Strona głównaWłaściwości zdrowotneSiemię lniane: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Siemię lniane: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Czy siemię lniane jest nowym cudownym jedzeniem? Wstępne badania pokazują, że może ono pomóc w walce z chorobami serca, cukrzycą i rakiem piersi.

Siemię lniane jest bogatym źródłem zdrowego tłuszczu, przeciwutleniaczy i błonnika. Nasiona zawierają błonnik, białko, lignany i niezbędny kwas alfa-linolenowy kwasów tłuszczowych, znany również jako ALA lub omega-3 .

- Advertisement -

Oto 10 korzyści zdrowotnych z nasion lnu, które są wspierane przez naukę.

1. Siemię lniane – składniki odżywcze

Typowa wielkość porcji dla mielonych nasion lnu wynosi 1 łyżka stołowa (7 gramów).

Tylko jedna łyżka stołowa dostarcza dużej ilości białek, błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3, a ponadto jest bogatym źródłem niektórych witamin i minerałów.

Jedna łyżka stołowa siemienia lnianego zawiera:

  • Kalorie: 37
  • Białko: 1,3 grama
  • Węglowodany: 2 gramy
  • Całkowita zawartość tłuszczu: 3 gramy
  • Tłuszcz nasycony: 0,3 grama
  • Tłuszcz jednonienasycony: 0,5 grama
  • Tłuszcz wielonienasycony: 2,0 gramy
  • Kwasy tłuszczowe omega-3: 1,597 mg
  • Witamina B1: 8% RDI
  • Witamina B6: 2% RDI
  • Kwas foliowy: 2% RDI
  • Wapń: 2% RDI
  • Żelazo: 2% RDI
  • Magnez: 7% RDI
  • Fosfor: 4% RDI
  • Potas: 2% wskaźnika RDI

RDI – Zalecane dzienne spożycie

Co ciekawe, korzyści zdrowotne nasion lnu są przypisywane głównie dlatego, że zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, lignany i błonnik.

PODSUMOWANIE:Siemię lniane jest dobrym źródłem wielu składników odżywczych. Ich korzyści zdrowotne wynikają głównie z zawartości tłuszczów omega-3, lignanów i błonnika.

2. Siemię lniane – bogate w tłuszcze Omega-3


Siemię lniane: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Jeśli jesteś wegetarianinem lub nie jesz ryb, siemię lniane może być najlepszym źródłem tłuszczów omega-3. Jest bogatym źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA), głównie opartego na roślinach kwasu tłuszczowego omega-3.

ALA jest jednym z dwóch niezbędnych kwasów tłuszczowych, które musisz zdobyć z pożywienia, które jesz, ponieważ twoje ciało go nie produkuje.

Badania na zwierzętach wykazały, że ALA w nasionach lnu zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, zmniejszeniu stanu zapalnego w tętnicach i zmniejszeniu wzrostu guza.



PODSUMOWANIE:Siemię lniane jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 ALA. Udowodniono, że kwasy tłuszczowe ALA na bazie roślin mają korzyści dla zdrowia serca i są powiązane z niższym ryzykiem udaru.

3. Siemię lniane – bogate źródło lignanów, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Lignany są związkami roślinnymi, które mają właściwości antyoksydacyjne i estrogenowe, co może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka i poprawić zdrowie. Co ciekawe, nasiona lnu zawierają do 800 razy więcej lignanów niż inne pokarmy roślinne.

Badania obserwacyjne pokazują, że ci, którzy jedzą siemię lniane, mają mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi, szczególnie kobiety po menopauzie.

Mężczyźni mogą również czerpać korzyści z jedzenia siemię lniane. 30 gram nasion lnu dziennie wykazuje obniżony poziom markera raka prostaty, co sugeruje mniejsze ryzyko raka prostaty.

PODSUMOWANIE:Siemię lniane zawiera grupę składników odżywczych zwanych lignanami, które mają silne właściwości antyoksydacyjne i estrogenowe. Mogą pomóc w zapobieganiu raka piersi i prostaty.

4. Siemię lniane – bogate w błonnik pokarmowy

Siemię lniane: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Tylko jedna łyżka siemienia lnianego zawiera 3 gramy błonnika, co stanowi 8-12% dziennego zalecanego spożycia dla mężczyzn i kobiet.

Co więcej, nasiona lnu zawierają dwa rodzaje błonnika pokarmowego – rozpuszczalnego (20-40%) i nierozpuszczalnego (60-80%). Ten włóknisty duet zostaje sfermentowany przez bakterie w jelicie grubym, co powoduje bardziej regularne ruchy jelit.

Pomaga to regulować poziom cukru we krwi i obniżyć poziom cholesterolu, z drugiej strony, nierozpuszczalny błonnik pozwala na związanie większej ilości wody z kałem, zwiększa ich objętość i powoduje powstawanie bardziej miękkich stolców. Jest to przydatne do zapobiegania zaparciom i dla osób z zespołem jelita drażliwego lub chorobą uchyłkową.

PODSUMOWANIE:Dzięki tak dużej ilości błonnika w każdym z maleńkich nasion, dodanie nasion lnu do diety sprzyja regularnemu wypróżnianiu się i może poprawić trawienie.

Zobacz także: Siemię lniane i zielona herbata, sojusznicy przeciwko rakowi

5. Siemię lniane może poprawić poziom cholesterolu

Kolejną korzyścią zdrowotną z nasion lnu jest ich zdolność do obniżania poziomu cholesterolu. W jednym badaniu na ludziach z wysokim poziomem cholesterolu, spożywanie 3 łyżek (30 gramów) siemienia lnianego dziennie przez trzy miesiące obniżyło całkowity cholesterol o 17%, a „zły” cholesterol LDL o prawie 20%.

U kobiet po menopauzie spożycie 30 gramów nasion lnu dziennie obniżyło całkowity poziom cholesterolu i cholesterolu LDL odpowiednio o około 7% i 10%.

Efekty te wydają się być związane z błonnikiem w nasionach lnu, ponieważ wiąże się on z solami kwasów żółciowych i jest następnie wydalany przez organizm. Aby uzupełnić te sole żółciowe, cholesterol jest pobierany z krwi do wątroby. Ten proces obniża poziom cholesterolu we krwi.

PODSUMOWANIE:Wysoka zawartość błonnika w nasionach lnu może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i może odgrywać istotną rolę w poprawie zdrowia serca.

6. Siemię lniane może obniżać ciśnienie krwi

Siemię lniane: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Badania na nasionach lnu koncentrowały się również na jego naturalnej zdolności obniżania ciśnienia krwi. Kanadyjskie badanie wykazało, że jedzenie 30 gramów nasion lnu dziennie przez sześć miesięcy obniżyło skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi odpowiednio o 10 mmHg i 7 mmHg.

Chociaż może wydawać się to nieistotne, zmniejszenie ciśnienia o 2 mmHg może zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu udaru o 10%, a z powodu choroby serca o 7%.

PODSUMOWANIE:Udowodniono, że nasiona lnu obniżają ciśnienie krwi i są szczególnie przydatne dla osób z wysokim ciśnieniem krwi.

7. Zawiera białko wysokiej jakości

Siemię lniane jest doskonałym źródłem białka roślinnego i rośnie zainteresowanie białkiem lnianym i jego zdrowotnymi korzyściami. Białko to jest bogate w aminokwasy, kwas asparaginowy i kwas glutaminowy.

Liczne badania laboratoryjne wykazały, że białko siemienia lnianego pomaga poprawić funkcje odpornościowe, obniżyć poziom cholesterolu, zapobiega nowotworom i ma właściwości przeciwgrzybicze.

Prawdopodobnie zarówno białka zwierzęce, jak i roślinne stymulują hormony w jelitach, wywołując uczucie pełności, co powoduje zmniejszenie podjadania między posiłkami.

PODSUMOWANIE:Siemię lniane jest dobrym źródłem białka roślinnego i może być alternatywnym źródłem białka dla ludzi, którzy nie jedzą mięsa.

8. Siemię lniane może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi

Siemię lniane: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Cukrzyca typu 2 jest poważnym problemem zdrowotnym na całym świecie. Charakteryzuje się wysokim poziomem cukru we krwi w wyniku niezdolności organizmu do wydzielania insuliny lub oporności na nią.

Kilka badań wykazało, że osoby z cukrzycą typu 2, które dodawały 10-20 gramów siemienia lnianego do swojej codziennej diety przez co najmniej miesiąc, odnotowały zmniejszenie o 8-20% stężenia cukru we krwi.

Ten efekt obniżania poziomu cukru we krwi wynika w szczególności z nierozpuszczalnej zawartości błonnika nasion lnu. Badania wykazały, że nierozpuszczalny błonnik spowalnia uwalnianie cukru do krwi i obniża poziom cukru we krwi.

Ogólnie rzecz biorąc, siemię lniane może być korzystnym i odżywczym dodatkiem do diety osób chorych na cukrzycę.

PODSUMOWANIE:nasiona lnu mogą obniżyć poziom cukru we krwi ze względu na zawartość nierozpuszczalnego błonnika. Mogą być korzystnym dodatkiem do diety osób chorych na cukrzycę.

9. Siemię lniane, a kontrola wagi

Jeśli masz skłonność do przekąsek między posiłkami, możesz rozważyć dodanie nasion lnu do napoju, aby zapobiec głodowi. Jedno z badań wykazało, że dodanie 25 gramów zmielonych nasion lnu do napoju zmniejszyło uczucie głodu.

Uczucie zmniejszonego głodu było prawdopodobnie spowodowane zawartością błonnika rozpuszczalnego w nasionach lnu. Spowalnia trawienie w żołądku, co uruchamia wiele hormonów, które kontrolują apetyt i zapewniają uczucie pełności.

Zawartość błonnika pokarmowego w nasionach lnianych może pomóc w kontrolowaniu wagi poprzez tłumienie głodu i zwiększenie uczucia pełności.

PODSUMOWANIE:Nasiona lnu mogą pomóc ci kontrolować swój apetyt.

10. Siemię lniane może być uniwersalnym składnikiem

Siemię lniane lub olej lniany można dodawać do wielu popularnych potraw. Spróbuj wykonać następujące czynności:

  • Dodanie ich do wody i wypicie jej w ramach dziennego spożycia płynów
  • Olej lniany jako dressing do sałatki
  • Dodaj zmielone ziarna do płatków śniadaniowych
  • Łącz je z ulubionym jogurtem
  • Dodaj do ciasteczek, muffinów, chleba lub innych farszów
  • Mieszaj z koktajlami, aby zagęścić konsystencję
  • Dodanie ich do wody jako substytutu jajek

PODSUMOWANIE:nasiona lnu są wszechstronne i można je łatwo dodać do codziennej diety. Istnieje wiele receptur, które możesz wypróbować.

Wskazówki dotyczące dodawania nasion lnu do diety

Siemię lniane: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Wiele imponujących korzyści zdrowotnych przypisuje się spożyciu nasion lnu. Oto kilka wskazówek, w jaki sposób można dodać te małe nasiona do swojej diety.

Zdecyduj się na mielone siemię lniane, ponieważ są one łatwiej strawne. Nie będziesz czerpać tylu korzyści z całych nasion lnu, ponieważ twoje jelita nie mogą przełamać twardej zewnętrznej skorupy nasion. Biorąc to pod uwagę, nadal można kupić całe ziarna lnu, zmielić je w młynku do kawy i przechowywać zmielone nasiona lnu w hermetycznym pojemniku.

Ile potrzebujesz?

Korzyści zdrowotne odnotowane w powyższych badaniach zaobserwowano przy użyciu zaledwie 1 łyżki stołowej (7 gram) zmielonych nasion lnu na dzień.

Zaleca się jednak nie przekraczać dawki 5 łyżek (35 gramów) siemienia lnianego dziennie.

PODSUMOWANIE:Zmielone nasiona lnu zapewniają największe korzyści zdrowotne. Jeśli używasz oleju lnianego, pamiętaj, aby przechowywać go w chłodnym, ciemnym miejscu i używać go podczas gotowania w niższej temperaturze, aby zachować jego właściwości odżywcze.

Siemię lniane – Ryzyko

Składniki odżywcze w siemieniu lnianym mogą nie przynieść korzyści wszystkim. Zbyt dużo nasion lnu może prowadzić do :

  • wzdęć
  • bólu brzucha
  • nudności
  • zaparć lub biegunki

U osób z niedrożnością jelit, siemię lniane może powodować lub nasilać te objawy. Surowe i niedojrzałe nasiona lnu nie nadają się do spożycia, ponieważ mogą być toksyczne. Siemię lniane należy zawsze spożywać z dużą ilością płynu.
W czasie ciąży kobiety nie powinny spożywać go, ponieważ zawarte w nim fitoestrogeny mogą wywierać niekorzystny wpływ na płód. Należy ich unikać także podczas karmienia piersią. Fitoestrogeny w nim zawarte mogą zakłócać działanie antykoncepcyjnych pigułek lub terapii hormonalnej.

Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zwiększać ryzyko krwawienia, jeśli są stosowane z lekami rozrzedzającymi krew. Jak w przypadku każdego zioła lub suplementu, należy zachować ostrożność przy spożywaniu dużych ilości.


Ostropest plamisty: korzyści, efekty uboczne i dawkowanie

Ostropest plamisty to wysokie ziele, które rośnie w różnych zakątkach globu, w tym w Europie Południowej i Zachodniej, Ameryce Południowej i wschodnich Stanach Zjednoczonych. Charakteryzuje...

Mleko kokosowe: 9 korzyści zdrowotnych + przepisy

Mleko kokosowe jest często uważane za "cudowną ciecz", ponieważ odżywianie mlekiem kokosowym zapewnia ogromną zdolność do wzmacniania układu odpornościowego organizmu i zapobiegania chorobom. Mleko kokosowe...

10 korzyści zdrowotnych wynikających ze szparagów

Wraz z nadejściem wiosny jednym z warzyw, które trafia na rynek są szparagi. Występuje w trzech odmianach - zielonej, białej i fioletowej. Niezależnie od rodzaju szparagi...

Banany – dlaczego warto je jeść każdego dnia.

Banan jest wyjątkowo zdrowym i smacznym owocem. Zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych i ma korzyści zdrowotne wspierające proces trawienia, zdrowie serca i utratę wagi. Oprócz tego, że są...

Korzyści płynące z picia wody z miodem

Wielu z was jest już zaznajomionych z miodem i jego korzyściami i zastosowaniami dla piękna. Miód to bardzo zdrowa żywność, pełna zalet i wielu właściwości, które...

Metformina – leczenie cukrzycy typu 2, zastosowania i skutki uboczne

Metformina najważniejsze informacje Tabletka doustna Metformin jest dostępna jako lek generyczny i markowy. Metformina jest również dostępna w postaci roztworu doustnego, ale tylko w...

10 potężnych powodów, dla których warto jeść więcej ananasów

W tym artykule wskazano 10 powodów, dla których warto jeść ananasy każdego dnia: 1. Bogata wartość odżywcza Ananasy obfitują w wiele witamin i minerałów, takich jak...

8 korzyści zdrowotnych płynących z picia wody kokosowej

Badania pokazują, że woda kokosowa może pomóc w nawodnieniu, cukrzycy, zdrowiu serca i nie tylko. Oto 8 naukowo udowodnionych korzyści. W ostatnich latach woda kokosowa...

10 najlepszych korzyści z awokado

Awokado należy do czołowych pozycji na liście najzdrowszych naturalnych składników na naszej planecie. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, zwalcza otyłość i chroni przed...

Jarmuż – najzdrowsza żywność na świecie, korzyści zdrowotne

Jarmuż jest prawdopodobnie jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera niezbędne składniki odżywcze, które mogą okazać się bardzo korzystne dla ogólnego stanu zdrowia. To liściaste warzywo jest doskonałym...

Kurkuma: właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania

Kurkuma i kurkumina posiada zdumiewające korzyści zdrowotne, obejmują one zdolność do zmniejszania stanu zapalnego, leczenia ran, poprawy zdrowia skóry, ochrony zdolności poznawczych i łagodzenia...

Srebro koloidalne: właściwości, zastosowanie i efekty uboczne

Srebro koloidalne jest produktem zawierającym mikroskopijne płatki czystego srebra. Zazwyczaj płatki są zawieszone w demineralizowanej wodzie lub innej cieczy. Często jest reklamowane jako środek przeciwbakteryjny i...

Czy kawa jest zdrowa? Poznaj 7 powodów, aby pić ją każdego dnia

Kawa nie jest tylko po prostu smaczna i energetyzująca - może być również bardzo dobra dla Ciebie. Posiada ona wiele właściwości zdrowotnych. W ostatnich latach...

Olejek z oregano: korzyści zdrowotne, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne płynące z olejku z oregano można przypisać jego właściwościom przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwpasożytniczym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, trawiennym, przeciwnowotworowym i przeciwalergicznym. O olejku z oregano Właściwości dezynfekcyjne i antybakteryjne olejku...

6 powodów, dla których jajka są najzdrowszą żywnością na planecie

Jajka są tak pożywne, że często nazywa się je "multiwitaminą natury". Zawierają również wyjątkowe przeciwutleniacze i potężne składniki odżywcze mózgu, których wielu ludziom brakuje. Oto...

Kardamon: właściwości lecznicze, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne kardamonu obejmują ochronę przewodu pokarmowego, kontrolę poziomu cholesterolu, kontrolę raka , łagodzenie problemów sercowo-naczyniowych oraz poprawę krążenia krwi w organizmie. Jest przydatny w leczeniu chorób...

Kwas foliowy: wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Kwas foliowy to syntetyczna forma kwasu foliowego, rozpuszczalna w wodzie witamina znana również jako witamina B9. Nie występuje naturalnie w żywności, ale jest często dodawany...

8 zastosowań i korzyści z octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to produkt szeroko stosowany na całym świecie, ponieważ ma wiele zalet dla organizmu, a także jest użytecznym środkiem czyszczącym w Twoim domu.  Zawiera ponad...

Granat i jego właściwości lecznicze, zdrowotne.

Granaty należą do najzdrowszych owoców na ziemi, zawierają szereg korzystnych związków roślinnych. Wiele badań wykazało, że mają one niewiarygodne korzyści dla twojego organizmu i mogą obniżyć ryzyko...

Witamina B12: funkcje, niedobór i najlepsze źródła

Witamina B12 jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek i procesów umysłowych. Witamina B12 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, podobnie jak wszystkie inne witaminy z grupy...

Olej z pestek winogron – Czy to zdrowy olej kuchenny?

Olej z pestek winogron zyskuje na popularności od kilku ostatnich dekad. Jest promowany jako zdrowy olej ze względu na duże ilości wielonienasyconych tłuszczów i...

Korzyści płynące z jedzenia ananasa: diuretyk i detoks

Nasze ciało gromadzi dużą ilość toksyn i produktów odpadowych w wyniku złej diety, zanieczyszczeń środowiska lub stosowania produktów chemicznych. Ananas ma działanie moczopędne i odtruwające, co powoduje...

Jak ostropest zwalcza raka, zapalenie, cukrzycę, OCD

Ostropest, naukowo znany jako silybum marianum jest ciekawym gatunkiem rośliny często rozpoznawanym przez purpurowy kwiat. Ostropest ma wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych!  Stosuje się w leczeniu wielu...

Niesamowite korzyści z soku z kurkumy

Kurkuma jest podstawowym składnikiem kultury indyjskiej, a także kuchni w innych krajach azjatyckich. Kurkuma  odgrywa także ważną rolę w medycynie naturalnej, alternatywnej. Mówi się, że sok z...

Ashwagandha: korzyści zdrowotne, zastosowania, efekty uboczne

Ashwagandha to zioło, które może być korzystne w leczeniu różnych schorzeń. Poznaj potencjalne korzyści zdrowotne, zagrożenia i skutki uboczne. Główną korzyścią jest brak lub minimalne...

Ananas: korzyści zdrowotne, zagrożenia i wartości odżywcze

Ananas, pyszny owoc tropikalny od wieków słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także z cudownych korzyści zdrowotnych. Korzyści zdrowotne i lecznicze ananasa obejmują wzmocnienie...

Miód Manuka: lecznicze zastosowania, korzyści i skutki uboczne

Miód Manuka jest używany jako naturalna maść na rany wszelkiego rodzaju. Został okrzyknięty bojowym wojownikiem w czasach oporności na konwencjonalne antybiotyki. Zwolennicy twierdzą również, że miód...

Maniok – tajemnicze warzywo. Korzyści zdrowotne i zagrożenia

Maniok dostarcza ważnych składników odżywczych z drugiej strony może mieć niebezpieczne skutki, zwłaszcza jeśli jest spożywany na surowo i w dużych ilościach. Zobacz unikalne...

10 korzyści zdrowotnych z pieprzu cayenne

Ostra papryka ostra to jedna z najbardziej popularnych przypraw korzennych. Jest stosowana w różnych kuchniach, szczególnie w południowo-zachodniej kuchni amerykańskiej i meksykańskiej. Ponadto jest szeroko stosowany w...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych marchwi

Eksperci ds. Zdrowia uważają marchew za jedną z najlepszych zdrowych składników spożywczych. Marchew zawiera mnóstwo składników odżywczych, w tym witaminy A, C, K i B8,...

Ocet jabłkowy: nowo odkryte zastosowania, które musisz poznać

Od wielu lat bada się różnorodne zastosowania octu jabłkowego, od utraty wagi, łagodzenia bólu gardła, po kontrolę poziomu cukru we krwi i poziom lipidów...

21 niesamowitych zalet liczi dla skóry, włosów i zdrowia

Szorstka, czerwona skórzana skóra owocu kontrastuje z białymi, kremowymi owocami w środku. Pochodzące z Chin liczi to tropikalny owoc znany ze słodkiego i aromatycznego smaku. Jeśli...

Czarny bez – właściwości zdrowotne i niebezpieczeństwa

Czarny bez jest jedną z najczęściej używanych roślin leczniczych na świecie. Tradycyjnie, rdzenni Amerykanie używali go do leczenia infekcji, podczas gdy starożytni Egipcjanie używali go...

Mleko kokosowe: 9 korzyści zdrowotnych + przepisy

Mleko kokosowe jest często uważane za "cudowną ciecz", ponieważ odżywianie mlekiem kokosowym zapewnia ogromną zdolność do wzmacniania układu odpornościowego organizmu i zapobiegania chorobom. Mleko kokosowe...

Korzyści z sody oczyszczonej dla włosów, skóry i ciała

W prawie każdej szafce kuchennej znajduje się jeden składnik, który potrafi zdziałać cuda dla włosów, skóry i ciała. Ten niedrogi, wielozadaniowy składnik to nic innego...

Seler naciowy: właściwości zdrowotne, przepisy

Seler obniża poziom cholesterolu i usuwa bólu stawów, pomaga w procesie odchudzania, odtruwa organizm, obniża wysokie ciśnienie krwi i promuje ogólny stan zdrowia na...

6 zdrowych powodów, aby jeść kiwi każdego dnia

Kiwi to atrakcyjny owoc ze względu na zielony kolor i egzotyczny smak. Chociaż kiwi jest niewielkich rozmiarów, jest wyjątkowym owocem ze względu na swoje...

Mniszek lekarski: korzyści zdrowotne, zastosowanie i efekty uboczne

Mniszek lekarski jest niskokaloryczny, ale ma dużą zawartość błonnika, jak również witaminy K, witaminy A i witaminy C. Wykazano również, że korzenie i liście mają całkiem...

Pokrzywa – właściwości, działanie, przeciwwskazania, herbata

Przez tysiące lat ludzie na całym świecie stosowali pokrzywę w leczeniu różnych chorób. Liście i łodygi w niektórych podgatunkach mają długie kłujące włosy, które wstrzykują...

Olejek z drzewa herbacianego – korzyści, zastosowania i skutki uboczne

Olejek z drzewa herbacianego jest olejem eterycznym, który można wykorzystać do wielu celów, w tym do utrzymania zdrowej skóry, włosów i paznokci. Oprócz naukowych korzyści,...

Mango, owoc przeciw starzeniu się. Dowiedz się o jego zaletach

Mango to owoc, który dociera do nas z Azji i który uprawia się obecnie w regionach tropikalnych. Mango ma nie tylko pyszny smak, ale jest...

Witamina A: korzyści zdrowotne, niedobory i toksyczność

Witamina A jest rozpuszczalnym w tłuszczach składnikiem odżywczym, który odgrywa istotną rolę w twoim ciele. Istnieje naturalnie w jedzeniu, które jesz, a także może być...

Kozieradka – zapomniany lek na przeziębienie, grypę i ból stawów

Kozieradka, znana również jako methi jest popularnym ziołem powszechnie występującym w śródziemnomorskim regionie świata. Jednak ze względu na silne właściwości lecznicze i zastosowania w medycynie...

10 korzyści zdrowotnych korzyści z olejku lawendowego

Lawenda jest najbardziej uniwersalnym ziołem używanym do niekończących się celów kosmetycznych i terapeutycznych. Olej ma wspaniały aromat, który jest relaksujący i odświeżający dla ciała i...

To jest najzdrowsze warzywo na świecie, ale tylko niewielu o tym wie!

Dzięki wysokiej zawartości żelaza i witaminy C rzeżucha jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie.  W rzeczywistości zapewnia więcej żelaza niż szpinak i więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze. Całkiem...

Awokado: fakty, korzyści zdrowotne. Jak jeść awokado?

Bogate w jednonienasycone kwasy, ma gładką i kremową konsystencję. Jest o wiele bogatsze w tłuszcz niż większość innych owoców. Awokado ma unikalny profil żywieniowy....

Komosa ryżowa (Quinoa): właściwości i korzyści zdrowotne, kalorie

Komosa ryżowa to jedna z najpopularniejszych na świecie zdrowych potraw.Quinoa jest bezglutenowa, zawiera dużo białka i jest jednym z niewielu pokarmów roślinnych, które zawierają...

10 korzyści zdrowotnych z rozmarynu

Rozmaryn ma silne właściwości przeciwutleniające, antyseptyczne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i dezynfekujące. Zawiera również kilka witamin i minerałów, takich jak witaminy A i C, tiamina, ryboflawina, kwas...

Dynia – 21 niesamowitych zalet dla skóry, włosów i zdrowia

Dynia zyskała ogromną popularność w Stanach Zjednoczonych, szczególnie ze względu na ciasto z dyni i jest wykorzystywana do celów rzeźbiarskich w czasie Halloween. Jej kształt...

Nasiona Chia: Korzyści zdrowotne, właściwości i przepisy

Nasiona Chia pomimo niewielkich rozmiarów są pełne ważnych składników odżywczych. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, bogate w przeciwutleniacze, dostarczają błonnika, żelaza i wapnia. Kwasy tłuszczowe Omega-3 pomagają podnieść poziom cholesterolu HDL , "dobrego" cholesterolu,...

Zielona herbata – właściwości, korzyści zdrowotne. Czy warto ją pić?

Zielona herbata to najzdrowszy napój na świecie. Jest bogata w przeciwutleniacze i substancje odżywcze, które mają silne działanie na organizm. Należą do nich poprawa funkcji mózgu,...

Olej kokosowy, najlepsze oparte na dowodach korzyści zdrowotne

W ostatnich latach olej kokosowy zyskał na popularności, a wszystko to z powodu, że ma niesamowite korzyści dla naszego zdrowia i ciała od wspierania...

Co zyskasz kiedy będziesz pić wodę kokosową?

Jeszcze kilka lat temu woda kokosowa nie była uznana za eliksir. Ale czy wiesz, że podczas II wojny światowej woda kokosowa była używana jako...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych z korzenia lukrecji

Lukrecja, znana również jako mulethi jest ziołem z rodziny motylkowatych. Jest szeroko stosowana jako środek aromatyzujący w słodyczach, gumach do żucia, pastach do zębów i...

Czosnek – poznaj 11 sprawdzonych właściwości zdrowotnych

„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” Są to słynne słowa starożytnego greckiego lekarza Hipokratesa, często zwanego ojcem współczesnej medycyny. W rzeczywistości przepisywał on...

Sok pomarańczowy. Zobacz dlaczego warto go pić każdego dnia.

Picie soku pomarańczowego ma wiele zalet, ponieważ składniki zawarte w pomarańczach są znacznie bardziej skoncentrowane, co daje więcej efektów terapeutycznych niż spożywanie  samego owocu. Przewód...

Korzyści płynące z regularnego picia ciepłej wody

Picie wystarczającej ilości  wody jest niezbędne dla naszego zdrowia i może zapewnić wiele pozytywnych korzyści dla dobrego samopoczucia. Jednak ważne jest, aby wiedzieć w jakiej temperaturze ją...

10 najlepszych korzyści z aloesu

Aloes ma tak wiele właściwości leczniczych, że starożytni Egipcjanie nazywali go "rośliną nieśmiertelności". Nawet dziś stosowanie aloesu jest bardzo szerokie w branży kosmetycznej. Żel w liściach aloesu...

Żywokost lekarski – rozwiązanie na zapalenie i ból stawów

Dla osób zaznajomionych z medycyną naturalną i przewlekłym bólem, żywokost jest prawdopodobnie na liście środków zaradczych. Zioło to jest stosowane od stuleci w leczeniu różnych...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych mango

Uważane za "króla owoców", ten słodki i aromatyczny smak mango może odświeżyć umysł i sprawić, że poczujesz się szczęśliwy. Mango występują w różnych kształtach i...

Ostropest plamisty: korzyści, efekty uboczne i dawkowanie

Ostropest plamisty to wysokie ziele, które rośnie w różnych zakątkach globu, w tym w Europie Południowej i Zachodniej, Ameryce Południowej i wschodnich Stanach Zjednoczonych. Charakteryzuje...

Lista 15 najlepszych produktów bogatych w wapń

Wapń jest bardzo ważny dla twojego zdrowia. W rzeczywistości masz więcej wapnia w swoim organizmie niż jakiegokolwiek innego minerału. Tworzy kości, zęby i odgrywa rolę w...