Strona głównaWłaściwości zdrowotneWitamina A: korzyści zdrowotne, niedobory i toksyczność

Witamina A: korzyści zdrowotne, niedobory i toksyczność

Witamina A jest rozpuszczalnym w tłuszczach składnikiem odżywczym, który odgrywa istotną rolę w twoim ciele. Istnieje naturalnie w jedzeniu, które jesz, a także może być spożywana w postaci suplementu.

W tym artykule omówiono witaminę A, w tym jej zalety, źródła, a także skutki niedoboru i toksyczności.

Co to jest witamina A?

- Advertisement -

Chociaż witamina A jest często uważana za pojedynczą substancję odżywczą, tak naprawdę jest to nazwa grupy rozpuszczalnych w tłuszczach związków, w tym retinolu i retinalu. Istnieją dwie formy witaminy A znajdujące się w żywności.

Preformowana witamina A – retinol i estry retinylu – występuje wyłącznie w produktach zwierzęcych, takich jak nabiał, wątroba i ryby, podczas gdy prowitamina A zawiera dużo karotenoidów w produktach roślinnych, takich jak owoce, warzywa i oleje.

Aby z nich korzystać, twoje ciało musi przekształcić obie formy witaminy A w kwas retinowy, czyli aktywne formy witaminy.

Ponieważ witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, jest przechowywana w tkance ciała do późniejszego wykorzystania. Większość witaminy A w organizmie jest przechowywana w wątrobie w postaci estrów retinylu.

Estry te są następnie rozkładane na all-trans-retinol, który wiąże się z białkiem wiążącym retinol (RBP). Następnie wchodzi do krwioobiegu, w którym to momencie organizm może z niego korzystać.

Jakie funkcje pełni w Twoim ciele?

Witamina A jest niezbędna dla twojego zdrowia, wspiera wzrost komórek, funkcję odpornościową, rozwój płodu i widzenie. Być może jedną z najbardziej znanych funkcji witaminy A jest jej rola w widzeniu i zdrowiu oczu.

Siatkówka, aktywna forma witaminy A, łączy się z białkiem opsin tworząc rodopsynę, cząsteczkę niezbędną do widzenia barw i widzenia słabo oświetlonych miejsc.


Pomaga także chronić i konserwować rogówkę – zewnętrzną warstwę oka oraz spojówkę – cienką błonę pokrywającą powierzchnię oka i powieki.

Dodatkowo witamina A pomaga w utrzymaniu tkanek powierzchniowych, takich jak skóra, jelita, płuca, pęcherz i ucho wewnętrzne.

Wspomaga funkcje odpornościowe, wspierając wzrost i dystrybucję komórek T, rodzaj białych krwinek, który chroni organizm przed infekcją.

Co więcej witamina A wspiera zdrowe komórki skóry, reprodukcję męską i żeńską oraz rozwój płodu.

Witamina A korzyści zdrowotne

Witamina A jest ważnym składnikiem odżywczym, który korzystnie wpływa na zdrowie na wiele sposobów.

Silny przeciwutleniacz

Karotenoidy prowitaminy A, takie jak beta-karoten, alfa-karoten i beta-kryptoksantyna są prekursorami witaminy A i mają właściwości antyoksydacyjne.



Karotenoidy zwalczają wolne rodniki wysoce reaktywne cząsteczki, które mogą uszkodzić organizm poprzez tworzenie stresu oksydacyjnego.

Stres oksydacyjny wiązano z różnymi chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca, rak, choroby serca i zaburzenia poznawcze.

Dieta bogata w karotenoidy wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia wielu z tych chorób, takich jak choroby serca, płuc i cukrzyca.

Niezbędny dla zdrowia oczu

Jak wspomniano powyżej, witamina A jest niezbędna dla wzroku i zdrowia oczu.

Odpowiednie spożycie witaminy A w diecie pomaga chronić przed niektórymi chorobami oczu, takimi jak związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).

Badania pokazują, że wyższe stężenia beta-karotenu, alfa-karotenu i beta-kryptoksantyny we krwi mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia AMD nawet o 25%.

Ta redukcja ryzyka jest powiązana z ochroną tkanki plamki w stosunku do karotenoidów poprzez obniżenie poziomu stresu oksydacyjnego.

Może chronić przed niektórymi nowotworami

Ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne, bogate w karotenoidy owoce i warzywa mogą chronić przed niektórymi rodzajami raka.

Na przykład badanie przeprowadzone na ponad 10 000 osób dorosłych wykazało, że palacze o najwyższych poziomach we krwi alfa-karotenu i beta-kryptoksantyny mieli odpowiednio 46% i 61% mniejsze ryzyko zgonu z powodu raka płuc.

Co więcej, badania z użyciem probówek wykazują, że retinoidy mogą hamować wzrost niektórych komórek nowotworowych, takich jak rak pęcherza, piersi i jajnika.

Istotna dla płodności i rozwoju płodu

Witamina A jest niezbędna zarówno dla reprodukcji męskiej, jak i żeńskiej, ponieważ odgrywa rolę w rozwoju plemników i jajeczek.

Ma również kluczowe znaczenie dla zdrowia łożyska, rozwoju i utrzymania tkanki płodowej, a także wzrostu płodu.

Dlatego też witamina A jest integralna dla zdrowia matki i płodu oraz dla tych, którzy próbują zajść w ciążę.

Wzmacnia system odpornościowy

Witamina A wpływa na zdrowie układu immunologicznego, stymulując reakcje, które chronią organizm przed chorobami i infekcjami.

Witamina A bierze udział w tworzeniu pewnych komórek, w tym komórek B i T, które odgrywają główną rolę w odpowiedziach immunologicznych, które chronią przed chorobą.

Niedobór tego składnika prowadzi do zwiększenia poziomów prozapalnych cząsteczek, które zmniejszają odpowiedź i działanie układu odpornościowego.

Skutki niedoboru witaminy A

Chociaż niedobór witaminy A występuje rzadko w krajach rozwiniętych jest on powszechny w krajach rozwijających się, ponieważ populacje te mogą mieć ograniczony dostęp do źródeł pokarmu z preformowaną witaminą A i prowitaminą A.

Niedobór witaminy A może prowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych. Niedobór witaminy A jest główną przyczyną możliwej do uniknięcia ślepoty u dzieci na całym świecie.

Niedobór witaminy A zwiększa również nasilenie i ryzyko zgonu z powodu zakażeń, takich jak odra i biegunka.

Dodatkowo niedobór witaminy A zwiększa ryzyko niedokrwistości i śmierci u kobiet w ciąży i negatywnie wpływa na płód poprzez spowolnienie wzrostu i rozwoju

Mniej poważne objawy niedoboru witaminy A obejmują problemy skórne, takie jak nadmierne rogowacenie i trądzik.

Niektóre grupy, takie jak wcześniaki, osoby z mukowiscydozą oraz kobiety ciężarne lub karmiące piersią w krajach rozwijających się są bardziej narażone na niedobór witaminy A.

Źródła witaminy A

Istnieje wiele źródeł pokarmowych zarówno preformowanej witaminy A, jak i karotenoidów prowitaminy A.

Preformowana witamina A jest łatwiej wchłaniana i wykorzystywana przez twoje ciało niż roślinne źródła prowitaminy A karotenoidów.

Zdolność twojego organizmu do skutecznej konwersji karotenoidów, takich jak beta-karoten, do aktywnej witaminy A zależy od wielu czynników – w tym od genetyki, diety, ogólnego stanu zdrowia i leków.

Z tego powodu ci, którzy stosują diety oparte na roślinach – szczególnie weganie powinni zachować czujność, aby otrzymywać wystarczającą ilość pokarmów bogatych w karotenoidy.

Pokarmami o najwyższej zawartości w preformowanej witaminie A są:

  • Żółtko jaj
  • Wątróbka wołowa
  • Masło
  • Olej z wątroby dorsza
  • Wątróbka z kurczaka
  • Łosoś
  • Ser cheddar
  • Makrela królewska
  • Pstrąg

Pokarmy bogate w karotenoidy prowitaminy A, takie jak beta-karoten, obejmują:

  • Słodkie ziemniaki
  • Dynia
  • Marchew
  • Jarmuż
  • Szpinak
  • Kapusta
  • Boćwina szwajcarska
  • Czerwone papryki
  • Dynia piżmowa.

Toksyczność i zalecenia dotyczące dawkowania

Podobnie jak niedobór witaminy A może negatywnie wpływać na zdrowie, zbyt duża jej ilość może być niebezpieczna.

Zalecana dzienna dawka (RDA) dla witaminy A wynosi 700 mcg dla mężczyzn i kobiet, co można łatwo osiągnąć, przestrzegając diety pełnowartościowej.

Jednak ważne jest, aby nie przekroczyć dopuszczalnego górnego limitu (UL) 10 000 jm (3000 mcg) dla dorosłych, aby zapobiec toksyczności.

Chociaż możliwe jest spożywanie nadmiernej preformowanej witaminy A przez źródła pochodzenia zwierzęcego, takie jak wątroba, toksyczność jest najczęściej związana z nadmiernym przyjmowaniem suplementów i leczeniem niektórymi lekami, takimi jak izotretynoina.

Ponieważ witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, jest przechowywana w organizmie i może z czasem osiągnąć niezdrowy poziom.

Przyjmowanie zbyt dużej ilości witaminy A może prowadzić do poważnych działań niepożądanych, a nawet może być śmiertelna w przypadku spożycia w bardzo wysokich dawkach.

Ostra toksyczność witaminy A występuje w krótkim czasie, gdy spożywa się pojedynczą, nadmiernie wysoką dawkę witaminy A, podczas gdy toksyczność przewlekła występuje, gdy dawki przekraczające 10-krotność RDA są przyjmowane w dłuższym przedziale czasowym.

Najczęstsze skutki uboczne przewlekłej toksyczności witaminy A – często określane jako hiperwitaminoza A  obejmują:

  • Zaburzenia wzroku
  • Bóle stawów i kości
  • Słaby apetyt
  • Nudności i wymioty
  • Czułość słoneczna
  • Wypadanie włosów
  • Ból głowy
  • Sucha skóra
  • Uszkodzenie wątroby
  • Żółtaczka
  • Opóźniony wzrost
  • Zmniejszony apetyt
  • Swędząca skóra

Chociaż toksyczność witaminy A jest mniej powszechna niż przewlekła toksyczność witaminy A, wiąże się z poważniejszymi objawami, w tym uszkodzeniem wątroby, zwiększonym ciśnieniem czaszkowym, a nawet zgonem.

Co więcej, toksyczność witaminy A może negatywnie wpływać na zdrowie matki i płodu i może prowadzić do wad wrodzonych.

Aby uniknąć toksyczności należy unikać suplementów witaminy A w dużych dawkach. Wysokie spożycie karotenoidów w diecie nie jest związane z toksycznością, chociaż badania łączą suplementy beta-karotenu ze zwiększonym ryzykiem raka płuc i chorób serca u palaczy.

Ponieważ zbyt dużo witaminy A może być szkodliwe, przed zażyciem suplementów witaminy A skonsultuj się z lekarzem.


Nasiona Chia: Korzyści zdrowotne, właściwości i przepisy

Nasiona Chia pomimo niewielkich rozmiarów są pełne ważnych składników odżywczych. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, bogate w przeciwutleniacze, dostarczają błonnika, żelaza i wapnia. Kwasy tłuszczowe Omega-3 pomagają podnieść poziom cholesterolu HDL , "dobrego" cholesterolu,...

Papaja: korzyści zdrowotne, zastosowania i skutki uboczne

Papaja to egzotyczny i rzadki owoc, który jest obecnie dostępny przez większość czasu w roku. Możliwe korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji papai to zmniejszenie...

Korzyści z sody oczyszczonej dla włosów, skóry i ciała

W prawie każdej szafce kuchennej znajduje się jeden składnik, który potrafi zdziałać cuda dla włosów, skóry i ciała. Ten niedrogi, wielozadaniowy składnik to nic innego...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych marchwi

Eksperci ds. Zdrowia uważają marchew za jedną z najlepszych zdrowych składników spożywczych. Marchew zawiera mnóstwo składników odżywczych, w tym witaminy A, C, K i B8,...

13 imponujących korzyści zdrowotnych wynikających z arbuza

Arbuz jest kwintesencją letniego owocu. Jest to podstawa na piknikach i imprezach przydomowych na całym świecie. Arbuz jest słodki i soczysty, ale czy wiesz,...

Banany – dlaczego warto je jeść każdego dnia.

Banan jest wyjątkowo zdrowym i smacznym owocem. Zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych i ma korzyści zdrowotne wspierające proces trawienia, zdrowie serca i utratę wagi. Oprócz tego, że są...

Korzyści płynące z jedzenia ananasa: diuretyk i detoks

Nasze ciało gromadzi dużą ilość toksyn i produktów odpadowych w wyniku złej diety, zanieczyszczeń środowiska lub stosowania produktów chemicznych. Ananas ma działanie moczopędne i odtruwające, co powoduje...

Żywokost lekarski – rozwiązanie na zapalenie i ból stawów

Dla osób zaznajomionych z medycyną naturalną i przewlekłym bólem, żywokost jest prawdopodobnie na liście środków zaradczych. Zioło to jest stosowane od stuleci w leczeniu różnych...

Herbata z czystka lepsza od zielonej. Czystek właściwości.

Niepozorne, starożytne greckie zioło lecznicze jest znów popularne. Przygotowany jako herbata, jest trzy razy zdrowszy niż zielona herbata, chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem się,...

Pozwól, że pokażę ci 10 sekretów oleju kokosowego

Niewiele produktów żywnościowych można zaklasyfikować jako „super pożywienie”, ale olej kokosowy jest zdecydowanie jednym z nich. Zawiera wiele cech, które mogą zapobiegać, a nawet...

6 leczniczych zalet miodu

Niebezpieczeństwa związane z cukrem zostały tak szeroko nagłośnione, że wielu ludzi błędnie myśli, że zjedzenie czegoś "słodkiego" jest automatycznie szkodliwe dla organizmu. Podczas, gdy rafinowane cukry...

Co zyskasz kiedy będziesz pić wodę kokosową?

Jeszcze kilka lat temu woda kokosowa nie była uznana za eliksir. Ale czy wiesz, że podczas II wojny światowej woda kokosowa była używana jako...

Czy kawa jest zdrowa? Poznaj 7 powodów, aby pić ją każdego dnia

Kawa nie jest tylko po prostu smaczna i energetyzująca - może być również bardzo dobra dla Ciebie. Posiada ona wiele właściwości zdrowotnych. W ostatnich latach...

Granat i jego właściwości lecznicze, zdrowotne.

Granaty należą do najzdrowszych owoców na ziemi, zawierają szereg korzystnych związków roślinnych. Wiele badań wykazało, że mają one niewiarygodne korzyści dla twojego organizmu i mogą obniżyć ryzyko...

Awokado: fakty, korzyści zdrowotne. Jak jeść awokado?

Bogate w jednonienasycone kwasy, ma gładką i kremową konsystencję. Jest o wiele bogatsze w tłuszcz niż większość innych owoców. Awokado ma unikalny profil żywieniowy....

Woda alkaliczna: wspaniałe korzyści dla zdrowia czy drogie oszustwo?

Niektórzy uważają, że woda alkaliczna pomaga naszym organizmom metabolizować składniki odżywcze i wydalać toksyny bardziej efektywnie niż zwykła woda z kranu, co prowadzi do...

Czosnek – poznaj 11 sprawdzonych właściwości zdrowotnych

„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” Są to słynne słowa starożytnego greckiego lekarza Hipokratesa, często zwanego ojcem współczesnej medycyny. W rzeczywistości przepisywał on...

Szczypiorek: 12 najlepszych zalet dla skóry i zdrowia

Naukowo określany jako Allium schoenoprasum, szczypiorek należy do tej samej rodziny co czosnek, szalotka i chińska cebula. Są to rośliny wieloletnie i występują głównie w...

Czy czarna herbata jest zdrowa? 10 powodów, aby pić ją każdego dnia

Oprócz wody czarna herbata jest jednym z najbardziej spożywanych napojów na świecie. Ma silny, wyrazisty smak i zawiera więcej kofeiny niż inne herbaty, ale mniej...

10 najlepszych korzyści z awokado

Awokado należy do czołowych pozycji na liście najzdrowszych naturalnych składników na naszej planecie. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, zwalcza otyłość i chroni przed...

Oregano – 10 najlepszych korzyści zdrowotnych

Najbardziej znane jako "ziele pizzy", oregano zyskuje popularność jako naturalne lekarstwo na wiele powszechnych problemów zdrowotnych. Zarówno świeże jak i suszone liście oregano zawierają lotne...

Mango, owoc przeciw starzeniu się. Dowiedz się o jego zaletach

Mango to owoc, który dociera do nas z Azji i który uprawia się obecnie w regionach tropikalnych. Mango ma nie tylko pyszny smak, ale jest...

Czy wiesz, że liście z awokado mogą zapewnić niesamowite korzyści zdrowotne?

Wiemy, że awokado jest wyjątkowo korzystne dla zdrowia i odżywcze, ale czy wiesz, że liście awokado mają również niesamowite korzyści zdrowotne?  Są bogate w flawonol,...

Siemię lniane: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Czy siemię lniane jest nowym cudownym jedzeniem? Wstępne badania pokazują, że może ono pomóc w walce z chorobami serca, cukrzycą i rakiem piersi. Siemię lniane...

Korzyści płynące z regularnego picia ciepłej wody

Picie wystarczającej ilości  wody jest niezbędne dla naszego zdrowia i może zapewnić wiele pozytywnych korzyści dla dobrego samopoczucia. Jednak ważne jest, aby wiedzieć w jakiej temperaturze ją...

Zielona herbata – właściwości, korzyści zdrowotne. Czy warto ją pić?

Zielona herbata to najzdrowszy napój na świecie. Jest bogata w przeciwutleniacze i substancje odżywcze, które mają silne działanie na organizm. Należą do nich poprawa funkcji mózgu,...

Zaskakujące korzyści zdrowotne wynikające z zielonej herbaty

Istnieje wiele powodów, dla których zielona herbata była przez stulecia ważną częścią azjatyckich kultur. Ten napój jest bogaty w przeciwutleniacze i składniki odżywcze, które mają...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych brokułów

Brokuły to smaczne warzywa kapustne, których popyt rośnie z roku na rok na całym świecie. Wzrost konsumpcji może wynikać z tego, iż brokuły dobrze sprawdzają...

Imbir:wspomaga proces odchudzania, korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Imbir jest jedną z najstarszych przypraw znanych z jej zalet zdrowotnych, które obejmują jej zdolność do poprawy zdrowia kości, wzmocnienia układu odpornościowego i zwiększenia apetytu. Pomaga zapobiegać...

Woda z cytryną na czczo – korzyści zdrowotne. Czy wartą ją pić?

W dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej szukają prostszych sposobów na zachowanie zdrowia. Ciepła woda z cytryną jest jednym z rozwiązań, zapewni ona więcej korzyści niż...

Ocet jabłkowy: nowo odkryte zastosowania, które musisz poznać

Od wielu lat bada się różnorodne zastosowania octu jabłkowego, od utraty wagi, łagodzenia bólu gardła, po kontrolę poziomu cukru we krwi i poziom lipidów...

10 korzyści zdrowotnych korzyści z olejku lawendowego

Lawenda jest najbardziej uniwersalnym ziołem używanym do niekończących się celów kosmetycznych i terapeutycznych. Olej ma wspaniały aromat, który jest relaksujący i odświeżający dla ciała i...

6 zdrowych powodów, aby jeść kiwi każdego dnia

Kiwi to atrakcyjny owoc ze względu na zielony kolor i egzotyczny smak. Chociaż kiwi jest niewielkich rozmiarów, jest wyjątkowym owocem ze względu na swoje...

Top 10 korzyści zdrowotnych z nasion dyni

Wiele osób łączy dynie z Halloween, często ignorując całoroczne korzyści z tego zdrowego jedzenia, zwłaszcza z nasion, zwanych również pepitas. Dzięki niezwykłemu asortymentowi składników odżywczych poprawiających...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych buraków

Buraki wydają się być jednym z najczęściej pomijanych warzyw, być może ze względu na ich nieprzyjemny wygląd. Ale ważne jest, aby w diecie uwzględnić...

Papaja: korzyści zdrowotne, zastosowania i skutki uboczne

Papaja to egzotyczny i rzadki owoc, który jest obecnie dostępny przez większość czasu w roku. Możliwe korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji papai to zmniejszenie...

Niesamowite korzyści z soku z kurkumy

Kurkuma jest podstawowym składnikiem kultury indyjskiej, a także kuchni w innych krajach azjatyckich. Kurkuma  odgrywa także ważną rolę w medycynie naturalnej, alternatywnej. Mówi się, że sok z...

Syrop klonowy – 10 rzeczy, które musisz o nim wiedzieć.

Korzyści zdrowotne wynikające z syropu klonowego obejmują zdrowe serce i zdrowszy układ odpornościowy. Ma również właściwości antyoksydacyjne, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Istnieje kilka naturalnych słodzików, które...

10 korzyści zdrowotnych z pieprzu cayenne

Ostra papryka ostra to jedna z najbardziej popularnych przypraw korzennych. Jest stosowana w różnych kuchniach, szczególnie w południowo-zachodniej kuchni amerykańskiej i meksykańskiej. Ponadto jest szeroko stosowany w...

Korzyści płynące z picia wody z miodem

Wielu z was jest już zaznajomionych z miodem i jego korzyściami i zastosowaniami dla piękna. Miód to bardzo zdrowa żywność, pełna zalet i wielu właściwości, które...

Dlaczego wodorosty są super zdrowe? Skarbnica zdrowia i urody

Wodorosty są częstym składnikiem kuchni azjatyckiej, która szybko zyskuje popularność wśród ludzi dbających o zdrowie. I nie bez powodu jedzenie wodorostów to super zdrowy i...

Witamina B12: funkcje, niedobór i najlepsze źródła

Witamina B12 jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek i procesów umysłowych. Witamina B12 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, podobnie jak wszystkie inne witaminy z grupy...

Nasiona Chia: Korzyści zdrowotne, właściwości i przepisy

Nasiona Chia pomimo niewielkich rozmiarów są pełne ważnych składników odżywczych. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, bogate w przeciwutleniacze, dostarczają błonnika, żelaza i wapnia. Kwasy tłuszczowe Omega-3 pomagają podnieść poziom cholesterolu HDL , "dobrego" cholesterolu,...

Niewiarygodne korzyści spożywania czosnku i miodu na pusty żołądek

Czosnek jest jednym z najczęściej używanych naturalnych składników w kuchniach na całym świecie. Jego charakterystyczny smak łączy się dobrze z innymi przyprawami, aby podkreślić smak niezliczonych...

Dynia – 21 niesamowitych zalet dla skóry, włosów i zdrowia

Dynia zyskała ogromną popularność w Stanach Zjednoczonych, szczególnie ze względu na ciasto z dyni i jest wykorzystywana do celów rzeźbiarskich w czasie Halloween. Jej kształt...

Olej kokosowy, najlepsze oparte na dowodach korzyści zdrowotne

W ostatnich latach olej kokosowy zyskał na popularności, a wszystko to z powodu, że ma niesamowite korzyści dla naszego zdrowia i ciała od wspierania...

Cynamon – 10 opartych na dowodach korzyści zdrowotnych

Cynamon to niezwykle smaczna przyprawa. Od tysięcy lat jest ceniony za właściwości lecznicze. Współczesna nauka potwierdziła to, co ludzie instynktownie znali od wieków. Oto 10 korzyści zdrowotnych...

11 imponujących korzyści zdrowotnych z oleju lnianego i efekty uboczne

Olej lniany jest jednym z najlepszych źródeł roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3. Przynosi korzyści dla zdrowia serca i krwi, skóry, włosów, utraty wagi, problemów żołądkowych oraz...

Olejek z drzewa herbacianego – korzyści, zastosowania i skutki uboczne

Olejek z drzewa herbacianego jest olejem eterycznym, który można wykorzystać do wielu celów, w tym do utrzymania zdrowej skóry, włosów i paznokci. Oprócz naukowych korzyści,...

10 najważniejszych korzyści zdrowotnych pomarańczy

Są one pełne witaminy A, B i C, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, choliny i innych składników odżywczych. Dodatkowo owoce te zawierają ponad 170 związków fitochemicznych i...

Estragon – 8 zaskakujących korzyści zdrowotnych i zastosowań

Estragon lub Artemisia dracunculus L. to wieloletnie zioło pochodzące z rodziny słoneczników. Jest szeroko stosowany do celów aromatyzujących, zapachowych i leczniczych. Ma subtelny smak i dobrze łączy się...

Kwas foliowy: wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Kwas foliowy to syntetyczna forma kwasu foliowego, rozpuszczalna w wodzie witamina znana również jako witamina B9. Nie występuje naturalnie w żywności, ale jest często dodawany...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych mango

Uważane za "króla owoców", ten słodki i aromatyczny smak mango może odświeżyć umysł i sprawić, że poczujesz się szczęśliwy. Mango występują w różnych kształtach i...

Kurkuma: właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania

Kurkuma i kurkumina posiada zdumiewające korzyści zdrowotne, obejmują one zdolność do zmniejszania stanu zapalnego, leczenia ran, poprawy zdrowia skóry, ochrony zdolności poznawczych i łagodzenia...

22 sprawdzone korzyści zdrowotne wynikające z kakao

Kakao zawiera polifenole, jest bogate w przeciwutleniacze i ma ważną wartość odżywczą. Spożywanie kakao może poprawić zdrowie serca i naczyń krwionośnych oraz chorób neurodegeneracyjnych, uszczęśliwić...

Zobacz jak granat wpływa na Twoje tętnice

Granat jest owocem, który posiada  silne właściwości przeciwutleniające, wiele witamin i wiele korzyści leczniczych. Kilka różnych części owoców stosuje się w różnych chorobach, między innymi w  celu zmniejszenia...

10 potężnych powodów, dla których warto jeść więcej ananasów

W tym artykule wskazano 10 powodów, dla których warto jeść ananasy każdego dnia: 1. Bogata wartość odżywcza Ananasy obfitują w wiele witamin i minerałów, takich jak...

Czy masło orzechowe jest zdrowe? Jakie ma właściwości i ile kalorii

Masło orzechowe jest jedną z najpopularniejszych na świecie past do smarowania pieczywa. Smakuje wyśmienicie, a tekstura jest po prostu niesamowita. Sposób w jaki przylega...

Olejek z oregano: korzyści zdrowotne, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne płynące z olejku z oregano można przypisać jego właściwościom przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwpasożytniczym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, trawiennym, przeciwnowotworowym i przeciwalergicznym. O olejku z oregano Właściwości dezynfekcyjne i antybakteryjne olejku...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych z korzenia lukrecji

Lukrecja, znana również jako mulethi jest ziołem z rodziny motylkowatych. Jest szeroko stosowana jako środek aromatyzujący w słodyczach, gumach do żucia, pastach do zębów i...

Ananas: korzyści zdrowotne, zagrożenia i wartości odżywcze

Ananas, pyszny owoc tropikalny od wieków słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także z cudownych korzyści zdrowotnych. Korzyści zdrowotne i lecznicze ananasa obejmują wzmocnienie...

Aspartam rakotwórczy? Cała prawda o efektach ubocznych

Aspartam jest jednym z najpopularniejszych sztucznych słodzików dostępnych na rynku. W rzeczywistości są duże szanse, że ty lub ktoś kogo znasz spożywał napój dietetyczny zawierający...