obniżyć poziom cukru we krwi

Składniki w złotym mleku, szczególnie imbir i cynamon mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi.

Na przykład 1-6 g cynamonu dziennie może obniżyć poziom cukru we krwi na czczo nawet o 29%. Ponadto cynamon może zmniejszyć oporność na insulinę.

Komórki odporne na insulinę są mniej zdolne do wchłaniania cukru z krwi, więc obniżenie insulinooporności ogólnie obniża poziom cukru we krwi.

Wydaje się, że cynamon zmniejsza ilość glukozy wchłanianej w jelitach po posiłku, co może dodatkowo poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi.

Podobnie regularne dodawanie niewielkiej ilości imbiru do diety może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi na czczo nawet o 12%.

Niewielka dzienna dawka imbiru może również obniżyć stężenie hemoglobiny A1C nawet o 10% – wskaźnik długotrwałej kontroli poziomu cukru we krwi.

Dowody opierają się tylko na kilku badaniach i potrzeba więcej badań, aby potwierdzić te obserwacje.

Warto zauważyć, że większość złotych receptur na mleko słodzi się miodem lub syropem klonowym. Korzyści z obniżania poziomu cukru we krwi, jeśli takie występują są prawdopodobnie obecne tylko podczas picia niesłodzonych odmian.

Może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Rak jest chorobą naznaczoną niekontrolowanym wzrostem komórek.

Oprócz konwencjonalnych metod leczenia coraz częściej poszukiwane są alternatywne środki przeciwnowotworowe. Co ciekawe niektóre badania sugerują, że przyprawy stosowane w złotym mleku mogą oferować pewne korzyści w tym zakresie.

Na przykład niektóre badania z probówek nadają właściwości przeciwnowotworowe 6-gingerolowi, substancji występującej w dużych ilościach w surowym imbirze.

Podobnie badania laboratoryjne i na zwierzętach wskazują, że związki w cynamonie mogą pomóc w zmniejszeniu wzrostu komórek rakowych.

Kurkumina, składnik aktywny w kurkumie może także zabijać komórki nowotworowe i zapobiegać wzrostowi nowych naczyń krwionośnych w nowotworach, ograniczając ich zdolność do rozprzestrzeniania się.

Właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne

W Indiach złote mleko jest często stosowane jako domowy środek przeciw przeziębieniom. W rzeczywistości żółty napój jest reklamowany ze względu na jego właściwości wzmacniające odporność, które mogą wynikać z jego składników.

Na przykład badania wykazują, że kurkumina ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne co może pomóc w zapobieganiu i zwalczaniu zakażeń.

Ponadto związki zawarte w świeżym imbirze mogą hamować wzrost niektórych bakterii. Wyciąg z imbiru może zwalczać ludzki wirus oddechowy (HRSV), częstą przyczynę infekcji dróg oddechowych.

Podobnie badania laboratoryjne wskazują, że aldehyd cynamonowy, substancja czynna w cynamonie może zapobiegać wzrostowi bakterii. Ponadto może pomóc w leczeniu zakażeń dróg oddechowych wywołanych przez grzyby.

Składniki w złotym mleku mają również silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne co może dodatkowo wzmocnić układ odpornościowy.

Imbir i kurkuma mogą poprawić trawienie

Przewlekła niestrawność charakteryzuje się bólem i dyskomfortem w górnej części żołądka.

Opóźnione opróżnianie żołądka jest potencjalną przyczyną niestrawności. Imbir, jeden ze składników stosowanych w złotym mleku może pomóc złagodzić ten stan, przyspieszając opróżnianie żołądka u osób cierpiących na dyspepsję.

Badania wykazują ponadto, że kurkuma, kolejny składnik stosowany do produkcji złotego mleka może pomóc w zmniejszeniu objawów niestrawności. Kurkuma może również poprawić trawienie tłuszczu poprzez zwiększenie produkcji żółci nawet o 62%.

Wreszcie, badania pokazują, że kurkuma może pomóc w utrzymaniu prawidłowego trawienia i zapobiec nawrotom u osób z wrzodziejącym zapaleniem okrężnicy, zapalnym zaburzeniem trawienia powodującym wrzody w jelitach.

Przyczynia się do wzmocnienia kości

Złote mleko może przyczynić się do powstania silnego szkieletu.

Zarówno krowie, jak i wzbogacone mleko roślinne są na ogół bogate w wapń i witaminę D – dwa składniki odżywcze niezbędne do budowy i utrzymania mocnych kości.

Jeśli dieta ma zbyt niską zawartość wapnia, organizm zaczyna usuwać wapń z kości, aby utrzymać prawidłowy poziom wapnia we krwi. Z czasem powoduje to, że kości są słabe i łamliwe, co zwiększa ryzyko chorób kości, takich jak osteopenia i osteoporoza.

Witamina D przyczynia się do wzmocnienia kości poprzez poprawę zdolności jelit do wchłaniania wapnia z diety. Niski poziom witaminy D w organizmie może więc prowadzić do słabych i łamliwych kości, nawet jeśli dieta jest bogata w wapń .

Chociaż mleko krowie zawiera naturalnie wapń i często jest wzbogacone w witaminę D, nie każde mleko roślinne jest bogate w te dwa składniki odżywcze.

Jeśli wolisz zrobić złote mleko za pomocą mleka roślinnego, wybierz to, które jest wzbogacone zarówno wapniem, jak i witaminą D, aby uzyskać więcej korzyści wzmacniających kości.

Złote mleko podsumowanie

Złote mleko to pyszny napój zawierający antyoksydanty, które mogą zapewnić szereg korzyści zdrowotnych, od zdrowszego mózgu i serca po mocniejsze kości, lepsze trawienie i mniejsze ryzyko choroby.

Aby czerpać największe korzyści zdrowotne, użyj mleka z wapniem i witaminą D oraz ogranicz ilość dodanego miodu lub syropu.

Zobacz Też: