Strona głównaZdrowieWalcz z anemią naturalnie...

Walcz z anemią naturalnie jedząc te 7 pokarmów

Niedokrwistość jest stanem  spowodowanym obniżeniem stężenia hemoglobiny we krwi. Występuje prawie zawsze z powodu niedoboru żelaza lub niedoboru składników odżywczych, takich jak kwas foliowy lub witamina B12.

Jest to jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych związanych z odżywianiem się i chociaż jest postrzegany u wszystkich ludzi, najbardziej dotknięte są dzieci i kobiety.

Pojawia się wraz z utrudnieniami w natlenieniu komórek zakłócając funkcjonowanie wielu ważnych narządów.

W rezultacie dotknięta osoba jest chronicznie zmęczona , a w poważnych przypadkach może rozwinąć się takie stany jak nadciśnienie, infekcje, a nawet utrata pamięci.

Dobrą wiadomością jest to, że jest to problem, który można usunąć w sposób naturalny. Wszystko czego potrzeba to jeść odpowiednie produkty i dbać o dietę.

Dlatego właśnie teraz chcemy powiedzieć wam o  7 niesamowitych produktach, które pomagają zwalczać anemię.

1. Szpinak

Niski poziom kalorii i wysoka zawartość niezbędnych składników odżywczych powodują, że szpinak zasługuje na jedno z pierwszych miejsc na naszej liście produktów, które pomagają zwalczyć anemię.

Zawiera kompleks witamin A i B, które są niezbędne do  wzmocnienia układu odpornościowego i zwalczania zmęczenia.

Zawartość żelaza, cynku i wapnia w szpinaku zachęca do produkcji hemoglobiny i pomaga przywrócić krążenie, a tym samym poprawić natlenienie tkanek.

  • Idealnym rozwiązaniem jest spożywanie co najmniej 1/2 szklanki szpinaku (75 g), aby uzyskać 20% zapotrzebowania na żelazo.

2. Owies

Poza tym, że jest źródłem żelaza, owies zawiera również witaminy i przeciwutleniacze, które są kluczowe w leczeniu tego schorzenia.

Wysoka zawartość składników odżywczych w owsie  pomaga w lepszym transporcie tlenu i składników odżywczych przez całe ciało , zapobiegając fizycznemu i psychicznemu upadkowi.

  • Jedz 2 lub 3 łyżki stołowe owsa (od 20 do 30 g) dziennie, aż do poprawy anemii.

3. Jajka

Regularne spożywanie jajek jest nawykiem, aby utrzymać swoje ciało zdrowe.

Zawierają niezbędne aminokwasy i minerały, które działając razem pomagają w produkcji hemoglobiny i przeciwciał.

Ich profil żywieniowy pomaga w chronicznej anemii, a jednocześnie kontroluje objawy, takie jak kruche włosy i paznokcie .

  • Dodaj jaja do swojej zwykłej diety, najlepiej jeść je na śniadanie.
  • Połącz je z sokiem pomarańczowym, aby ich składniki odżywcze wchłaniały się bardziej efektywnie.

4. Soczewica

Soczewica jest jednym z najlepszych roślin strączkowych dla każdego z niedokrwistością.

Ich zawartość żelaza pomaga w wytwarzaniu krwinek czerwonych i w wszelkich problemach z krążeniem.

Zawierają białka i przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki przed rozpadem spowodowanym niedoborami żywieniowymi.

  • Spożywaj do 3 porcji soczewicy tygodniowo.

5. Chleb pełnoziarnisty

Żywność pełnoziarnista to doskonały wybór, jeśli chcesz zwalczyć zmęczenie i osłabienie spowodowane niedokrwistością.

Węglowodany są źródłem paliwa dla twoich tkanek i komórek, co pomaga utrzymać twoją fizyczną i umysłową wydajność.

Całe ziarna zawierają również niewielką ilość żelaza. W połączeniu z innymi produktami żywnościowymi przyspiesza to powrót do zdrowia w tym stanie.

  • Umieść pieczywo pełnoziarniste w swoim śniadaniu wraz z chudym mięsem, awokado lub owocami.

6. Wątroba

Plany leczenia osób z niedokrwistością często obejmują dietę z wątrobą wołową.

Ten rodzaj mięsa jest głównym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza i dlatego jest  jedną z najlepszych odżywczych odpowiedzi na anemię.

  • Spożywaj wątrobę co najmniej dwa razy w tygodniu.

7. Granat

Podczas, gdy granaty nie zawierają wysokich poziomów żelaza, dodanie ich do diety może pomóc w objawach niedokrwistości.

Zawierają błonnik, potas i inne niezbędne minerały, które wraz z przeciwdziałaniem niedoborom poprawiają krążenie i proces utleniania komórek.

Jedząc je z umiarem zwiększasz poziom energii i pomagasz utrzymać równowagę w produkcji hemoglobiny.

  • Wystarczy spożywać ćwiartkę granatu dziennie lub cieszyć się nim w postaci soku.

Czy zdiagnozowano u ciebie anemię? Oprócz przestrzegania zaleceń lekarza, zwiększ spożycie tych produktów.


przeczytaj to też!

POPULARNE

Jak żyć dłużej: żywność pełna silnych przeciwutleniaczy, które chronią przed chorobami

Jedna żywność zyskuje na popularności ze względu na wyjątkowo wysokie stężenia przeciwutleniaczy, które mogą pomóc chronić organizm przed chorobami. Przełomy w badaniach nad długowiecznością umożliwiają wielu osobom osiągnięcie starości, unikając...

Zobacz co się dzieje kiedy będziesz jeść czosnek na czczo

Czosnek zawiera środek dezynfekujący organizm, ma właściwości antybakteryjne i grzybobójcze, które są porównywalne do najlepszych antybiotyków, dodatkowo kiedy będziesz go spożywać na pusty żołądek efekt będzie znacznie silniejszy! Czosnek bardzo często jest dodawany do różnych...

Proste domowe środki, które pomogą uporać się z uczuciem pieczenia w stopach

Chociaż nie stanowią śmiertelnego problemu, pieczenie w stopach jest dość powszechnym problemem, który może dotyczyć każdego na każdym etapie życia, niezależnie od płci i wieku. Dość często przyczyną odczuwania pieczenia...

Tybetański wzmacniacz odporności

Wraz z nadejściem sezonu zimowego wiele osób często boryka się z nieprzyjemnymi problemami, takimi jak różne choroby, przeziębienia czy zły nastrój. W takim przypadku nie trzeba jednak szukać lekarza ani...