Strona głównaWłaściwości zdrowotneMiód Manuka: lecznicze zastosowania, korzyści i skutki uboczne

Miód Manuka: lecznicze zastosowania, korzyści i skutki uboczne

Miód Manuka jest używany jako naturalna maść na rany wszelkiego rodzaju. Został okrzyknięty bojowym wojownikiem w czasach oporności na konwencjonalne antybiotyki. Zwolennicy twierdzą również, że miód Manuka może leczyć inne schorzenia od trądziku po problemy z zatokami.

Miód Manuka zalety?

Jeśli chodzi o pożywienie, surowy miód wiąże się z korzyściami zdrowotnymi. Manuka nie jest surowym miodem. Jest odporny na bakterie, oznacza to, że bakterie nie powinny mieć zdolności do zwiększania tolerancji na jego działanie antybakteryjne.

Miód Manuka jest uważany za skuteczny w leczeniu wszystkiego, od bólu gardła po oczyszczanie przebarwień na skórze.

Inne rzekome korzyści z miodu to:

  • pomaga leczyć skaleczenia i zadrapania
  • usuwa infekcje
  • łagodzi bóle brzucha
  • poprawia trawienie
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • dostarcza energii

Korzyści zdrowotne

W przeciwieństwie do większości alternatywnych metod leczenia, istnieją dowody naukowe potwierdzające korzyści zdrowotne płynące z miodu Manuka. Te korzyści obejmują:

Leczenie ran

Podobnie jak w przypadku innych miodów, miód Manuka może pomóc w leczeniu ran. Wszystkie formy miodu są kwaśne i mają pH między 3,2 a 4,5. Wykazano, że kwaśne właściwości miodu sprzyjają gojeniu.

Kwasowość blokuje również enzymy, które rozkładają białka i peptydy, które organizm musi sam naprawić. Wysokie stężenie cukru w ​​miodzie pomaga również chronić rany.

Miód ma niską wilgotność i pobiera płyn z rany. Pomaga to przyspieszyć proces gojenia. Miód czerpie również wodę z komórek atakujących bakterii. Bakterie potrzebują wody, aby rosnąć i przetrwać. Pobranie wody z inwazji bakterii zabije je.

Właściwości antywirusowe

Wszystkie rodzaje miodu zostały wykorzystane jako naturalne antybiotyki na przestrzeni wieków. W ostatnich latach naukowcy odkryli, że zdolność miodu do zabijania drobnoustrojów pochodzi z nadtlenku wodoru wytwarzanego przy pomocy enzymu pszczelego.

Miód Manuka robi to o krok dalej, atakując zarazki substancją o nazwie MGO. Znaleziony w nektarze niektórych roślin Manuka, substancja ta pomaga leczyć zarówno drobne, jak i przewlekłe rany.

Z tego powodu amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła bandaże nasycone miodem Manuka zarówno w przypadku sprzedaży bez recepty, jak i na receptę.

Im więcej MGO występuje w miodzie, tym więcej ma antywirusowych i antybakteryjnych właściwości.

Właściwości antybakteryjne

Dziesiątki gatunków bakterii są wrażliwe na miód Manuka, w tym Staphylococcus aureus i Streptococcus . Manuka okazuje się również skuteczny wobec Clostridium difficile, trudnego do leczenia organizmu często rozprzestrzeniającego się w placówkach opieki zdrowotnej.

Do dziś nie ma doniesień o oporności drobnoustrojów na miód. Sugeruje to, że może się to udać w przypadku opornych organizmów i długotrwałych infekcji ran, które nie leczą się podczas regularnej antybiotykoterapii. Z tego powodu miód jest uważany za środek ostateczny przeciwko infekcji.

Ochrona skóry

Miód Manuka może być w stanie zmniejszyć stan zapalny i podrażnienie związane z trądzikiem. Aby to zrobić, zastosuj miód Manuka bezpośrednio na skórze. Pamiętaj, aby przykryć zaatakowany obszar cienką warstwą miodu.

Warstwę miodu należy pozostawić na co najmniej 15 minut . Możesz uzyskać lepsze rezultaty, jeśli maska ​​pozostanie na skórze przez godzinę lub dłużej.

Możesz także użyć miodu Manuka, aby złagodzić egzemę. Według badań przedstawionych na HealWithFood, możesz odnieść sukces, używając mieszaniny równych części miodu, oliwy z oliwek i wosku pszczelego. Zaleca się stosowanie mieszanki trzy razy dziennie.

Trawienie i immunologia

Aby czerpać korzyści trawienne z miodu Manuka, należy spożywać od 1 do 2 łyżek dziennie. Możesz go zjeść bezpośrednio lub dodać do jedzenia.

Rozważ rozprowadzenie go na plasterku tostowego pełnoziarnistego pieczywa lub dodaj go do jogurtu. Osoby pijące herbatę mogą również dodać łyżkę do porannej filiżanki.

Jeśli masz ból gardła lub chcesz być proaktywny, spróbuj wziąć 1/2 do 1 łyżki miodu Manuka każdego dnia. Jeśli nie jesteś chory, może to pomóc wzmocnić układ odpornościowy i zapobiec zachorowaniu. Jeśli masz już ból gardła, może to złagodzić twoje objawy.

Leczenie ran

Możesz leczyć drobne zadrapania i skaleczenia miodem Manuka. Lekarz powinien ocenić ciężkie lub głębokie skaleczenia, ponieważ mogą być konieczne szwy lub inna antybiotykoterapia. Powinieneś być w stanie określić ilość potrzebnego miodu, oceniając ilość płynów wyciekających z rany. Im więcej wycieków, tym więcej miodu należy użyć.

Aby to zrobić, nałóż miód na bandaż. Następnie nałóż bandaż na ranę. Nie należy nakładać miodu bezpośrednio na ranę. Być może będziesz musiał zmienić opatrunek i częściej stosować miód. To dlatego, że nadmierny wyciek może rozcieńczyć miód i zmniejszyć jego działanie.

Zagrożenia i ostrzeżenia

Większość ludzi można bezpiecznie spożywać miód Manuka. Zwykle nie ma ograniczeń co do ilości, które można spożywać. Ale jeśli masz cukrzycę, porozmawiaj ze swoim lekarzem przed dodaniem miodu Manuka do swoje diety. Miód Manuka, podobnie jak inne miody, ma wysoką zawartość cukru. Może to spowodować wzrost poziomu cukru we krwi.

Niektórzy badacze kwestionują również, czy miód Manuka spowalnia leczenie ran przewlekłych u osób chorych na cukrzycę. Wynika to z faktu, że MGO stosowany samodzielnie jest toksyczny dla żywych komórek. Istnieją jednak liczne doniesienia o skutecznym przewlekłym leczeniu ran z miodem Manuka. Ale potrzeba więcej badań.

Jeśli jesteś uczulony na inne rodzaje miodu, skonsultuj się z lekarzem. Prawdopodobnie nie będziesz w stanie spożywać miodu Manuka bez reakcji alergicznej.

Jak rodzaj wybrać

Producenci miodu Manuka znakują swój produkt unikalnym wskaźnikiem czynnika Manuka (UMF). Liczba ta opisuje poziomy MGO i prekursora, dihydroksyacetonu.

Zakres punktacji UMF jest następujący:

  • 0 do 4: obecna jest niewykrywalna ilość
  • 5 do 9: obecne są niskie poziomy
  • 10-15: obecne są użyteczne poziomy
  • 16: obecne są wyższe, wysokie poziomy

Im wyższa liczba UMF, tym wyższy poziom tych związków. Aby uzyskać największe korzyści, użyj miodu Manuka o wysokim UMF.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie

Miód Manuka jest powszechnie dostępny w internecie oraz w niektórych sklepach ze zdrową żywnością. Dokonując zakupu, ważne jest, aby dokładnie zrozumieć, co otrzymujesz – nie wszystkie rodzaje miodu Manuka są takie same.

Ten rodzaj miodu jest często oznaczany jako „aktywny miód Manuka”, co może być mylące. Termin ten odnosi się do działania przeciwbakteryjnego wytwarzanego przez nadtlenek wodoru. Te działania przeciwbakteryjne znajdują się we wszystkich rodzajach miodu.

Aby zagwarantować unikalne właściwości lecznicze miodu Manuka, poszukaj odniesienia do „antybakteryjnej aktywności poza nadtlenkiem (NPA)” lub oceny UMF. Ocena UMF mierzy ilość NPA obecnego w miodzie.

Trzymaj się również marek, które zawierają MGO, unikalny czynnik antybakteryjny w miodzie Manuka. Im więcej MGO, tym lepiej.

Zobacz Też: