10 najlepszych korzyści zdrowotnych marchwi

Eksperci ds. Zdrowia uważają marchew za jedną z najlepszych zdrowych składników spożywczych. Marchew zawiera mnóstwo składników odżywczych, w tym witaminy A, C, K i B8, a także kwas pantotenowy, kwas foliowy, potas, żelazo, miedź i mangan. 

Większość korzyści zdrowotnych związanych z marchewką można przypisać wysokiej zawartości beta-karotenu i błonnika.

Marchewki są łatwo dostępne przez cały rok i mogą być spożywane na surowo lub gotowane. Dobrze komponują się w sałatkach i zupach, a także jako przekąski i przystawki. Chrupka konsystencja i słodki smak marchwi są lubiane przez dorosłych i dzieci.

Oto 10 najważniejszych zalet marchewki.

1. Poprawia wzrok

Pierwszą i najważniejszą korzyścią zdrowotną marchewki jest zdrowy wzrok. Marchew zawiera dużą ilość witaminy A, która ma bezpośredni wpływ na wzrok.

Dodatkowo wykazano, że beta-karoten obecny w marchwi chroni przed zwyrodnieniem plamki, jaskrą i zaćmą związaną z wiekiem.

Zacznij więc jeść marchewki już dziś, a wkrótce zauważysz znaczące pozytywne zmiany w swojej wizji.

2. Walczy z rakiem

Kolejną bardzo ważną korzyścią zdrowotną dla marchwi są efekty przeciwnowotworowe, które pochodzą z ich karotenoidowej siły antyoksydacyjnej, która pomaga redukować wolne rodniki w organizmie.

Badania wykazały, że marchew zawiera składniki zwane poliacetylenami i inne składniki hamujące wzrost raka. W większości badań spożywanie jednej i pół szklanki soku z marchwi dziennie przez kilka tygodni dało znaczące pozytywne wyniki.

Wykazano również, że regularne spożywanie marchwi zmniejsza ryzyko raka płuc, jelita grubego i prostaty.

3. Walczy z chorobami układu krążenia

Marchew jest wyjątkowo dobra dla pacjentów z problemami z sercem i ciśnieniem krwi. Zawierają beta-karoten, alfa-karoten i luteinę, które są przeciwutleniaczami, które zwalczają cholesterol, a także pomagają zmniejszyć ryzyko zawału serca.

Dodatkowo potas w marchwi może rozluźnić napięcie w naczyniach krwionośnych i tętnicach, co z kolei pomaga zwiększyć przepływ krwi i krążenie oraz zmniejszyć stres związany z układem sercowo-naczyniowym.

4. Poprawia zdrowie jamy ustnej

Marchew jest bardzo dobra dla ogólnego zdrowia jamy ustnej. Po zjedzeniu tego chrupiącego warzywa usuwasz płytkę nazębną i resztki jedzenia dzięki czemu utrzymujesz zęby i dziąsła w czystości.

Dodatkowo marchew stymuluje produkcję śliny, która będąc alkaliczna, wyrównuje kwasowość i bakterie w jamie ustnej, a z kolei zapobiega powstawaniu ubytków, halitozie i innym problemom zdrowotnym jamy ustnej. Marchew jest również dobrym źródłem witaminy C, rozpuszczalnego w wodzie antyoksydanta, który pomaga w utrzymaniu zdrowej tkanki łącznej, zębów i dziąseł.

Chrup marchewki, aby Twoje zęby były zdrowe i silne przez lata.

5. Chroni wątrobę

Marchew pomaga chronić wątrobę przed toksycznym działaniem chemikaliów środowiskowych. Wysoka zawartość witaminy A w marchwi odgrywa kluczową rolę w wypłukiwaniu toksyn z organizmu. Dodatkowo zmniejsza złogi żółci i tłuszczu w wątrobie. Ponadto rozpuszczalny błonnik w marchwi pomaga oczyścić wątrobę i okrężnicę, ułatwiając eliminację odpadów.

Regularne spożywanie marchewki pomaga zapobiegać stanom zapalnym lub infekcjom wątroby, które mogą prowadzić do chorób wątroby, takich jak zapalenie wątroby, marskość i cholestaza.

6. Utrzymuje zdrowie skóry

Będąc bogaty w witaminę A i różne inne przeciwutleniacze, marchew jest również dobra dla skóry. Marchew pomaga chronić skórę przed szkodliwymi promieniami ultrafioletowymi, a także pomaga w naprawie uszkodzonej tkanki skórnej.

W rzeczywistości picie soku z marchwi w lecie działa jak potężny naturalny blok słoneczny. Marchew pomaga także w utrzymaniu nawilżenia skóry i zapobiega powstawaniu trądziku, pigmentacji, przebarwień i nierówności skóry.

Dodatkowo marchew zachowuje zdrową, promienną i żywą skórę. Możesz nawet zrobić prostą i łatwą maseczkę do twarzy z marchewki, aby uzyskać świecącą skórę. Wymieszaj dwie łyżki tartej marchwi z odrobiną miodu i nałóż na twarz i szyję. Pozostawić do wyschnięcia, a następnie zmyć ciepłą wodą.

7. Promuje zdrowie układu trawiennego

Zawierają znaczną ilość błonnika pokarmowego, który pomaga utrzymać dobry trawienny stan zdrowia. Fibra dodaje masę do stolców, aby pomóc im przejść płynnie przez przewód pokarmowy. Dodatkowo błonnik stymuluje ruch perystaltyczny i wydzielanie soków żołądkowych.

Regularne spożywanie marchwi pomoże utrzymać regularne wypróżnienia, zapobiegnie zaparciom i refluksowi kwasu oraz będzie chronić jelito grube i żołądek przed różnymi chorobami.

8. Zapobiega udarowi

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Harvard University, ludzie, którzy codziennie spożywają marchew, są o 68 procent mniej podatni na udar niż ci, którzy jedzą ją rzadziej. Wynika to z wysokiego poziomu beta-karotenu w marchwi.

Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu, zacznij jeść marchewki co najmniej pięć razy w tygodniu.

9. Reguluje poziom cukru we krwi

Marchew może mieć wysoką zawartość cukru, ale nadal jest zdrowym wyborem dla osób z cukrzycą. Naturalny cukier w marchwi łatwo się przyswaja. Chociaż marchew ma reputację stosunkowo wysokiego indeksu glikemicznego, należy pamiętać, że mają one bardzo niskie obciążenie glikemiczne.

Również obecne w marchwi karotenoidy pomagają regulować poziom cukru we krwi. Karotenoidy odwrotnie wpływają na oporność na insulinę, a tym samym pomagają obniżyć poziom cukru we krwi.

Osoby chore na cukrzycę mogą spożywać codziennie pół szklanki gotowanej marchewki lub jedną szklankę surowej marchwi.

10. Opóźnienie starzenia się

Jeśli chcesz wyglądać młodziej przez długie lata zacznij jeść marchewki już dzisiaj. Marchew jest znana jako silne przeciwstarzeniowe warzywo, ponieważ może skutecznie spowolnić proces starzenia się komórek. Wynika to głównie z dużej zawartości beta-karotenu, który opóźnia uszkodzenie komórek w organizmie z powodu regularnego metabolizmu.

Dodatkowo, będąc bogatym źródłem witaminy C, marchew pomaga w produkcji kolagenu. Kolagen jest niezbędny do utrzymania elastyczności skóry, co pomaga zapobiegać powstawaniu zmarszczek, cienkich linii i innych oznak starzenia. Aby zachować młodzieńczy wygląd, wystarczy wypić dziennie szklankę soku z marchwi.

PODOBNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

POPULARNE ARTYKUŁY

Ten popularny napój uszkadza tarczycę. Czy pijesz go?

Wiele osób uważa, że ​​jest to o wiele zdrowsza opcja niż normalne mleko, ponieważ jest zalecane przez wielu dietetyków do regularnej konsumpcji, ale twierdzenie,...

Oczyść płuca z toksyn tylko w 3 dni. Szczególnie polecane dla palaczy!

Twoje płuca są jednym z najważniejszych narządów, ponieważ zależy od nich cały zapas tlenu w twoim ciele. Rozszerzając się i kurcząc do 20 razy...

Nadczynność tarczycy: przyczyny, objawy, leczenie i dieta

Tarczyca to mały gruczoł w kształcie motyla umieszczony z przodu szyi. Wytwarza tetrajodotyroninę (T4) i trijodotyroninę (T3), są dwoma pierwszorzędowymi hormonami, które kontrolują w jaki...

Codziennie rano wypij szklankę ciepłej wody na pusty żołądek

Jak zwykle zaczynasz swój dzień? Filiżanka kawy lub herbaty, żeby się obudzić i mieć energię na resztę dnia?Warto zacząć go ze szklanką wody na czczo, dzięki temu...

Woda Sassy – najskuteczniejszy napój na utratę zbędnych kilogramów

Walka z otyłością jest bardzo popularna wśród wielu kobiet, które chcą schudnąć. Jednak wiele diet ma tylko krótkoterminowe rezultaty.Dlatego wielu dietetyków uważa, że ​​konieczne jest...

Szkarlatyna: przyczyny, objawy, leczenie i komplikacje

Szkarlatyna zwana również płonicą jest infekcją, która charakteryzuje się jasnoczerwoną wysypką na ciele, zwykle towarzyszy jej wysoka gorączka i ból gardła. Te same bakterie,...