Chociaż możemy nie być w stanie nic zrobić z naszymi odziedziczonymi cechami, nasze codzienne wybory związane ze stylem życia, w tym nawyki żywieniowe i przyjmowanie witamin można zmodyfikować w sposób, który może pomóc zmniejszyć potencjalne ryzyko utraty włosów.
Historycznie badania wykazały korelację między dietą, niedoborami witamin i minerałów, a wypadaniem włosów.
Wciąż pozostaje wiele do odkrycia na temat dokładnej roli, jaką dieta może odgrywać w wypadaniu i przerzedzaniu włosów, a nawet najlepsza dieta może nie być w stanie zastąpić genetyki we wszystkich przypadkach.
Jednak złe nawyki żywieniowe mogą zniweczyć wszelkie wysiłki mające na celu poprawę przerzedzonych linii włosów lub przywrócenie soczystych loków do ich dawnej świetności.
Przestrzeganie dobrze opracowanego planu żywieniowego ma wartość dla zdrowia włosów.
Oto 5 złych nawyków żywieniowych, które mogą powodować wypadanie włosów.
Ograniczenie kalorii
Jeśli regularnie spożywasz znacznie mniej kalorii, wypadanie włosów może być jednym z efektów ubocznych. Kalorie napędzają twoje ciało, od codziennego ruchu i ćwiczeń po energię potrzebną do wzrostu mieszków włosowych.
Wszyscy mamy podstawową liczbę kalorii, których potrzebujemy w ciągu dnia, aby zaspokoić nasze minimalne zapotrzebowanie. Jeśli twoje spożycie spadnie znacznie poniżej tego poziomu możesz narazić na niebezpieczeństwo wiele różnych układów organizmu.
W rzeczywistości udokumentowano, że drastyczne diety i inne formy restrykcyjnego jedzenia prowadzą do takich skutków ubocznych, jak wypadanie włosów.
Chociaż związek między zużyciem energii a wypadaniem włosów może nie być w pełni zrozumiały, winą może być brak spożycia składników odżywczych związany z dietą niskokaloryczną.
Niewystarczająca ilość białka w diecie
Gdy spożycie kalorii jest zbyt niskie, aby zapewnić podstawowe funkcje i zapotrzebowanie na energię, prawdopodobne jest, że spożycie białka jest również zbyt niskie.
Białko może pomóc w naprawie, wzroście i utrzymaniu tkanek ciała, w tym włosów. Ten makroskładnik odżywczy odgrywa również rolę w utrzymaniu równowagi płynów i pH w organizmie.
Keratyna jest główną formą białka, która zapewnia włosom strukturę, a białko, które spożywasz w diecie jest wykorzystywane do produkcji tej keratyny.
Gdy spożycie białka w diecie jest zbyt niskie, aby wspomagać wzrost włosów możliwe jest pogorszenie jakości włosów i większe prawdopodobieństwo wystąpienia wypadania włosów.
Niedobór cynku
Cynk jest minerałem, który odgrywa rolę we wspieraniu układu odpornościowego, tworzeniu DNA, naprawie tkanek i budowaniu białek. Przy takich funkcjach niedobór cynku może objawiać się w organizmie na wiele sposobów.
Łysienie lub wypadanie włosów jest znanym skutkiem ubocznym niedoboru cynku, prawdopodobnie ze względu na rolę cynku w budowaniu białek. Na szczęście, w niektórych badaniach suplementacja cynku po utracie włosów z powodu niedoboru wydaje się pomagać w odrastaniu włosów.
Niedobór żelaza
Kolejny minerał z wielu funkcji w organizmie jest żelazo. Rola, z której jest najbardziej znana to wspomaganie zdrowia krwi i wspomaganie czerwonych krwinek (RBC) w przenoszeniu tlenu w całym ciele.
Kiedy niedobór żelaza staje się wystarczająco znaczny może to wpływać na zdolność krwinek czerwonych do prawidłowego przenoszenia tlenu, a tkanki, w tym włosy mogą być osłabione.
Nadmierna suplementacja
Podczas gdy niewystarczające spożycie kalorii i składników odżywczych w diecie może prowadzić do utraty włosów, nadmierna suplementacja może również powodować utratę włosów.
Spożywanie zbyt dużej ilości selenu, witaminy A i witaminy E wiąże się z wypadaniem włosów, a także innymi powikłaniami związanymi z toksycznością.
Jedno z badań, w którym odnotowano ten efekt uboczny wynikający z nadmiernej suplementacji, wskazuje również, że nadmierne spożycie suplementów diety nie jest zalecane w przypadku braku niedoboru.
Mając te informacje najlepiej porozmawiać z lekarzem i poddać się badaniu krwi przed rozpoczęciem suplementacji w nadziei na zmniejszenie wypadania włosów.