Strona głównaWłaściwości zdrowotneKozieradka - zapomniany lek na przeziębienie, grypę i ból stawów

Kozieradka – zapomniany lek na przeziębienie, grypę i ból stawów

Kozieradka, znana również jako methi jest popularnym ziołem powszechnie występującym w śródziemnomorskim regionie świata. Jednak ze względu na silne właściwości lecznicze i zastosowania w medycynie ajurwedyjskiej zyskała popularność na całym świecie.

Składniki odżywcze znajdujące się niej to żelazo, mangan, miedź, magnez, fosfor i witamina B6. Kozieradka zawiera również wiele potężnych składników odżywczych.

- Advertisement -

Wiadomo, że liście i nasiona mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne i przeciwwirusowe.

Zarówno liście, jak i nasiona są używane do gotowania, a także do celów leczniczych. Liście mają lekko gorzki smak, a nasiona mają ostry smak i aromat.

Nasiona są zwykle suszone i mielone. Ponadto można znaleźć wyciągi i suplementy kozieradki na rynku, ale skonsultuj się z lekarzem przed podjęciem jakichkolwiek suplementów.

Oto 10 najważniejszych korzyści zdrowotnych nasion i liści kozieradki.

1. Pomaga w kontrolowaniu cukrzycy

Zioło to jest bardzo korzystne dla osób z cukrzycą. Jego właściwość hipoglikemiczna odgrywa kluczową rolę w poprawie tolerancji glukozy i obniżeniu poziomu cukru we krwi.

Dodatkowo błonnik w kozieradce spowalnia wchłanianie węglowodanów i cukrów.

Badanie z 2009 r. opublikowane w International Journal for Vitamin and Nutrition Research oceniło hipoglikemiczne i hipolipidemiczne działanie nasion kozieradki u pacjentów z cukrzycą typu 2.

To badanie sugeruje, że 10 gramów nasion kozieradki moczonych w gorącej wodzie może być pomocne w kontrolowaniu wysokiego poziomu cukru we krwi.


Również jedzenie pieczywa, takiego jak chleb z mąki kozieradki, może pomóc zmniejszyć oporność na insulinę u chorych na cukrzycę typu 2, wynika to z badania opublikowanego w 2009 roku w Journal of Medicinal Food.

  • Namocz 1 do 2 łyżki nasion kozieradki w szklance wody na noc. Następnego dnia rano pij wodę, a także żuj nasiona na pusty żołądek. Zrób to codziennie.
  • Można również spożywać wypieki z mąki kozieradki.

Uwaga:  spożycie kozieradki wraz z lekami przeciwcukrzycowymi może prowadzić do niskiego poziomu cukru we krwi. Dlatego porozmawiaj ze swoim lekarzem przed zażyciem kozieradki.

2. Stymuluje produkcję mleka w piersiach

W przypadku matek karmiących kozieradka pomaga w pobudzeniu produkcji mleka. Zarówno nasiona, jak i liście działają jak doskonałe galaktogłomy, aby stymulować produkcję mleka.



Ponadto zawartość w kozieradce magnezu i witamin poprawia jakość mleka matki, co jest istotne dla ogólnego stanu zdrowia dziecka. Zioło to pomaga nawet w łagodzeniu częstych problemów po porodzie, takich jak wzdęcia i bóle ciała.

  • Namocz 1 łyżkę stołową nasion kozieradki w 1 szklance wody na noc. Następnego ranka gotuj wodę wraz z nasionami przez kilka minut, a następnie odcedź. Pij to codziennie rano.
  • Możesz również dodać kilka świeżych liści kozieradki do zup, gulaszu lub sałatek.

Uwaga: kobiety chore na cukrzycę i astmę nie mogą stosować środków leczniczych na bazie kozieradki bez konsultacji z lekarzem.

3. Równoważy poziom cholesterolu

Kozieradka ma również moc obniżającą poziom cholesterolu. Ma dobrą ilość rozpuszczalnego błonnika, co zwiększa lepkość trawionego pokarmu i hamuje wychwyt cholesterolu i kwasów żółciowych.

Pomaga obniżyć poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL lub „złego cholesterolu”) we krwi. Zły cholesterol może powodować blokady w naczyniach krwionośnych, co może prowadzić do zawału serca lub udaru.

Aby obniżyć wysoki poziom cholesterolu, zaleca się przyjmowanie 2 łyżek nasion kozieradki przez cały dzień. Wysusz prażone nasiona, a następnie zmiel je na proszek. Proszek może być posypany na przygotowane potrawy lub może być spożywany z wodą.

4. Poprawia zdrowie serca

Kozieradka ma właściwości przeciwutleniające i kardioprotekcyjne, które pomagają poprawić ogólne zdrowie serca. Działa jak rozcieńczalnik krwi, aby zapobiec powstawaniu zakrzepów krwi, które mogą zatrzymać przepływ krwi do serca, płuc i mózgu. Kozieradka obniża również ciśnienie krwi.

Ponadto zmniejsza ryzyko miażdżycy ze względu na silny wpływ modulujący na poziomy lipidów we krwi. Dodatkowo stabilizuje poziom cukru we krwi i zwalcza otyłość, dwa główne czynniki zwiększające ryzyko rozwoju chorób serca.

Aby poprawić swoje zdrowie serca pij od 1 do 2 filiżanek herbaty z nasion kozieradki codziennie. Aby zrobić herbatę:

  1. Dodaj 1 łyżeczkę nasion kozieradki do 1 ½ do 2 szklanek wody.
  2. Gotuj przez 5 minut, a następnie odcedź.
  3. Dodaj trochę miodu.

5. Zaparcia

Kozieradka zawiera dużą ilość rozpuszczalnego błonnika, który wchłania wodę w jelitach i zwiększa objętość stolca. To wywołuje skurcze i ułatwia przemieszczanie stolca przez jelita z łatwością, aby złagodzić zaparcia.

Łagodzi również niestrawność i ból brzucha. Ponadto łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego powlekając błonę śluzową żołądka i jelit w celu leczenia zgagi i refluksu żołądkowego.

  • Zagotuj 1 szklankę liści kozieradki w wystarczającej ilości wody przez 5 minut. Ochłodzić mieszaninę, a następnie dodać trochę miodu. Pij dwa razy dziennie, aż pozbędziesz się zaparcia.

Uwaga: środki zapobiegające zaparciom nie są zalecane dla bardzo małych dzieci.

6. Ogranicza ból stawów

Kozieradka jest szczególnie korzystna w leczeniu bólu stawów spowodowanego zapaleniem stawów. Zawiera związek znany jako diosgenina, który wspomaga produkcję kortyzonu i innych kortykosteroidów, które pomagają w leczeniu bólu stawów.

Jej właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne również łagodzą ból i stany zapalne. Co więcej składniki odżywcze takie jak wapń, żelazo i fosfor w kozieradce są potrzebne do zdrowych kości i tkanek.

  • Przygotuj pastę z nasion korzenia  i ciepłej wody. Zastosuj tę pastę na obszarach bolesnych. Pozostawić do wyschnięcia, a następnie spłukać ciepłą wodą. Użyj tego leku dwa razy dziennie, aż ból zniknie.

7. Walczy z grypą i przeziębieniami

Kozieradka ma właściwości przeciwutleniające, które pomagają zwalczyć objawy grypy i przeziębienia. Ma również silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i różne inne właściwości lecznicze, które pomagają zabijać mikroorganizmy odpowiedzialne za wywoływanie choroby.

Kozieradka pomaga także złagodzić kaszel, ból związany z bólem gardła i zmniejszyć gorączkę.

  • Wymieszać 1 łyżeczkę proszku kozieradki, soku z cytryny i miodu. Spożywaj dwa razy dziennie, aby zwalczyć objawy przeziębienia i grypy.
  • Aby przyspieszyć czas regeneracji, pić herbatę z kozieradki 2 lub 3 razy dziennie.
  • Aby pozbyć się bólu gardła, przepłucz gardło ciepłą herbatą z kozieradki dwa razy dziennie.

8. Zmniejsza dyskomfort miesiączkowy

Kozieradka zawiera związki o właściwościach estrogenopodobnych, które pomagają zmniejszyć dolegliwości związane z miesiączką. Związki te nawet łagodzą objawy menopauzy, takie jak uderzenia gorąca, depresja i wahania nastroju.

Dodatkowo wysoka zawartość żelaza w kozieradce wspomaga produkcję czerwonych krwinek, aby nadrobić utratę krwi.

  • Pij ciepłą herbatę z kozieradki dwa razy dziennie, aby zmniejszyć dolegliwości miesiączkowe.

9. Wspiera zdrowie włosów

Kozieradka jest uważana za dobrą dla wzrostu włosów ze względu na bogatą zawartość białka. Białko jest niezbędne do wzrostu włosów i ich siły. Pomaga nawet w odbudowaniu mieszków włosowych co jest ważne w leczeniu wypadania włosów.

  1. Wymieszać 2 łyżki proszku z nasion kozieradki z wystarczającą ilością mleka kokosowego do sporządzenia pasty.
  2. Nakładaj pastę na skórę głowy i włosy.
  3. Odczekaj co najmniej 30 minut, a następnie umyj włosy szamponem.
  4. Zrób to raz w tygodniu.

10. Poprawia zdrowie skóry

Ma zaskakujące korzyści dla twojej skóry. Jej właściwości przeciwutleniające pomagają zapobiegać szkodliwym działaniom wolnych rodników, co z kolei eliminuje oznaki starzenia, takie jak zmarszczki i drobne linie.

Możesz również użyć kozieradki do leczenia problemów skórnych, takich jak ropnie, czyraki, oparzenia i egzemy ze względu na właściwości przeciwzapalne. Pomaga nawet pozbyć się blizn.

  • Przygotuj pastę ze świeżych liści kozieradki i odrobiny wody, nałóż na twarz. Pozostaw do wyschnięcia, a następnie zmyj wodą. Powtarzaj raz w tygodniu, aby cieszyć się nieskazitelną skórą.

Wskazówki i ostrzeżenia

  • Unikaj stosowania kozieradki w dużych ilościach, ponieważ może to prowadzić do działań niepożądanych, takich jak nudności i biegunka.
  • Przed zastosowaniem tego zioła miejscowo, należy wykonać test, aby zmniejszyć możliwość podrażnienia skóry i wysypki.
  • Nie używaj tego zioła w czasie ciąży.
  • Jeśli przyjmujesz jakiekolwiek leki skonsultuj się z lekarzem przed włączeniem tego zioła do swojej diety.

10 najlepszych korzyści zdrowotnych ogórków

Ogórki są uważane za zdrowy dodatek do każdej diety, ponieważ mają niską zawartość kalorii i tłuszczu. Ponadto profil odżywczy ogórków jest imponujący. Ogórki są doskonałym źródłem witaminy...

7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

Gorzki melon jest prawdopodobnie ostatnim warzywem, o jakim pomyślałabyś, aby ugotować go na weekendowy obiad. Ale warto to zrobić. To guzowate zielone warzywo, zwane...

9 powodów dla których warto jeść płatki owsiane

Płatki owsiane są bezglutenowym pełnoziarnistym i doskonałym źródłem ważnych witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Badania pokazują, że owies i płatki owsiane mają wiele korzyści zdrowotnych. Należą...

Woda z miodem, cytryną skuteczny środek zdrowotny czy zmyślony mit?

Woda z miodem i cytryną to promowany uzdrawiający eliksir w świecie zdrowia i dobrego samopoczucia. Istnieją twierdzenia, że ​​ten napój może pomóc stopić tłuszcz, usunąć...

Propolis (kit pszczeli): właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Korzyści płynące z propolisu wytwarzanego przez pszczoły obejmują silny układ odpornościowy i poprawioną cyrkulację. Propolis pomaga poprawić zdrowie oczu, zmniejszyć stan zapalny i zapobiegać rakowi. Niektóre z najbardziej imponujących zdrowotnych korzyści z propolisu to...

KOMBUCHA (kombucza): eliksir, który oczyszcza jelita – przepis

Nazywany przez Chińczyków "Nieśmiertelny Eliksir Zdrowia" i pochodzący z Dalekiego Wschodu, mający 2000 lat. Kombucha jest napojem o ogromnych korzyściach zdrowotnych wpływających pozytywnie na...

Niewiarygodne korzyści spożywania czosnku i miodu na pusty żołądek

Czosnek jest jednym z najczęściej używanych naturalnych składników w kuchniach na całym świecie. Jego charakterystyczny smak łączy się dobrze z innymi przyprawami, aby podkreślić smak niezliczonych...

Woda alkaliczna: wspaniałe korzyści dla zdrowia czy drogie oszustwo?

Niektórzy uważają, że woda alkaliczna pomaga naszym organizmom metabolizować składniki odżywcze i wydalać toksyny bardziej efektywnie niż zwykła woda z kranu, co prowadzi do...

Granat i jego właściwości lecznicze, zdrowotne.

Granaty należą do najzdrowszych owoców na ziemi, zawierają szereg korzystnych związków roślinnych. Wiele badań wykazało, że mają one niewiarygodne korzyści dla twojego organizmu i mogą obniżyć ryzyko...

Ostropest plamisty: korzyści, efekty uboczne i dawkowanie

Ostropest plamisty to wysokie ziele, które rośnie w różnych zakątkach globu, w tym w Europie Południowej i Zachodniej, Ameryce Południowej i wschodnich Stanach Zjednoczonych. Charakteryzuje...

Korzyści płynące z picia wody z miodem

Wielu z was jest już zaznajomionych z miodem i jego korzyściami i zastosowaniami dla piękna. Miód to bardzo zdrowa żywność, pełna zalet i wielu właściwości, które...

Miód Manuka: lecznicze zastosowania, korzyści i skutki uboczne

Miód Manuka jest używany jako naturalna maść na rany wszelkiego rodzaju. Został okrzyknięty bojowym wojownikiem w czasach oporności na konwencjonalne antybiotyki. Zwolennicy twierdzą również, że miód...

10 korzyści zdrowotnych z pieprzu cayenne

Ostra papryka ostra to jedna z najbardziej popularnych przypraw korzennych. Jest stosowana w różnych kuchniach, szczególnie w południowo-zachodniej kuchni amerykańskiej i meksykańskiej. Ponadto jest szeroko stosowany w...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych marchwi

Eksperci ds. Zdrowia uważają marchew za jedną z najlepszych zdrowych składników spożywczych. Marchew zawiera mnóstwo składników odżywczych, w tym witaminy A, C, K i B8,...

10 najlepszych korzyści z aloesu

Aloes ma tak wiele właściwości leczniczych, że starożytni Egipcjanie nazywali go "rośliną nieśmiertelności". Nawet dziś stosowanie aloesu jest bardzo szerokie w branży kosmetycznej. Żel w liściach aloesu...

Estragon – 8 zaskakujących korzyści zdrowotnych i zastosowań

Estragon lub Artemisia dracunculus L. to wieloletnie zioło pochodzące z rodziny słoneczników. Jest szeroko stosowany do celów aromatyzujących, zapachowych i leczniczych. Ma subtelny smak i dobrze łączy się...

Korzyści płynące z jedzenia ananasa: diuretyk i detoks

Nasze ciało gromadzi dużą ilość toksyn i produktów odpadowych w wyniku złej diety, zanieczyszczeń środowiska lub stosowania produktów chemicznych. Ananas ma działanie moczopędne i odtruwające, co powoduje...

Metformina – leczenie cukrzycy typu 2, zastosowania i skutki uboczne

Metformina najważniejsze informacje Tabletka doustna Metformin jest dostępna jako lek generyczny i markowy. Metformina jest również dostępna w postaci roztworu doustnego, ale tylko w...

Cynamon – 10 opartych na dowodach korzyści zdrowotnych

Cynamon to niezwykle smaczna przyprawa. Od tysięcy lat jest ceniony za właściwości lecznicze. Współczesna nauka potwierdziła to, co ludzie instynktownie znali od wieków. Oto 10 korzyści zdrowotnych...

Pozwól, że pokażę ci 10 sekretów oleju kokosowego

Niewiele produktów żywnościowych można zaklasyfikować jako „super pożywienie”, ale olej kokosowy jest zdecydowanie jednym z nich. Zawiera wiele cech, które mogą zapobiegać, a nawet...

6 zdrowych powodów, aby jeść kiwi każdego dnia

Kiwi to atrakcyjny owoc ze względu na zielony kolor i egzotyczny smak. Chociaż kiwi jest niewielkich rozmiarów, jest wyjątkowym owocem ze względu na swoje...

Witamina B12: funkcje, niedobór i najlepsze źródła

Witamina B12 jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek i procesów umysłowych. Witamina B12 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, podobnie jak wszystkie inne witaminy z grupy...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych ogórków

Ogórki są uważane za zdrowy dodatek do każdej diety, ponieważ mają niską zawartość kalorii i tłuszczu. Ponadto profil odżywczy ogórków jest imponujący. Ogórki są doskonałym źródłem witaminy...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych z korzenia lukrecji

Lukrecja, znana również jako mulethi jest ziołem z rodziny motylkowatych. Jest szeroko stosowana jako środek aromatyzujący w słodyczach, gumach do żucia, pastach do zębów i...

7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

Gorzki melon jest prawdopodobnie ostatnim warzywem, o jakim pomyślałabyś, aby ugotować go na weekendowy obiad. Ale warto to zrobić. To guzowate zielone warzywo, zwane...

Siemię lniane: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Czy siemię lniane jest nowym cudownym jedzeniem? Wstępne badania pokazują, że może ono pomóc w walce z chorobami serca, cukrzycą i rakiem piersi. Siemię lniane...

Lista 15 najlepszych produktów bogatych w wapń

Wapń jest bardzo ważny dla twojego zdrowia. W rzeczywistości masz więcej wapnia w swoim organizmie niż jakiegokolwiek innego minerału. Tworzy kości, zęby i odgrywa rolę w...

Mango, owoc przeciw starzeniu się. Dowiedz się o jego zaletach

Mango to owoc, który dociera do nas z Azji i który uprawia się obecnie w regionach tropikalnych. Mango ma nie tylko pyszny smak, ale jest...

Czy masło orzechowe jest zdrowe? Jakie ma właściwości i ile kalorii

Masło orzechowe jest jedną z najpopularniejszych na świecie past do smarowania pieczywa. Smakuje wyśmienicie, a tekstura jest po prostu niesamowita. Sposób w jaki przylega...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych mango

Uważane za "króla owoców", ten słodki i aromatyczny smak mango może odświeżyć umysł i sprawić, że poczujesz się szczęśliwy. Mango występują w różnych kształtach i...

Dynia – 21 niesamowitych zalet dla skóry, włosów i zdrowia

Dynia zyskała ogromną popularność w Stanach Zjednoczonych, szczególnie ze względu na ciasto z dyni i jest wykorzystywana do celów rzeźbiarskich w czasie Halloween. Jej kształt...

Komosa ryżowa (Quinoa): właściwości i korzyści zdrowotne, kalorie

Komosa ryżowa to jedna z najpopularniejszych na świecie zdrowych potraw.Quinoa jest bezglutenowa, zawiera dużo białka i jest jednym z niewielu pokarmów roślinnych, które zawierają...

Żeń-szeń – 8 sprawdzonych medycznie korzyści zdrowotnych

Żeń-szeń był od wieków stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Ta wolno rosnąca roślina o mięsistych korzeniach może być klasyfikowana na trzy sposoby, w zależności od...

Maniok – tajemnicze warzywo. Korzyści zdrowotne i zagrożenia

Maniok dostarcza ważnych składników odżywczych z drugiej strony może mieć niebezpieczne skutki, zwłaszcza jeśli jest spożywany na surowo i w dużych ilościach. Zobacz unikalne...

Czosnek – poznaj 11 sprawdzonych właściwości zdrowotnych

„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” Są to słynne słowa starożytnego greckiego lekarza Hipokratesa, często zwanego ojcem współczesnej medycyny. W rzeczywistości przepisywał on...

10 produktów bogatych w magnez, które są super zdrowe

Czy wiesz, że magnez jest niezwykle ważnym minerałem dla naszego organizmu i czy znasz produkty bogate w magnez? Pierwiastek ten zaangażowany jest w setki reakcji...

10 korzyści zdrowotnych z pomidorów

Pomidory to podstawa w każdej kuchni. Codzienne spożywanie pomidorów zwiększa Twoje zdrowie, jednocześnie poprawiają one smak potraw. Mogą pomóc poprawić wzrok, poprawić zdrowie żołądka, obniżyć ciśnienie...

10 potężnych powodów, dla których warto jeść więcej ananasów

W tym artykule wskazano 10 powodów, dla których warto jeść ananasy każdego dnia: 1. Bogata wartość odżywcza Ananasy obfitują w wiele witamin i minerałów, takich jak...

Lecznicze zastosowania cynamonu

W lecznictwie cynamon jest znany od wieków, oferuje on wspaniałe właściwości zdrowotne. Można go stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Pomaga on w leczeniu wielu chorób układu oddechowego, pokarmowego i...

Olejek z oregano: korzyści zdrowotne, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne płynące z olejku z oregano można przypisać jego właściwościom przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwpasożytniczym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, trawiennym, przeciwnowotworowym i przeciwalergicznym. O olejku z oregano Właściwości dezynfekcyjne i antybakteryjne olejku...

10 korzyści zdrowotnych z rozmarynu

Rozmaryn ma silne właściwości przeciwutleniające, antyseptyczne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i dezynfekujące. Zawiera również kilka witamin i minerałów, takich jak witaminy A i C, tiamina, ryboflawina, kwas...

Nasiona Chia: Korzyści zdrowotne, właściwości i przepisy

Nasiona Chia pomimo niewielkich rozmiarów są pełne ważnych składników odżywczych. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, bogate w przeciwutleniacze, dostarczają błonnika, żelaza i wapnia. Kwasy tłuszczowe Omega-3 pomagają podnieść poziom cholesterolu HDL , "dobrego" cholesterolu,...

Srebro koloidalne: właściwości, zastosowanie i efekty uboczne

Srebro koloidalne jest produktem zawierającym mikroskopijne płatki czystego srebra. Zazwyczaj płatki są zawieszone w demineralizowanej wodzie lub innej cieczy. Często jest reklamowane jako środek przeciwbakteryjny i...

6 powodów, dla których jajka są najzdrowszą żywnością na planecie

Jajka są tak pożywne, że często nazywa się je "multiwitaminą natury". Zawierają również wyjątkowe przeciwutleniacze i potężne składniki odżywcze mózgu, których wielu ludziom brakuje. Oto...

10 najważniejszych korzyści zdrowotnych pomarańczy

Są one pełne witaminy A, B i C, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, choliny i innych składników odżywczych. Dodatkowo owoce te zawierają ponad 170 związków fitochemicznych i...

Olej kokosowy, najlepsze oparte na dowodach korzyści zdrowotne

W ostatnich latach olej kokosowy zyskał na popularności, a wszystko to z powodu, że ma niesamowite korzyści dla naszego zdrowia i ciała od wspierania...

Sok pomarańczowy. Zobacz dlaczego warto go pić każdego dnia.

Picie soku pomarańczowego ma wiele zalet, ponieważ składniki zawarte w pomarańczach są znacznie bardziej skoncentrowane, co daje więcej efektów terapeutycznych niż spożywanie  samego owocu. Przewód...

Siemię lniane i zielona herbata, sojusznicy przeciwko rakowi

Jedną z najbardziej niepokojących i nawracających chorób tego wieku jest rak. Liczba osób cierpiących na tę chorobę znacząco wzrosła w ciągu ostatnich kilku dekad, dlatego na...

11 imponujących korzyści zdrowotnych z oleju lnianego i efekty uboczne

Olej lniany jest jednym z najlepszych źródeł roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3. Przynosi korzyści dla zdrowia serca i krwi, skóry, włosów, utraty wagi, problemów żołądkowych oraz...

Aspartam rakotwórczy? Cała prawda o efektach ubocznych

Aspartam jest jednym z najpopularniejszych sztucznych słodzików dostępnych na rynku. W rzeczywistości są duże szanse, że ty lub ktoś kogo znasz spożywał napój dietetyczny zawierający...

Pokrzywa – właściwości, działanie, przeciwwskazania, herbata

Przez tysiące lat ludzie na całym świecie stosowali pokrzywę w leczeniu różnych chorób. Liście i łodygi w niektórych podgatunkach mają długie kłujące włosy, które wstrzykują...

Top 10 korzyści zdrowotnych z nasion dyni

Wiele osób łączy dynie z Halloween, często ignorując całoroczne korzyści z tego zdrowego jedzenia, zwłaszcza z nasion, zwanych również pepitas. Dzięki niezwykłemu asortymentowi składników odżywczych poprawiających...

Seler naciowy: właściwości zdrowotne, przepisy

Seler obniża poziom cholesterolu i usuwa bólu stawów, pomaga w procesie odchudzania, odtruwa organizm, obniża wysokie ciśnienie krwi i promuje ogólny stan zdrowia na...

Mniszek lekarski: korzyści zdrowotne, zastosowanie i efekty uboczne

Mniszek lekarski jest niskokaloryczny, ale ma dużą zawartość błonnika, jak również witaminy K, witaminy A i witaminy C. Wykazano również, że korzenie i liście mają całkiem...

8 zastosowań i korzyści z octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to produkt szeroko stosowany na całym świecie, ponieważ ma wiele zalet dla organizmu, a także jest użytecznym środkiem czyszczącym w Twoim domu.  Zawiera ponad...

Czarny bez – właściwości zdrowotne i niebezpieczeństwa

Czarny bez jest jedną z najczęściej używanych roślin leczniczych na świecie. Tradycyjnie, rdzenni Amerykanie używali go do leczenia infekcji, podczas gdy starożytni Egipcjanie używali go...

Zielona herbata – właściwości, korzyści zdrowotne. Czy warto ją pić?

Zielona herbata to najzdrowszy napój na świecie. Jest bogata w przeciwutleniacze i substancje odżywcze, które mają silne działanie na organizm. Należą do nich poprawa funkcji mózgu,...

Jak ostropest zwalcza raka, zapalenie, cukrzycę, OCD

Ostropest, naukowo znany jako silybum marianum jest ciekawym gatunkiem rośliny często rozpoznawanym przez purpurowy kwiat. Ostropest ma wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych!  Stosuje się w leczeniu wielu...

Awokado: fakty, korzyści zdrowotne. Jak jeść awokado?

Bogate w jednonienasycone kwasy, ma gładką i kremową konsystencję. Jest o wiele bogatsze w tłuszcz niż większość innych owoców. Awokado ma unikalny profil żywieniowy....

Kardamon: właściwości lecznicze, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne kardamonu obejmują ochronę przewodu pokarmowego, kontrolę poziomu cholesterolu, kontrolę raka , łagodzenie problemów sercowo-naczyniowych oraz poprawę krążenia krwi w organizmie. Jest przydatny w leczeniu chorób...

Kasza jaglana – fakty, korzyści zdrowotne i wartość odżywcza

Kasza jaglana to małe ziarna żółtego koloru, może poprawić ogólne samopoczucie, dostarczając składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia. To małe ziarno ma lekko orzechowy smak. Można...

Korzyści płynące z picia wody miodowej

Miód to produkt w 100% organiczny, którego właściwości od wieków są wykorzystywane dla dobra ludzkiego zdrowia oraz są źródłem enzymów, związków przeciwutleniających i naturalnych...