Strona głównaWłaściwości zdrowotneŻywokost lekarski - rozwiązanie na zapalenie i ból stawów

Żywokost lekarski – rozwiązanie na zapalenie i ból stawów

Dla osób zaznajomionych z medycyną naturalną i przewlekłym bólem, żywokost jest prawdopodobnie na liście środków zaradczych. Zioło to jest stosowane od stuleci w leczeniu różnych problemów związanych z bólem i stanami zapalnymi.

Wśród zastosowań klinicznych żywokost może pomóc złagodzić ból, zmniejszyć stan zapalny mięśni i stawów, przyspieszyć leczenie siniaków i stłuczeń oraz potencjalnie pomóc w leczeniu fibromialgii.

- Advertisement -

Mimo że był on powszechnie używany od wielu lat, amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków( FDA ) , a także organy zarządzające na całym świecie, zakazały stosowania suplementów diety zawierających żywokost i odradzały jakiekolwiek użycie wewnętrzne. Odkryto, że zawiera alkaloidy pirolizydynowe, które są toksyczne dla wątroby.

Żywokost jest nadal bardzo przydatny do zastosowań zewnętrznych. Może służyć jako silny środek przeciwbólowy i przeciwzapalny. W rzeczywistości może nawet przyspieszyć gojenie się ran.

Żywokost – 6 korzyści leczniczych

1. Może szybko złagodzić ból mięśni i stawów

Artykuł opublikowany w 2013 r. na temat zastosowań leczniczych żywokostu stwierdził:

Udowodniono klinicznie, że łagodzi ból, stany zapalne, obrzęk mięśni i stawów w przypadku zwyrodnienia stawów, ostrych bólów mięśniowych w plecach, skręceń, stłuczeń i naprężeń po urazach i wypadkach sportowych, również u dzieci w wieku 3 lat i starszych.

To bardzo niewiarygodne stwierdzenie!

Jednak dostępne dowody naukowe zdają się potwierdzać. W wielu badaniach aplikacja żywokostu polepsza gojenie i reakcję bólową na siniaki, skręcenia i bolesne mięśnie i stawy, szczególnie związane z wysiłkiem fizycznym.

W badaniu klinicznym z udziałem 164 uczestników porównującym skuteczność żywokostu przeciwko zwykłemu NLPZ(niesteroidowemu lekowi przeciwzapalnemu) stosowanemu do skręcenia stawu skokowego i bólu, jego działanie było lepsze niż żelu diklofenaku , co doprowadziło naukowców, aby ten naturalny produkt funkcjonował jako bezpieczna i skuteczna alternatywa dla standardowego leczenia.

2. Skuteczny w łagodzeniu bólu dolnej części pleców

Szukanie ulgi w bólu pleców może być wyczerpującym i zniechęcającym zadaniem dla ludzi zmagających się z tym bólem w dowolnym momencie. Jednakże żywokost może oferować alternatywną metodę dla tego przewlekłego stanu.

Dwa badania kliniczne wykazały znaczną, szybką ulgę w bólu w porównaniu z placebo na zewnętrznej aplikacji żelu z korzenia żywokostu lekarskiego.

3. Może pomagać w zmniejszaniu bólu związanego z zapaleniem stawów

1 na 5 osób na świecie cierpi na ból związany z zapaleniem stawów. Zużyta chrząstka i tkanka łączna powodują kruszenie się kości i wywoływanie przewlekłego bólu.

Z powodu możliwych skutków ubocznych związanych z większością leków na zapalenie stawów, takich jak zgaga, wrzody żołądka, zwiększone ryzyko ataku serca lub udaru, zaćmy i wiele innych, wiele osób szuka alternatywnych sposobów na złagodzenie bólu w bezpieczny sposób. Okazuje się, że stosowanie miejscowo maści z żywokostu lub okładu może znacznie zmniejszyć ból związany z artretyzmem.

W celu złagodzenia zapalenia stawów spróbuj stworzyć okład z żywokostu z łagodzącymi ból olejkami eterycznymi, takimi jak olejek z mięty pieprzowej i nakładaj go na bolesne obszary dwa do trzech razy dziennie.

Uwaga: Żywokost lekarski należy stosować miejscowo maksymalnie 10 dni, aby uniknąć bioakumulacji. Nie ma badań wskazujących na to niebezpieczeństwo, ale podejmujemy takie środki ostrożności, aby pozostać po bezpiecznej stronie.

4. Naturalne leczenie fibromialgii

Ponieważ fibromyalgia jest związana z bólem w różnych częściach ciała, aplikacja żywokostu może pomóc w złagodzeniu tego bólu.

Jeśli cierpisz na ból związany z bólem fibromialgii, pamiętaj, że najlepszym wyjściem jest szukanie ukierunkowanego podejścia, które pomoże rozwiązać problem, bez względu na przyczynę bólu. Dostosowanie stylu życia do utraty wagi, wyeliminowanie problematycznych składników żywności, takich jak ekscytotoksyny i jedzenie środków przeciwzapalnych, może przynieść dodatkową ulgę.

5. Przyspiesza gojenie się ran

Żywokost zawiera składnik zwany alantoiną, który wspomaga regenerację skóry, a także kwas rozmarynowy i garbniki. Alantoina została zatwierdzona jako lek do leczenia różnych problemów skórnych. Ze względów bezpieczeństwa nigdy nie używaj żywokostu na otwartej ranie.

6. Łagodzi podrażnienia skóry

Prawdopodobnie wynika to również częściowo z obecności alantoiny, co jest kolejnym zastosowaniem w medycynie ludowej, ponieważ działa kojąco na podrażnioną, podrażnioną skórę.

Żywokostowy profil botaniczny

Łacińska nazwa to Symphytum officinale. Rośnie jako kiść korzeniowa z gałęziami wyrastającymi z łodygi i osiąga około 60-90 cm wysokości. Niektóre odmiany wytwarzają żółte lub fioletowe kwiaty obok szerokich, rozmytych liści. Najczęściej uprawianym gatunkiem jest rosyjski żywokost ( Symphytum x uplandicum ).

Żywokost może rosnąć w prawie każdym klimacie,  glebie i preferuje cień. Z punktu widzenia medycyny większość środków stosowanych w medycynie ludowej sugeruje używanie liści, chociaż korzenie przynoszą również znaczne korzyści, gdy są stosowane. Głównym składnikiem żywokostu jest śluz (żelatynowy związek pochodzenia roślinnego).

Historia i ciekawe informacje na temat żywokostu

W medycynie ludowej żywokost występował powszechnie w Europie. Znany jako „knitbone”, był używany do wszystkiego, od przyspieszenia regeneracji stawów, przez nudności do leczenia trądziku. Dawniej zalecano leczenie biegunki i problemów z płucami, takich jak krztusiec. Może być stosowany w ogrodnictwie jako nawóz, a także zioło.


Z produktów żywokostowych, najbardziej znana jest maść żywokostowa stosowana jako środek ziołowy ze względu na zdolność rośliny do zmniejszania stanu zapalnego i gojenia się ran. Korzeń był również używany w przeszłości jako wywar pomagający w problemach żołądkowo-jelitowych, takich jak biegunka.

Istnieją również wstępne badania nad rozwojem ekstraktu żywokostu lekarskiego w tworzeniu leku przeciwnowotworowego do walki z rakiem prostaty. W badaniu na zwierzętach stwierdzono bardzo obiecujące wyniki.

Jak używać żywokost

W większości przypadków najbardziej skutecznym sposobem użycia żywokostu jest balsam, maść lub okład.

Możesz kupić olej żywokostowy jako napar z oliwą z oliwek. Możesz też stworzyć swój własny olej (znany również jako balsam z żywokostu) poprzez gotowanie oliwy z oliwek (lub innego oleju przewoźnika) oraz korzeni i liści żywokostu. Użyj tego oleju do leczenia mniejszych zamkniętych ran i bólów.

Wiele osób po prostu używa świeżych lub suchych liści żywokostu bezpośrednio na skórze, w zależności od rodzaju i ciężkości bólu, jaki mają.

Możliwe działania niepożądane

Tak jak wspomniałem konieczne jest, abyś nie spożywał żywokostu, czy to w postaci świeżej czy herbaty (lub jakiejkolwiek innej metody).

Żywokost jest toksyczny, ponieważ zawiera substancję o nazwie alkaloidy pirolizydynowe. Głównym problemem jest toksyczne działanie na wątrobę. PA mogą powodować veno-okluzyjną chorobę wątroby, zablokowanie mikroskopijnych żył w wątrobie, które mogą prowadzić do marskości wątroby, niewydolności wątroby i / lub raka.

Podjęto pewne wysiłki w celu wytworzenia oczyszczonego ekstraktu z żywokostu lub herbaty wolnej od alkaloidów pirolizydynowych. Oba te działania przyniosły jeszcze gorsze efekty uboczne niż wcześniej.

Podczas gdy do tej pory nie było przypadków toksyczności wynikającej z naskórkowego stosowania, minimalna ilość PA przechodzi przez skórę, gdy go używasz. Z tego powodu najlepiej używać go nie dłużej niż 10 dni z rzędu i maksymalnie przez 4-6 tygodni każdego roku, aby uniknąć jakichkolwiek negatywnych skutków ubocznych.

Nigdy nie używaj żywokostu na otwartej ranie lub uszkodzonej skórze. Osoby z chorobami wątroby, rakiem lub historią nadużywania alkoholu również powinny unikać nawet zewnętrznego ich stosowania.

Większość źródeł zgadza się, że żywokost jest bezpieczny zewnętrznie dla dzieci powyżej 3 roku życia. Inni zalecają jednak, aby nigdy go nie używać dla dzieci poniżej 18 roku życia. Kobiety w ciąży lub karmiące piersią nie powinny go używać.

Końcowe przemyślenia

  • Żywokost jest tradycyjnym ziołowym sposobem leczenia bólu mięśni i stawów, a także leczyć siniaki.
  • To wieloletnie zioło rośnie głównie w Wielkiej Brytanii. Ale może rosnąć w większości klimatów, chociaż roślina preferuje zacienione środowiska.
  • Używając żywokostu jako okładu  możesz znaleźć ulgę w bólu związanym z takimi schorzeniami, jak skręcenie kostki, bóle mięśni, artretyzm i fibromyalgia.
  • Żywokost nie zawsze jest bezpieczny do spożycia, ponieważ zawiera alkaloidy pirolizydynowe, które są wyjątkowo niebezpieczne dla wątroby. Aplikacje zewnętrzne nie mają takich samych efektów toksycznych.
  • Kobiety w ciąży / karmiące, a także małe dzieci lub osoby z potencjalnymi uszkodzeniami lub chorobami wątroby powinny całkowicie unikać żywokostu.

Witamina D: korzyści zdrowotne, skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D

Jest produkowana przez organizm w odpowiedzi na ekspozycję na słońce, może być również spożywana w żywności lub suplementach. Posiadanie wystarczającej ilości witaminy D jest ważne z wielu powodów,...

Imbir:wspomaga proces odchudzania, korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Imbir jest jedną z najstarszych przypraw znanych z jej zalet zdrowotnych, które obejmują jej zdolność do poprawy zdrowia kości, wzmocnienia układu odpornościowego i zwiększenia apetytu. Pomaga zapobiegać...

Kurkuma: właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania

Kurkuma i kurkumina posiada zdumiewające korzyści zdrowotne, obejmują one zdolność do zmniejszania stanu zapalnego, leczenia ran, poprawy zdrowia skóry, ochrony zdolności poznawczych i łagodzenia...

Korzyści płynące z picia wody z miodem

Wielu z was jest już zaznajomionych z miodem i jego korzyściami i zastosowaniami dla piękna. Miód to bardzo zdrowa żywność, pełna zalet i wielu właściwości, które...

Zobacz jak granat wpływa na Twoje tętnice

Granat jest owocem, który posiada  silne właściwości przeciwutleniające, wiele witamin i wiele korzyści leczniczych. Kilka różnych części owoców stosuje się w różnych chorobach, między innymi w  celu zmniejszenia...

6 zdrowych powodów, aby jeść kiwi każdego dnia

Kiwi to atrakcyjny owoc ze względu na zielony kolor i egzotyczny smak. Chociaż kiwi jest niewielkich rozmiarów, jest wyjątkowym owocem ze względu na swoje...

Ocet jabłkowy: nowo odkryte zastosowania, które musisz poznać

Od wielu lat bada się różnorodne zastosowania octu jabłkowego, od utraty wagi, łagodzenia bólu gardła, po kontrolę poziomu cukru we krwi i poziom lipidów...

Jarmuż – najzdrowsza żywność na świecie, korzyści zdrowotne

Jarmuż jest prawdopodobnie jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera niezbędne składniki odżywcze, które mogą okazać się bardzo korzystne dla ogólnego stanu zdrowia. To liściaste warzywo jest doskonałym...

Olej kokosowy, najlepsze oparte na dowodach korzyści zdrowotne

W ostatnich latach olej kokosowy zyskał na popularności, a wszystko to z powodu, że ma niesamowite korzyści dla naszego zdrowia i ciała od wspierania...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych buraków

Buraki wydają się być jednym z najczęściej pomijanych warzyw, być może ze względu na ich nieprzyjemny wygląd. Ale ważne jest, aby w diecie uwzględnić...

Nasiona dyni: korzyści zdrowotne, dietetyczne i lecznicze

Nasiona dyni może i są małe, ale są pełne cennych składników odżywczych. Jedzenie tylko kilka nasion możesz dostarczyć swojemu organizmowi znaczną ilość zdrowych tłuszczów, magnezu...

8 korzyści zdrowotnych płynących z picia wody kokosowej

Badania pokazują, że woda kokosowa może pomóc w nawodnieniu, cukrzycy, zdrowiu serca i nie tylko. Oto 8 naukowo udowodnionych korzyści. W ostatnich latach woda kokosowa...

Kwas foliowy: wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Kwas foliowy to syntetyczna forma kwasu foliowego, rozpuszczalna w wodzie witamina znana również jako witamina B9. Nie występuje naturalnie w żywności, ale jest często dodawany...

Srebro koloidalne: właściwości, zastosowanie i efekty uboczne

Srebro koloidalne jest produktem zawierającym mikroskopijne płatki czystego srebra. Zazwyczaj płatki są zawieszone w demineralizowanej wodzie lub innej cieczy. Często jest reklamowane jako środek przeciwbakteryjny i...

Granat i jego właściwości lecznicze, zdrowotne.

Granaty należą do najzdrowszych owoców na ziemi, zawierają szereg korzystnych związków roślinnych. Wiele badań wykazało, że mają one niewiarygodne korzyści dla twojego organizmu i mogą obniżyć ryzyko...

Herbata z czystka lepsza od zielonej. Czystek właściwości.

Niepozorne, starożytne greckie zioło lecznicze jest znów popularne. Przygotowany jako herbata, jest trzy razy zdrowszy niż zielona herbata, chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem się,...

Woda z miodem, cytryną skuteczny środek zdrowotny czy zmyślony mit?

Woda z miodem i cytryną to promowany uzdrawiający eliksir w świecie zdrowia i dobrego samopoczucia. Istnieją twierdzenia, że ​​ten napój może pomóc stopić tłuszcz, usunąć...

Oregano – 10 najlepszych korzyści zdrowotnych

Najbardziej znane jako "ziele pizzy", oregano zyskuje popularność jako naturalne lekarstwo na wiele powszechnych problemów zdrowotnych. Zarówno świeże jak i suszone liście oregano zawierają lotne...

Olejek z drzewa herbacianego – korzyści, zastosowania i skutki uboczne

Olejek z drzewa herbacianego jest olejem eterycznym, który można wykorzystać do wielu celów, w tym do utrzymania zdrowej skóry, włosów i paznokci. Oprócz naukowych korzyści,...

Estragon – 8 zaskakujących korzyści zdrowotnych i zastosowań

Estragon lub Artemisia dracunculus L. to wieloletnie zioło pochodzące z rodziny słoneczników. Jest szeroko stosowany do celów aromatyzujących, zapachowych i leczniczych. Ma subtelny smak i dobrze łączy się...

Jagody Goji: korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Jagody Goji - ich historia jako roślina lecznicza ma korzenie w starożytnych Chinach. Wiele osób stosuje jagody goji w leczeniu dolegliwości związanych z oczami, wątrobą...

13 imponujących korzyści zdrowotnych wynikających z arbuza

Arbuz jest kwintesencją letniego owocu. Jest to podstawa na piknikach i imprezach przydomowych na całym świecie. Arbuz jest słodki i soczysty, ale czy wiesz,...

Czy wiesz, że liście z awokado mogą zapewnić niesamowite korzyści zdrowotne?

Wiemy, że awokado jest wyjątkowo korzystne dla zdrowia i odżywcze, ale czy wiesz, że liście awokado mają również niesamowite korzyści zdrowotne?  Są bogate w flawonol,...

Pokrzywa – właściwości, działanie, przeciwwskazania, herbata

Przez tysiące lat ludzie na całym świecie stosowali pokrzywę w leczeniu różnych chorób. Liście i łodygi w niektórych podgatunkach mają długie kłujące włosy, które wstrzykują...

Mleko kokosowe: 9 korzyści zdrowotnych + przepisy

Mleko kokosowe jest często uważane za "cudowną ciecz", ponieważ odżywianie mlekiem kokosowym zapewnia ogromną zdolność do wzmacniania układu odpornościowego organizmu i zapobiegania chorobom. Mleko kokosowe...

Korzyści płynące z picia wody miodowej

Miód to produkt w 100% organiczny, którego właściwości od wieków są wykorzystywane dla dobra ludzkiego zdrowia oraz są źródłem enzymów, związków przeciwutleniających i naturalnych...

10 korzyści zdrowotnych z rozmarynu

Rozmaryn ma silne właściwości przeciwutleniające, antyseptyczne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i dezynfekujące. Zawiera również kilka witamin i minerałów, takich jak witaminy A i C, tiamina, ryboflawina, kwas...

Witamina D: korzyści zdrowotne, skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D

Jest produkowana przez organizm w odpowiedzi na ekspozycję na słońce, może być również spożywana w żywności lub suplementach. Posiadanie wystarczającej ilości witaminy D jest ważne z wielu powodów,...

10 najlepszych korzyści z aloesu

Aloes ma tak wiele właściwości leczniczych, że starożytni Egipcjanie nazywali go "rośliną nieśmiertelności". Nawet dziś stosowanie aloesu jest bardzo szerokie w branży kosmetycznej. Żel w liściach aloesu...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych bananów

Jedzenie każdego dnia jabłka może sprzyjać zdrowiu, ale niewiele osób wie, że banan każdego dnia może trzymać Cię z dala od lekarza. Korzyści zdrowotne bananów...

Maniok – tajemnicze warzywo. Korzyści zdrowotne i zagrożenia

Maniok dostarcza ważnych składników odżywczych z drugiej strony może mieć niebezpieczne skutki, zwłaszcza jeśli jest spożywany na surowo i w dużych ilościach. Zobacz unikalne...

Awokado: fakty, korzyści zdrowotne. Jak jeść awokado?

Bogate w jednonienasycone kwasy, ma gładką i kremową konsystencję. Jest o wiele bogatsze w tłuszcz niż większość innych owoców. Awokado ma unikalny profil żywieniowy....

Witamina B12: funkcje, niedobór i najlepsze źródła

Witamina B12 jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek i procesów umysłowych. Witamina B12 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, podobnie jak wszystkie inne witaminy z grupy...

Ananas: korzyści zdrowotne, zagrożenia i wartości odżywcze

Ananas, pyszny owoc tropikalny od wieków słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także z cudownych korzyści zdrowotnych. Korzyści zdrowotne i lecznicze ananasa obejmują wzmocnienie...

10 najlepszych korzyści z awokado

Awokado należy do czołowych pozycji na liście najzdrowszych naturalnych składników na naszej planecie. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, zwalcza otyłość i chroni przed...

Niewiarygodne korzyści spożywania czosnku i miodu na pusty żołądek

Czosnek jest jednym z najczęściej używanych naturalnych składników w kuchniach na całym świecie. Jego charakterystyczny smak łączy się dobrze z innymi przyprawami, aby podkreślić smak niezliczonych...

Lecznicze zastosowania cynamonu

W lecznictwie cynamon jest znany od wieków, oferuje on wspaniałe właściwości zdrowotne. Można go stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Pomaga on w leczeniu wielu chorób układu oddechowego, pokarmowego i...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych brokułów

Brokuły to smaczne warzywa kapustne, których popyt rośnie z roku na rok na całym świecie. Wzrost konsumpcji może wynikać z tego, iż brokuły dobrze sprawdzają...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych z korzenia lukrecji

Lukrecja, znana również jako mulethi jest ziołem z rodziny motylkowatych. Jest szeroko stosowana jako środek aromatyzujący w słodyczach, gumach do żucia, pastach do zębów i...

Lista 15 najlepszych produktów bogatych w wapń

Wapń jest bardzo ważny dla twojego zdrowia. W rzeczywistości masz więcej wapnia w swoim organizmie niż jakiegokolwiek innego minerału. Tworzy kości, zęby i odgrywa rolę w...

Korzyści z sody oczyszczonej dla włosów, skóry i ciała

W prawie każdej szafce kuchennej znajduje się jeden składnik, który potrafi zdziałać cuda dla włosów, skóry i ciała. Ten niedrogi, wielozadaniowy składnik to nic innego...

Mniszek lekarski: korzyści zdrowotne, zastosowanie i efekty uboczne

Mniszek lekarski jest niskokaloryczny, ale ma dużą zawartość błonnika, jak również witaminy K, witaminy A i witaminy C. Wykazano również, że korzenie i liście mają całkiem...

Propolis (kit pszczeli): właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Korzyści płynące z propolisu wytwarzanego przez pszczoły obejmują silny układ odpornościowy i poprawioną cyrkulację. Propolis pomaga poprawić zdrowie oczu, zmniejszyć stan zapalny i zapobiegać rakowi. Niektóre z najbardziej imponujących zdrowotnych korzyści z propolisu to...

10 korzyści zdrowotnych z pomidorów

Pomidory to podstawa w każdej kuchni. Codzienne spożywanie pomidorów zwiększa Twoje zdrowie, jednocześnie poprawiają one smak potraw. Mogą pomóc poprawić wzrok, poprawić zdrowie żołądka, obniżyć ciśnienie...

Dlaczego wodorosty są super zdrowe? Skarbnica zdrowia i urody

Wodorosty są częstym składnikiem kuchni azjatyckiej, która szybko zyskuje popularność wśród ludzi dbających o zdrowie. I nie bez powodu jedzenie wodorostów to super zdrowy i...

Czosnek – poznaj 11 sprawdzonych właściwości zdrowotnych

„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” Są to słynne słowa starożytnego greckiego lekarza Hipokratesa, często zwanego ojcem współczesnej medycyny. W rzeczywistości przepisywał on...

Kozieradka – zapomniany lek na przeziębienie, grypę i ból stawów

Kozieradka, znana również jako methi jest popularnym ziołem powszechnie występującym w śródziemnomorskim regionie świata. Jednak ze względu na silne właściwości lecznicze i zastosowania w medycynie...

Top 10 korzyści zdrowotnych z nasion dyni

Wiele osób łączy dynie z Halloween, często ignorując całoroczne korzyści z tego zdrowego jedzenia, zwłaszcza z nasion, zwanych również pepitas. Dzięki niezwykłemu asortymentowi składników odżywczych poprawiających...

7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

Gorzki melon jest prawdopodobnie ostatnim warzywem, o jakim pomyślałabyś, aby ugotować go na weekendowy obiad. Ale warto to zrobić. To guzowate zielone warzywo, zwane...

11 imponujących korzyści zdrowotnych z oleju lnianego i efekty uboczne

Olej lniany jest jednym z najlepszych źródeł roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3. Przynosi korzyści dla zdrowia serca i krwi, skóry, włosów, utraty wagi, problemów żołądkowych oraz...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych ogórków

Ogórki są uważane za zdrowy dodatek do każdej diety, ponieważ mają niską zawartość kalorii i tłuszczu. Ponadto profil odżywczy ogórków jest imponujący. Ogórki są doskonałym źródłem witaminy...

Komosa ryżowa (Quinoa): właściwości i korzyści zdrowotne, kalorie

Komosa ryżowa to jedna z najpopularniejszych na świecie zdrowych potraw.Quinoa jest bezglutenowa, zawiera dużo białka i jest jednym z niewielu pokarmów roślinnych, które zawierają...

Witamina A: korzyści zdrowotne, niedobory i toksyczność

Witamina A jest rozpuszczalnym w tłuszczach składnikiem odżywczym, który odgrywa istotną rolę w twoim ciele. Istnieje naturalnie w jedzeniu, które jesz, a także może być...

Skórka pomarańczowa i jej 5 zdrowotnych właściwości

Wielu z nas już wie, że witamina C w pomarańczach czyni je świetnymi wzmacniaczami odporności. Czujesz nadchodzącą grypę? Zjedz pomarańczę! Ale większość z nas...

Pozwól, że pokażę ci 10 sekretów oleju kokosowego

Niewiele produktów żywnościowych można zaklasyfikować jako „super pożywienie”, ale olej kokosowy jest zdecydowanie jednym z nich. Zawiera wiele cech, które mogą zapobiegać, a nawet...

Siemię lniane: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Czy siemię lniane jest nowym cudownym jedzeniem? Wstępne badania pokazują, że może ono pomóc w walce z chorobami serca, cukrzycą i rakiem piersi. Siemię lniane...

Cynamon – 10 opartych na dowodach korzyści zdrowotnych

Cynamon to niezwykle smaczna przyprawa. Od tysięcy lat jest ceniony za właściwości lecznicze. Współczesna nauka potwierdziła to, co ludzie instynktownie znali od wieków. Oto 10 korzyści zdrowotnych...

Kreatyna: co to jest, jak działa, dawkowanie i skutki uboczne

Kreatyna jest suplementem numer jeden dla poprawy wydajności w siłowni. Badania pokazują, że może on zwiększyć masę mięśniową, siłę i sprawność fizyczną. Dodatkowo zapewnia szereg innych korzyści zdrowotnych,...

Ashwagandha: korzyści zdrowotne, zastosowania, efekty uboczne

Ashwagandha to zioło, które może być korzystne w leczeniu różnych schorzeń. Poznaj potencjalne korzyści zdrowotne, zagrożenia i skutki uboczne. Główną korzyścią jest brak lub minimalne...

Olejek z oregano: korzyści zdrowotne, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne płynące z olejku z oregano można przypisać jego właściwościom przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwpasożytniczym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, trawiennym, przeciwnowotworowym i przeciwalergicznym. O olejku z oregano Właściwości dezynfekcyjne i antybakteryjne olejku...

9 powodów dla których warto jeść płatki owsiane

Płatki owsiane są bezglutenowym pełnoziarnistym i doskonałym źródłem ważnych witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Badania pokazują, że owies i płatki owsiane mają wiele korzyści zdrowotnych. Należą...

6 leczniczych zalet miodu

Niebezpieczeństwa związane z cukrem zostały tak szeroko nagłośnione, że wielu ludzi błędnie myśli, że zjedzenie czegoś "słodkiego" jest automatycznie szkodliwe dla organizmu. Podczas, gdy rafinowane cukry...