Strona głównaWłaściwości zdrowotneWoda z miodem, cytryną skuteczny środek zdrowotny czy zmyślony mit?

Woda z miodem, cytryną skuteczny środek zdrowotny czy zmyślony mit?

Woda z miodem i cytryną to promowany uzdrawiający eliksir w świecie zdrowia i dobrego samopoczucia. Istnieją twierdzenia, że ​​ten napój może pomóc stopić tłuszcz, usunąć trądzik i „wypłukać” toksyny z organizmu.

Zarówno miód, jak i cytryny mają wiele zalet zdrowotnych powodując, że niektórzy zastanawiają się czy ta kombinacja jest korzystna dla zdrowia. W tym artykule zbadano dowody dotyczące wody z miodem i cytryną.

Dwa potężne i naturalne składniki

- Advertisement -

Zarówno miód, jak i cytryny są popularnymi składnikami, zwykle używanymi do przyrządzania potraw i napojów.

Miód to gęsty, słodki płyn wytwarzany przez pszczoły miodne i niektóre inne podobne owady, choć najbardziej znany jest rodzaj wytwarzany przez pszczoły miodne.

Jest powszechnie stosowany jako naturalny substytut przetworzonego cukru, a także ma pewne zastosowania terapeutyczne, takie jak leczenie ran i oparzeń skóry.

Cytryny to owoce cytrusowe, z których często wykorzystywany jest sok. Miąższ i skórka z cytryny również mogą być użyte do różnego rodzaju domowych sposobów poprawy zdrowia.

Większość korzyści zdrowotnych wynikających z tego owocu wynika z wysokiego poziomu witaminy C i innych korzystnych związków roślinnych.

Powszechnie uważa się, że połączenie tych dwóch składników w napoju może pomóc w długiej liście typowych dolegliwości, w tym problemów trawiennych, trądziku i przyrostu masy ciała.

Podczas gdy miód i cytryny mają wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych i przydatnych zastosowań, nie wszystkie twierdzenia dotyczące wody z miodem cytrynowym są poparte naukowo.

PODSUMOWANIE Miód i cytryna są popularnymi składnikami, które mają pewne korzyści zdrowotne. Jednak nie wszystkie oświadczenia zdrowotne dotyczące połączenia miodu i cytryny są wspierane przez naukę

Korzyści zdrowotne z miodu

Miód jest jednym z najstarszych produktów na świecie. Był używany jako pokarm i lekarstwo przez tysiące lat, nawet w czasach kamienia łupanego.

Jest często używany jako naturalny substytut przetworzonego cukru w ​​pieczeniu, gotowaniu i napojach, a także ma zastosowania lecznicze.

Miód powiązano z kilkoma korzyściami zdrowotnymi wspieranymi przez naukę , ale ważne jest, aby pamiętać, że większość tych korzyści wiąże się z surowym, niefiltrowanym typem miodu.

Dzieje się tak dlatego, że wysokiej jakości, niefiltrowany miód ma bardziej korzystne związki i składniki odżywcze niż przetworzony, filtrowany miód.

Miód na oparzenia i leczenie ran

Miód był stosowany jako zabieg na skórę w przypadku ran i oparzeń już w starożytności.


W rzeczywistości istnieją dowody na to, że starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie używali miodu do leczenia dolegliwości skórnych. Wiele badań wykazało, że miód ma silne właściwości lecznicze po nałożeniu na skórę.

W rzeczywistości miód ma działanie terapeutyczne na wiele rodzajów ran, w tym oparzenia. Dodatkowo miód może być skutecznym lekiem na owrzodzenie stopy cukrzycowej.

Wrzody cukrzycowe to otwarte rany, które są częstymi powikłaniami źle kontrolowanego cukru we krwi. Kilka badań wykazało, że miód zwiększa tempo gojenia się w tego typu ranach.

Uważa się, że właściwości lecznicze miodu pochodzą z zawartych w nim związków przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych.

W rzeczywistości badania sugerują, że miód może działać ochronnie przeciwko ponad 60 różnym gatunkom bakterii.

Miód, a kaszel u dzieci

Miód jest popularnym sposobem leczenia przeziębień i kaszlu, szczególnie u dzieci.

Nie tylko miód jest aromatycznym składnikiem dodawanym do herbat i innych napojów, ale jego stosowanie jako leczenia kaszlu u dzieci jest wspierane przez naukę.

Przekonanie dziecka do przyjmowania dawki nieprzyjemnego leku na kaszel może być trudne, co sprawia, że ​​miód jest smacznym alternatywnym sposobem leczenia.

Kilka badań wykazało, że podawanie chorym dzieciom miodu może zmniejszać kaszel i poprawiać jakość snu.

Jedno z badań wykazało, że dawka miodu była skuteczniejsza niż lekarstwo na kaszel z tłumieniem kaszlu i poprawą snu u dzieci i nastolatków z infekcją górnych dróg oddechowych .



Inne badanie wykazało, że miód zmniejszał zarówno nasilenie i częstość kaszlu u małych dzieci z infekcjami dróg oddechowych.

O ile miód może być skuteczną i naturalną opcją leczenia kaszlu u dzieci, nigdy nie powinien być podawany dzieciom poniżej pierwszego roku życia, ze względu na ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym.
PODSUMOWANIE Badania wykazały, że miód może leczyć rany, takie jak oparzenia i owrzodzenia cukrzycowe, a także pomaga zmniejszyć kaszel u dzieci z infekcjami górnych dróg oddechowych. 

Korzyści zdrowotne z cytryn

Cytryny są popularne ze względu na ich cierpki sok i skórki. Sok z cytryny jest doskonałym źródłem witaminy C i zawiera niewielkie ilości witamin z grupy B i potasu.

Cytryny zawierają również korzystne związki roślinne, takie jak kwas cytrynowy i flawonoidy i są powiązane z następującymi korzyściami zdrowotnymi.

Cytryny mogą pomóc w zapobieganiu kamieni nerkowych

Kamienie nerkowe są twardymi grudkami, które tworzą się w jednej lub obu nerkach, gdy w moczu gromadzą się wysokie poziomy pewnych minerałów.

Związek roślinny w cytrynach zwany kwasem cytrynowym może pomóc w zapobieganiu kamieni nerkowych.

Kwas cytrynowy działa w ten sposób, że wiąże się z kryształami szczawianu wapnia i hamuje wzrost kryształów.

Niektóre badania wykazały, że picie soku z cytryny i lemoniady może zapobiec kamicy nerkowej, chociaż potrzeba więcej badań.

Cytryny mogą pomóc zmniejszyć ryzyko choroby serca

Owoce cytrusowe są pełne odżywczych składników odżywczych, a cytryny nie są wyjątkiem.

W rzeczywistości wysoka zawartość witaminy C i związków roślinnych w cytrynach może zmniejszyć pewne czynniki ryzyka chorób serca.

Jedno badanie na ponad 10 000 osób wiązało się z większym spożyciem owoców cytrusowych z niższym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu.

Sok z cytryny może również pomóc w obniżeniu wysokiego poziomu cholesterolu. Wykazano, że związek roślinny występujący w cytrynach zwany limoniną obniża poziom trójglicerydów i „zły” cholesterol LDL.

Cytryny, a wolne rodniki

Cytryny są bogate w przeciwutleniacz witaminy C i inne związki roślinne, które mogą pomóc w zmniejszeniu stresu oksydacyjnego spowodowanego przez wolne rodniki.

Nadmiar wolnych rodników w organizmie może uszkadzać komórki i przyczyniać się do chorób takich jak rak i choroby serca.

Tylko 28 g soku z cytryny zawiera 21% zalecanego spożycia witaminy C. Dieta bogata w witaminę C może zmniejszać ryzyko chorób serca, udaru i niektórych rodzajów raka, takich jak rak przełyku.

Te cierpkie owoce zawierają również potężne związki roślinne zwane flawonoidami. Spożywanie pokarmów bogatych w flawonoidy może zmniejszać ryzyko chorób serca i cukrzycy, a nawet zapobiegać osłabieniu funkcji poznawczych .

PODSUMOWANIE Cytryny zawierają substancje odżywcze i korzystne związki, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, przełyku i cukrzyca. Cytryny mogą również pomóc w zapobieganiu kamieni nerkowych.

Woda z miodem i cytryną

Zarówno cytryny, jak i miód zapewniają korzyści zdrowotne poparte badaniami naukowymi.

Połączenie tych dwóch składników w pysznym drinku może również mieć pewne zalety.

Poniżej znajduje się kilka oświadczeń zdrowotnych dotyczących wody z miodem i cytryną, które są wspierane przez naukę.

Może pomóc w procesie odchudzania

Picie większej ilości wody, w tym wody z cytryną i miodem może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów.

Kilka badań wykazało, że zwiększenie spożycia wody może zwiększyć metabolizm i sprawić, że poczujesz się pełniejszy, co może pomóc ci pozbyć się kilogramów.

W jednym badaniu, w którym uczestniczyło 10 000 uczestników stwierdzono, że osoby, które nie były odpowiednio nawodnione miały większą nadwagę lub otyłość niż osoby odpowiednio nawodnione.

Co więcej picie miodowej wody z cytryną przed posiłkami prowadzi do zmniejszenia ogólnego spożycia kalorii.

Zamiana wysokokalorycznych, słodkich napojów gazowanych i innych napojów słodzonych może również prowadzić do zmniejszenia kalorii i cukru.

Na przykład, 253-gramowa puszka napoju gazowanego zawiera 110 kalorii i aż 30 g cukru.

Z drugiej strony, ta sama porcja wody z miodem i cytryną zawiera około 25 kalorii i 6 g cukru.

Pomocna, kiedy jesteś chory

Ze względu na kojące właściwości miodu i wysoką zawartość witaminy C w cytrynach picie wody z miodem i cytryną może być korzystne, gdy czujesz się nieswojo. Witamina C odgrywa rolę w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego.

Na przykład witamina C pomaga stymulować produkcję białych krwinek, które pomagają organizmowi zwalczać infekcje.

Niektóre badania sugerują, że witamina C może zmniejszyć długość przeziębienia.

Wykazano, że miód zmniejsza nasilenie i częstotliwość kaszlu u dzieci z infekcjami górnych dróg oddechowych, chociaż jego wpływ na dorosłych jest nieznany.

Dodatkowo, ciepły kubek miodowo-cytrynowej wody jest kojącym lekarstwem na ból gardła.

Zdrowie układu trawiennego

Będąc odpowiednio nawilżonym jest niezbędne do utrzymania zdrowego układu pokarmowego. Odwodnienie może powodować zaparcia, powszechny problem u dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych.

Odpowiednie spozywanie płynów jest niezbędne do utrzymania miękkości stolca i zapobiegania zaparciom. Woda z miodem i cytryną może pomóc złagodzić zaparcia poprzez nawilżenie organizmu.

Niektóre badania sugerują, że surowy miód może mieć korzystny wpływ na przyjazne bakterie jelitowe, które pomagają utrzymać układ trawienny w zdrowiu i równowadze.

PODSUMOWANIE Woda z miodem i cytryną może korzystnie wpływać na trawienie i pomagać w odchudzaniu. Może to być również napój kojący, gdy czujesz się osłabiony pod wpływem pogody.

Korzyści zdrowotne, które nie są poparte przez naukę

Woda z miodem i cytryną może przynieść kilka korzyści, wiele stwierdzeń dotyczących tego napoju nie ma naukowych dowodów na poparcie tego napoju.

  • Wypłukuje toksyny: Żaden dowód naukowy nie wspomaga używania wody z cytryną i miodem, aby pozbyć się toksyn. Twoje ciało skutecznie detoksykuje się za pomocą skóry, jelit, nerek, wątroby i układu oddechowego i odpornościowego.
  • Usuwa trądzik: Miód jest korzystny, gdy stosuje się go bezpośrednio na skórę, ale nie ma dowodów na to, że picie tego napoju pomaga w zapobieganiu lub leczeniu trądziku.
  • Rozpuszcza tłuszcz: popularne twierdzenie, że woda ta „rozpuszcza tłuszcz” jest fałszywe. Najlepszym sposobem na pozbycie się nadmiaru tkanki tłuszczowej jest spożywanie zdrowej diety i zwiększenie liczby spalanych kalorii.
  • Zwiększa wydajność poznawczą: Niektórzy twierdzą, że picie wody z miodem i cytryną może poprawić pamięć lub zwiększyć funkcję mózgu. Nie ma jednak dowodów naukowych potwierdzających takie twierdzenia.

PODSUMOWANIE Nie ma dowodów naukowych potwierdzających twierdzenie, że woda z miodem i cytryną może poprawić funkcje poznawcze, pobudzić funkcje mózgu, spalić tłuszcz lub usunąć trądzik.

Woda z miodem i cytryną przepis

Wystarczy wymieszać sok z połowy cytryny i łyżeczkę surowego, wysokiej jakości miodu w szklance ciepłej wody.

Napój ten jest najczęściej spożywany na ciepło (max. 40 stopni C), ale może być również schłodzony.

Możesz dostosować ilość soku z cytryny lub miodu, aby dopasować je do swojego gustu. Pamiętaj jednak, że miód jest źródłem kalorii i cukru.

Tak przygotowaną wodę można spożywać o każdej porze dnia, w tym jako relaksujący napój przed snem.

Ponieważ zawiera sok z cytryny, po wypiciu tego napoju płukanie ust zwykłą wodą jest ważne, aby zneutralizować kwas i zapobiec erozji szkliwa zębów.

PODSUMOWANIE Woda z miodem i cytryną jest łatwa w przygotowaniu i można ją pić o każdej porze dnia.

Woda z miodem i cytryną podsumowanie

To smaczny i kojący napój, który ma pewne korzyści zdrowotne. Jest to dobra opcja dla tych, którzy szukają mniej kalorycznej alternatywy dla napojów gazowanych i innych napojów słodzonych.

Może być również przydatne w przypadku infekcji, przeziębienia lub problemów z górnymi drogami oddechowymi.

Nie ma żadnych naukowych dowodów na poparcie twierdzeń promujących stosowanie wody z cytryną i miodem w celu detoksykacji, spalania tłuszczu.

Chociaż woda z cytryną i miodem jest wspaniałym napojem, nie powinna zastępować czystej wody w diecie.


Jarmuż – najzdrowsza żywność na świecie, korzyści zdrowotne

Jarmuż jest prawdopodobnie jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera niezbędne składniki odżywcze, które mogą okazać się bardzo korzystne dla ogólnego stanu zdrowia. To liściaste warzywo jest doskonałym...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych marchwi

Eksperci ds. Zdrowia uważają marchew za jedną z najlepszych zdrowych składników spożywczych. Marchew zawiera mnóstwo składników odżywczych, w tym witaminy A, C, K i B8,...

KOMBUCHA (kombucza): eliksir, który oczyszcza jelita – przepis

Nazywany przez Chińczyków "Nieśmiertelny Eliksir Zdrowia" i pochodzący z Dalekiego Wschodu, mający 2000 lat. Kombucha jest napojem o ogromnych korzyściach zdrowotnych wpływających pozytywnie na...

Pokrzywa – właściwości, działanie, przeciwwskazania, herbata

Przez tysiące lat ludzie na całym świecie stosowali pokrzywę w leczeniu różnych chorób. Liście i łodygi w niektórych podgatunkach mają długie kłujące włosy, które wstrzykują...

Woda z cytryną na czczo – korzyści zdrowotne. Czy wartą ją pić?

W dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej szukają prostszych sposobów na zachowanie zdrowia. Ciepła woda z cytryną jest jednym z rozwiązań, zapewni ona więcej korzyści niż...

8 korzyści zdrowotnych płynących z picia wody kokosowej

Badania pokazują, że woda kokosowa może pomóc w nawodnieniu, cukrzycy, zdrowiu serca i nie tylko. Oto 8 naukowo udowodnionych korzyści. W ostatnich latach woda kokosowa...

Aspartam rakotwórczy? Cała prawda o efektach ubocznych

Aspartam jest jednym z najpopularniejszych sztucznych słodzików dostępnych na rynku. W rzeczywistości są duże szanse, że ty lub ktoś kogo znasz spożywał napój dietetyczny zawierający...

Olejek z drzewa herbacianego – korzyści, zastosowania i skutki uboczne

Olejek z drzewa herbacianego jest olejem eterycznym, który można wykorzystać do wielu celów, w tym do utrzymania zdrowej skóry, włosów i paznokci. Oprócz naukowych korzyści,...

Kardamon: właściwości lecznicze, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne kardamonu obejmują ochronę przewodu pokarmowego, kontrolę poziomu cholesterolu, kontrolę raka , łagodzenie problemów sercowo-naczyniowych oraz poprawę krążenia krwi w organizmie. Jest przydatny w leczeniu chorób...

Propolis (kit pszczeli): właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Korzyści płynące z propolisu wytwarzanego przez pszczoły obejmują silny układ odpornościowy i poprawioną cyrkulację. Propolis pomaga poprawić zdrowie oczu, zmniejszyć stan zapalny i zapobiegać rakowi. Niektóre z najbardziej imponujących zdrowotnych korzyści z propolisu to...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych mango

Uważane za "króla owoców", ten słodki i aromatyczny smak mango może odświeżyć umysł i sprawić, że poczujesz się szczęśliwy. Mango występują w różnych kształtach i...

Estragon – 8 zaskakujących korzyści zdrowotnych i zastosowań

Estragon lub Artemisia dracunculus L. to wieloletnie zioło pochodzące z rodziny słoneczników. Jest szeroko stosowany do celów aromatyzujących, zapachowych i leczniczych. Ma subtelny smak i dobrze łączy się...

To jest najzdrowsze warzywo na świecie, ale tylko niewielu o tym wie!

Dzięki wysokiej zawartości żelaza i witaminy C rzeżucha jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie.  W rzeczywistości zapewnia więcej żelaza niż szpinak i więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze. Całkiem...

Korzyści płynące z picia wody miodowej

Miód to produkt w 100% organiczny, którego właściwości od wieków są wykorzystywane dla dobra ludzkiego zdrowia oraz są źródłem enzymów, związków przeciwutleniających i naturalnych...

Co zyskasz kiedy będziesz pić wodę kokosową?

Jeszcze kilka lat temu woda kokosowa nie była uznana za eliksir. Ale czy wiesz, że podczas II wojny światowej woda kokosowa była używana jako...

10 najlepszych korzyści z aloesu

Aloes ma tak wiele właściwości leczniczych, że starożytni Egipcjanie nazywali go "rośliną nieśmiertelności". Nawet dziś stosowanie aloesu jest bardzo szerokie w branży kosmetycznej. Żel w liściach aloesu...

Metformina – leczenie cukrzycy typu 2, zastosowania i skutki uboczne

Metformina najważniejsze informacje Tabletka doustna Metformin jest dostępna jako lek generyczny i markowy. Metformina jest również dostępna w postaci roztworu doustnego, ale tylko w...

Czy czarna herbata jest zdrowa? 10 powodów, aby pić ją każdego dnia

Oprócz wody czarna herbata jest jednym z najbardziej spożywanych napojów na świecie. Ma silny, wyrazisty smak i zawiera więcej kofeiny niż inne herbaty, ale mniej...

10 najlepszych korzyści z awokado

Awokado należy do czołowych pozycji na liście najzdrowszych naturalnych składników na naszej planecie. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, zwalcza otyłość i chroni przed...

10 najważniejszych korzyści zdrowotnych pomarańczy

Są one pełne witaminy A, B i C, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, choliny i innych składników odżywczych. Dodatkowo owoce te zawierają ponad 170 związków fitochemicznych i...

Woda alkaliczna: wspaniałe korzyści dla zdrowia czy drogie oszustwo?

Niektórzy uważają, że woda alkaliczna pomaga naszym organizmom metabolizować składniki odżywcze i wydalać toksyny bardziej efektywnie niż zwykła woda z kranu, co prowadzi do...

10 korzyści zdrowotnych korzyści z olejku lawendowego

Lawenda jest najbardziej uniwersalnym ziołem używanym do niekończących się celów kosmetycznych i terapeutycznych. Olej ma wspaniały aromat, który jest relaksujący i odświeżający dla ciała i...

Lecznicze zastosowania cynamonu

W lecznictwie cynamon jest znany od wieków, oferuje on wspaniałe właściwości zdrowotne. Można go stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Pomaga on w leczeniu wielu chorób układu oddechowego, pokarmowego i...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych ogórków

Ogórki są uważane za zdrowy dodatek do każdej diety, ponieważ mają niską zawartość kalorii i tłuszczu. Ponadto profil odżywczy ogórków jest imponujący. Ogórki są doskonałym źródłem witaminy...

Czy masło orzechowe jest zdrowe? Jakie ma właściwości i ile kalorii

Masło orzechowe jest jedną z najpopularniejszych na świecie past do smarowania pieczywa. Smakuje wyśmienicie, a tekstura jest po prostu niesamowita. Sposób w jaki przylega...

Pozwól, że pokażę ci 10 sekretów oleju kokosowego

Niewiele produktów żywnościowych można zaklasyfikować jako „super pożywienie”, ale olej kokosowy jest zdecydowanie jednym z nich. Zawiera wiele cech, które mogą zapobiegać, a nawet...

Zielona herbata – właściwości, korzyści zdrowotne. Czy warto ją pić?

Zielona herbata to najzdrowszy napój na świecie. Jest bogata w przeciwutleniacze i substancje odżywcze, które mają silne działanie na organizm. Należą do nich poprawa funkcji mózgu,...

Dynia – 21 niesamowitych zalet dla skóry, włosów i zdrowia

Dynia zyskała ogromną popularność w Stanach Zjednoczonych, szczególnie ze względu na ciasto z dyni i jest wykorzystywana do celów rzeźbiarskich w czasie Halloween. Jej kształt...

Banany – dlaczego warto je jeść każdego dnia.

Banan jest wyjątkowo zdrowym i smacznym owocem. Zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych i ma korzyści zdrowotne wspierające proces trawienia, zdrowie serca i utratę wagi. Oprócz tego, że są...

Woda utleniona – bardzo ciekawe i mało znane zastosowania

Woda utleniona to produkt, który większość z nas posiada w domu. W rzeczywistości jest to jeden z najtańszych i najbardziej poręcznych artykułów gospodarstwa domowego. Poniżej znajdziesz...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych bananów

Jedzenie każdego dnia jabłka może sprzyjać zdrowiu, ale niewiele osób wie, że banan każdego dnia może trzymać Cię z dala od lekarza. Korzyści zdrowotne bananów...

9 powodów dla których warto jeść płatki owsiane

Płatki owsiane są bezglutenowym pełnoziarnistym i doskonałym źródłem ważnych witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Badania pokazują, że owies i płatki owsiane mają wiele korzyści zdrowotnych. Należą...

Kozieradka – zapomniany lek na przeziębienie, grypę i ból stawów

Kozieradka, znana również jako methi jest popularnym ziołem powszechnie występującym w śródziemnomorskim regionie świata. Jednak ze względu na silne właściwości lecznicze i zastosowania w medycynie...

Olejek z oregano: korzyści zdrowotne, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne płynące z olejku z oregano można przypisać jego właściwościom przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwpasożytniczym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, trawiennym, przeciwnowotworowym i przeciwalergicznym. O olejku z oregano Właściwości dezynfekcyjne i antybakteryjne olejku...

Żeń-szeń – 8 sprawdzonych medycznie korzyści zdrowotnych

Żeń-szeń był od wieków stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Ta wolno rosnąca roślina o mięsistych korzeniach może być klasyfikowana na trzy sposoby, w zależności od...

Jarmuż – najzdrowsza żywność na świecie, korzyści zdrowotne

Jarmuż jest prawdopodobnie jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera niezbędne składniki odżywcze, które mogą okazać się bardzo korzystne dla ogólnego stanu zdrowia. To liściaste warzywo jest doskonałym...

Papaja: korzyści zdrowotne, zastosowania i skutki uboczne

Papaja to egzotyczny i rzadki owoc, który jest obecnie dostępny przez większość czasu w roku. Możliwe korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji papai to zmniejszenie...

22 sprawdzone korzyści zdrowotne wynikające z kakao

Kakao zawiera polifenole, jest bogate w przeciwutleniacze i ma ważną wartość odżywczą. Spożywanie kakao może poprawić zdrowie serca i naczyń krwionośnych oraz chorób neurodegeneracyjnych, uszczęśliwić...

Witamina D: korzyści zdrowotne, skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D

Jest produkowana przez organizm w odpowiedzi na ekspozycję na słońce, może być również spożywana w żywności lub suplementach. Posiadanie wystarczającej ilości witaminy D jest ważne z wielu powodów,...

Czy wiesz, że liście z awokado mogą zapewnić niesamowite korzyści zdrowotne?

Wiemy, że awokado jest wyjątkowo korzystne dla zdrowia i odżywcze, ale czy wiesz, że liście awokado mają również niesamowite korzyści zdrowotne?  Są bogate w flawonol,...

8 zastosowań i korzyści z octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to produkt szeroko stosowany na całym świecie, ponieważ ma wiele zalet dla organizmu, a także jest użytecznym środkiem czyszczącym w Twoim domu.  Zawiera ponad...

Oregano – 10 najlepszych korzyści zdrowotnych

Najbardziej znane jako "ziele pizzy", oregano zyskuje popularność jako naturalne lekarstwo na wiele powszechnych problemów zdrowotnych. Zarówno świeże jak i suszone liście oregano zawierają lotne...

Cynamon – 10 opartych na dowodach korzyści zdrowotnych

Cynamon to niezwykle smaczna przyprawa. Od tysięcy lat jest ceniony za właściwości lecznicze. Współczesna nauka potwierdziła to, co ludzie instynktownie znali od wieków. Oto 10 korzyści zdrowotnych...

13 imponujących korzyści zdrowotnych wynikających z arbuza

Arbuz jest kwintesencją letniego owocu. Jest to podstawa na piknikach i imprezach przydomowych na całym świecie. Arbuz jest słodki i soczysty, ale czy wiesz,...

Żywokost lekarski – rozwiązanie na zapalenie i ból stawów

Dla osób zaznajomionych z medycyną naturalną i przewlekłym bólem, żywokost jest prawdopodobnie na liście środków zaradczych. Zioło to jest stosowane od stuleci w leczeniu różnych...

10 produktów bogatych w magnez, które są super zdrowe

Czy wiesz, że magnez jest niezwykle ważnym minerałem dla naszego organizmu i czy znasz produkty bogate w magnez? Pierwiastek ten zaangażowany jest w setki reakcji...

Bataty: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Mają cienką, brązową skórkę na zewnątrz z kolorowym miąższem w środku - najczęściej w kolorze pomarańczowym, ale inne odmiany są białe, fioletowe lub żółte. Możesz...

Ostropest plamisty: korzyści, efekty uboczne i dawkowanie

Ostropest plamisty to wysokie ziele, które rośnie w różnych zakątkach globu, w tym w Europie Południowej i Zachodniej, Ameryce Południowej i wschodnich Stanach Zjednoczonych. Charakteryzuje...

Jak ostropest zwalcza raka, zapalenie, cukrzycę, OCD

Ostropest, naukowo znany jako silybum marianum jest ciekawym gatunkiem rośliny często rozpoznawanym przez purpurowy kwiat. Ostropest ma wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych!  Stosuje się w leczeniu wielu...

Siemię lniane i zielona herbata, sojusznicy przeciwko rakowi

Jedną z najbardziej niepokojących i nawracających chorób tego wieku jest rak. Liczba osób cierpiących na tę chorobę znacząco wzrosła w ciągu ostatnich kilku dekad, dlatego na...

Lista 15 najlepszych produktów bogatych w wapń

Wapń jest bardzo ważny dla twojego zdrowia. W rzeczywistości masz więcej wapnia w swoim organizmie niż jakiegokolwiek innego minerału. Tworzy kości, zęby i odgrywa rolę w...

6 zdrowych powodów, aby jeść kiwi każdego dnia

Kiwi to atrakcyjny owoc ze względu na zielony kolor i egzotyczny smak. Chociaż kiwi jest niewielkich rozmiarów, jest wyjątkowym owocem ze względu na swoje...

Korzyści płynące z picia wody z miodem

Wielu z was jest już zaznajomionych z miodem i jego korzyściami i zastosowaniami dla piękna. Miód to bardzo zdrowa żywność, pełna zalet i wielu właściwości, które...

Nasiona Chia: Korzyści zdrowotne, właściwości i przepisy

Nasiona Chia pomimo niewielkich rozmiarów są pełne ważnych składników odżywczych. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, bogate w przeciwutleniacze, dostarczają błonnika, żelaza i wapnia. Kwasy tłuszczowe Omega-3 pomagają podnieść poziom cholesterolu HDL , "dobrego" cholesterolu,...

Awokado: fakty, korzyści zdrowotne. Jak jeść awokado?

Bogate w jednonienasycone kwasy, ma gładką i kremową konsystencję. Jest o wiele bogatsze w tłuszcz niż większość innych owoców. Awokado ma unikalny profil żywieniowy....

Seler naciowy: właściwości zdrowotne, przepisy

Seler obniża poziom cholesterolu i usuwa bólu stawów, pomaga w procesie odchudzania, odtruwa organizm, obniża wysokie ciśnienie krwi i promuje ogólny stan zdrowia na...

Ashwagandha: korzyści zdrowotne, zastosowania, efekty uboczne

Ashwagandha to zioło, które może być korzystne w leczeniu różnych schorzeń. Poznaj potencjalne korzyści zdrowotne, zagrożenia i skutki uboczne. Główną korzyścią jest brak lub minimalne...

Miód Manuka: lecznicze zastosowania, korzyści i skutki uboczne

Miód Manuka jest używany jako naturalna maść na rany wszelkiego rodzaju. Został okrzyknięty bojowym wojownikiem w czasach oporności na konwencjonalne antybiotyki. Zwolennicy twierdzą również, że miód...

Kurkuma: właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania

Kurkuma i kurkumina posiada zdumiewające korzyści zdrowotne, obejmują one zdolność do zmniejszania stanu zapalnego, leczenia ran, poprawy zdrowia skóry, ochrony zdolności poznawczych i łagodzenia...

Sok z brzozy – właściwości zdrowotne, jak go pozyskać

Sok z brzozy jest lekko słodki, przypomina syrop i oferuje wiele korzyści dla twojego zdrowia, nasycony witaminami, białkami, aminokwasami i minerałami. Jego składniki odżywcze...

Zaskakujące korzyści zdrowotne wynikające z zielonej herbaty

Istnieje wiele powodów, dla których zielona herbata była przez stulecia ważną częścią azjatyckich kultur. Ten napój jest bogaty w przeciwutleniacze i składniki odżywcze, które mają...

Czosnek – poznaj 11 sprawdzonych właściwości zdrowotnych

„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” Są to słynne słowa starożytnego greckiego lekarza Hipokratesa, często zwanego ojcem współczesnej medycyny. W rzeczywistości przepisywał on...