Czarnuszka obniża cholesterol, walczy z alergią i atakami astmy

Udostępnij:

Nasiona czarnuszki i ich olej są szeroko stosowane od wieków w leczeniu różnych dolegliwości na całym świecie.

czarnuszka

Od wieków jest używana do leczenia wielu problemów ze skórą i zdrowiem. W rzeczywistości Biblia wspomina o czarnuszce w Księdze Izajasza, nazywając je obfitym towarem bogatym w zdolność leczenia prawie każdej choroby, a króla Tuta znaleziono z olejem z czarnuszki zakopanym obok niego w jego grobie.

Społeczności muzułmańskie uważają ją za jedną z najwspanialszych dostępnych form medycyny leczniczej. W hadisach wspomniano, że czarnuszka jest lekarstwem na wszystkie choroby z wyjątkiem śmierci.

Olej z czarnuszki jest bogaty w przeciwutleniacze, właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, a olej pomaga w problemach takich jak egzema, zaburzenia odporności i redukcja blizn.

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki może działać jak naturalny antybiotyk. Jego właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwbakteryjne są wystarczająco silne, aby zapobiegać infekcjom bakteryjnym.

W rzeczywistości olej okazał się być środkiem przeciwgronkowcowym wystarczająco silnym, aby działać przeciwko MRSA, infekcji wysoce lekoopornej. 

Poniżej znajduje się tylko niewielka lista schorzeń, gdzie olej z czarnuszki może pomóc w leczeniu. 

Candida albicans

Środki przeciwgrzybicze znajdujące się w oleju z czarnuszki są tak silne, że chronią przed Candida albicans, nadmiarem drożdży w organizmie.

Astma i zapalenie oskrzeli

Olej z czarnuszki został powiązany z łagodzeniem objawów związanych z astmą i zapaleniem oskrzeli. Jego środki przeciwzapalne działają w celu zmniejszenia stanu zapalnego i podrażnienia dróg oddechowych.

Nowotwory

Od dawna uważa się, że thymoquinone, przeciwnowotworowy składnik czarnuszki zmniejsza wzrost guza i leczy blizny po napromieniowaniu. Miejscowo olej z czarnuszki można stosować w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka skóry.

Wysoki cholesterol

Olej z czarnuszki zawiera dobroczynne kwasy tłuszczowe kwas oleinowy i linolowy. Stwierdzono, że spożywanie oleju z czarnuszki wspomaga obniżenie wysokiego poziomu cholesterolu. 

Reumatyzm

Doniesiono, że po nałożeniu na skórę osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów związki przeciwzapalne w oleju z czarnuszki zmniejszają ból związany z tym stanem.

Problemy z płodnością mężczyzn

Przeciwutleniacze znajdujące się w oleju z czarnuszki, zwłaszcza tymochinon mogą poprawić liczbę plemników, a także ogólny stan męskich narządów rozrodczych, a także kilka innych problemów z płodnością u mężczyzn. 

Alergie

Olej z czarnuszki może pomóc zmniejszyć przekrwienie błony śluzowej nosa i inne problemy z zatokami związane z alergiami dzięki właściwościom wzmacniającym odporność, przeciwhistaminowym i przeciwzapalnym. 


Cukrzyca

Olej z czarnuszki może kontrolować poziom glukozy, wspomagać hamowanie wchłaniania glukozy w jelitach, zwiększać wrażliwość na insulinę w wątrobie, co z kolei zapobiega cukrzycy typu 1 i 2.

Problemy z otyłością i trawieniem

Olej z czarnuszki może pomóc w utracie wagi i zmniejszeniu wskaźnika masy ciała, szczególnie w połączeniu z kurkumą. Olej z czarnuszki może również łagodzić objawy związane ze zgagą i niestrawnością.  

Olej z czarnuszki: sekret pięknej skóry 

Oprócz zdolności do zwalczania MRSA i raka skóry, olej z czarnuszki jest również stosowany w leczeniu innych schorzeń i problemów skórnych. 

Wypryski

Olej z czarnuszki zyskuje na popularności jako naturalny środek na egzemę, przewlekłą chorobę skóry, która powoduje zaczerwienienie i swędzenie skóry, któremu towarzyszą obrzęki i pęcherze.

Fitochemikalia zawarte w oleju z czarnuszki w połączeniu z jej właściwościami przeciwzapalnymi mogą łagodzić stany zapalne i zaczerwienienia. Działa również jako środek nawilżający, który może pomóc w łagodzeniu swędzenia związanego z egzemą.

Łuszczyca

Uważa się, że łuszczyca może mieć związek z zespołem nieszczelnego jelita. Oba są stanami autoimmunologicznymi, które radzą sobie z niemożnością eliminacji obcych bytów z organizmu.

W przypadku nieszczelnego jelita jelita stają się przepuszczalne i umożliwiają przedostawanie się niechcianych pokarmów do krwiobiegu. W przypadku łuszczycy jest to nadprodukcja komórek skóry, których organizm nie jest w stanie pozbyć się wystarczająco szybko.

Oba powodują stan zapalny, który olej z czarnuszki może pomóc w zwalczaniu.

Trądzik

Podobnie jak w przypadku egzemy i łuszczycy, objawy trądziku obejmują zaczerwienioną, podrażnioną skórę, zatkane pory i brak kontroli nawilżenia.

Środki przeciwbakteryjne i przeciwzapalne znajdujące się w oleju z czarnuszki mogą zmniejszać zaczerwienienia, odblokowywać pory i nawilżać skórę. 

Piękno oleju z czarnuszki

Nefertiti używała oleju z czarnuszki w swoim programie pielęgnacyjnym, a Kleopatra używała go podczas kąpieli.

Olej z czarnuszki jest naładowany witaminami i kwasami tłuszczowymi, dzięki czemu jest optymalnym dodatkiem do każdej rutyny kosmetycznej, szczególnie dla tych, którzy chcą uciec od produktów przeładowanych nadmiarem niemożliwych do wymówienia składników. 

Plamy starcze

Właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne olejku mogą być stosowane jako środek przeciwstarzeniowy. Stosując olejek miejscowo na trądzik i plamy starcze, może zmniejszyć przebarwienia, zaczerwienienia i podrażnienia. 

Zmarszczki i drobne linie

Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju mogą wypełniać drobne linie i zmarszczki. 

Zdrowie włosów

Olej z czarnuszki działa również na poprawę zdrowia włosów. Olejek zawiera nigellon, lek przeciwhistaminowy, który zwalcza łupież i wypadanie włosów związane z łysieniem.

Wypróbuj test płatkowy na skórze przed użyciem jako środek na skórę lub skonsultuj się z lekarzem przed spożyciem, zwłaszcza jeśli już przyjmujesz inne leki.

Ci, którzy są w ciąży mają zaburzenia krwi lub niskie ciśnienie krwi, również powinni zachować ostrożność, ponieważ olej z czarnuszki może spowolnić lub zatrzymać skurcze macicy, zmniejszyć krzepliwość krwi oraz obniżyć ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi.

Dawkowanie i sposób podawania

Jest zwykle przyjmowana doustnie jako zmielone nasiona lub olej (nalewka lub kapsułka).

W większości warunków 0,5 – 2g mielonej czarnuszki na 12 tygodni. Ewentualnie 100 – 500mg oleju z czarnuszki przyjmowane dwa razy dziennie przez miesiąc lub dwa. Nakładany na skórę zazwyczaj w postaci żelu lub olejku, codziennie przez okres od jednego do dwóch miesięcy.

podobne artykuły