Strona głównaWłaściwości zdrowotneJarmuż - najzdrowsza żywność na świecie, korzyści zdrowotne

Jarmuż – najzdrowsza żywność na świecie, korzyści zdrowotne

Jarmuż jest prawdopodobnie jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera niezbędne składniki odżywcze, które mogą okazać się bardzo korzystne dla ogólnego stanu zdrowia.

To liściaste warzywo jest doskonałym źródłem witaminy C i może być włączone do diety w postaci sałatki lub nawet jako przystawka.

Jarmuż jest nazywany „nową wołowiną”, „królową zieleni” i „odżywczą potęgą”. Oto wspaniałe korzyści zdrowotne wynikającez włączenia go do swojej diety:

1. Jarmuż  wartości odżywcze

Jedna porcja surowego jarmużu około 67 g zawiera:

Witamina A: 206% RDA.
Witamina K: 684% RDA.
Witamina C: 134% RDA.
Witamina B6: 9% RDA.
Mangan: 26% RDA.
Wapń: 9% RDA.
Miedź: 10% RDA.
Potas: 9% RDA.
Magnez: 6% RDA.
RDA- Zalecane dzienne spożycie

To daje w sumie 33 kalorie, 6 gramów węglowodanów (z których 3 to błonnik ) i 3 gramy białka.

Jarmuż zawiera bardzo mało tłuszczu, ale duża część tłuszczu w nim zawarta to kwas tłuszczowy omega-3 zwany kwasem alfa-linolenowym.

Biorąc pod uwagę niezwykle niską zawartość kalorii, jarmuż jest jednym z najbardziej odżywczych żywności.

2. Jarmuż zawiera przeciwutleniacze

Jarmuż podobnie jak inne rośliny zielone liściaste ma bardzo dużo przeciwutleniaczy. Obejmuje beta-karoten, witaminę C, a także różne flawonoidy i polifenole.

Przeciwutleniacze to substancje, które pomagają przeciwdziałać uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki w organizmie. Uważa się, że uszkodzenia oksydacyjne należą do wiodących czynników starzenia się i wielu chorób, w tym raka.

Dotyczy to flawonoidów kwercetyny i kemferolu, które występują w stosunkowo dużych ilościach w jarmużu. Substancje te zostały intensywnie przebadane w probówkach i badaniach na zwierzętach. Mają silne działanie kardioprotekcyjne, obniżające ciśnienie krwi, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwdepresyjne i przeciwnowotworowe.

3. Jest doskonałym źródłem witaminy C

Witamina C jest ważnym składnikiem odżywczym. Jest rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem, który spełnia wiele ważnych funkcji w komórkach organizmu.

Na przykład konieczna jest synteza kolagenu, najbardziej obfitego białka strukturalnego w ciele. Jarmuż zawiera znacznie wyższy poziom witaminy C niż większość innych warzyw, zawiera około 4,5 razy więcej niż szpinak.

Zobacz także: 10 najlepszych naturalnych źródeł witaminy C

Prawda jest taka, że ​​jarmuż należy do najlepszych na świecie źródeł witaminy C. Kubek surowego jarmużu zawiera nawet więcej witaminy C niż cała pomarańcza.

4. Jarmuż może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, co może zmniejszyć ryzyko chorób serca

Cholesterol ma wiele ważnych funkcji w ciele. Jest używany do wytwarzania kwasów żółciowych, substancji, które pomagają nam trawić tłuszcze. Wątroba zamienia cholesterol w kwasy żółciowe, które są następnie uwalniane do układu pokarmowego za każdym razem, gdy spożywamy tłusty posiłek.

Kiedy cały tłuszcz zostanie wchłonięty, a kwasy żółciowe spełnią swój cel, zostają ponownie wchłonięte do krwioobiegu i ponownie użyte.

5. Jarmuż jest jednym z najlepszych na świecie źródeł witaminy K

Witamina K jest ważnym składnikiem odżywczym. Jest potrzebna dla krzepnięcia krwi i robi to przez „aktywację” pewnych białek i nadanie im zdolności wiązania wapnia.

Jarmuż jest jednym z najlepszych źródeł witaminy K na świecie, z pojedynczym nieprzetworzonym kubkiem zawierającym prawie 7-krotność zalecanej dziennej dawki.

6. Istnieje wiele substancji zwalczających raka w jarmużu

Rak jest straszną chorobą, charakteryzującą się niekontrolowanym wzrostem komórek. Jarmuż jest w rzeczywistości obciążony związkami, które, jak się uważa mają działanie ochronne przeciwko rakowi.

Chodzi o sulforafan, substancję, która wykazała, że ​​pomaga zwalczać powstawanie raka na poziomie molekularnym. Zawiera również indol-3-karbinol, inną substancję, która prawdopodobnie pomaga zapobiegać rakowi.

7. Jarmuż bogaty w beta-karoten

Jest on bogaty w beta-karoten, przeciwutleniacz, który może przekształcić w organizmie w witaminę A.

Z tego powodu jarmuż może być skutecznym sposobem na zwiększenie poziomu tej bardzo ważnego witaminy.

8. Jarmuż jest dobrym źródłem minerałów

Jest to dobre źródło wapnia, substancji odżywczej, która jest bardzo ważna dla zdrowia kości i odgrywa rolę we wszystkich rodzajach funkcji komórkowych.

Jest także przyzwoitym źródłem magnezu, niezwykle ważnego minerału, którego większość ludzi nie ma wystarczająco dużo. Spożywanie dużej ilości magnezu może chronić przed cukrzycą typu 2 i chorobami serca.

Kale zawiera także sporo potasu, minerału, który pomaga utrzymać elektryczne gradienty w komórkach organizmu. Odpowiednie spożycie potasu wiąże się ze zmniejszonym ciśnieniem krwi i mniejszym ryzykiem chorób serca.

9. Jarmuż jest bogaty w luteinę i zeaksantynę, potężne substancje odżywcze, które chronią oczy

Jedną z najczęstszych konsekwencji starzenia się jest pogorszenie wzroku. Na szczęście istnieje kilka składników odżywczych w diecie, które mogą temu zapobiec.

Dwa główne to luteina i zeaksantyna, antyutleniacze karotenoidowe, które występują w dużych ilościach w jarmużu i innych produktach spożywczych.

Wiele badań wykazało, że ludzie, którzy spożywają wystarczającą ilość luteiny i zeaksantyny mają znacznie mniejsze ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy, dwóch bardzo częstych zaburzeń wzroku.

10. Jarmuż wspomaga odchudzanie

Jarmuż ma kilka właściwości, które powinny sprawić, że będzie to jedzenie przyjazne odchudzaniu. Zawiera bardzo mało kalorii, ale z drugiej strony pozwala czuć się sytym przez dłuższy czas.

Wykazano, że spożywanie dużej ilości pokarmów o niskiej gęstości energii pomaga w zmniejszaniu masy ciała w licznych badaniach. Pomimo niewielkiej ilości kalorii zawiera małe ilości białka i błonnika. Są to dwa najważniejsze składniki odżywcze, jeśli chodzi o utratę wagi.

Źródło: Kale – Wikipedia

Zobacz Też: