Witamina D jest jednym z najbardziej zalecanych suplementów, które ludzie powinni przyjmować, szczególnie w miesiącach zimowych. Organizm wytwarza witaminę D z bezpośredniego działania promieni słonecznych na skórę, ale od października do początku marca ludzie nie wytwarzają jej wystarczająco dużo.
Witamina pomaga regulować ilość wapnia i fosforanów w organizmie, więc jest niezbędna dla optymalnego zdrowia. Według zwolenników przyjmowania suplementów każdy powinien rozważyć codzienne przyjmowanie suplementu witaminy D w okresie jesienno-zimowym.
Według dr Sarah Brewer, dyrektora medycznego Healthspan, istnieją inne suplementy, których ludzie powinni unikać – te, które nie są wytwarzane zgodnie ze standardem farmaceutycznym znanym jako GMP. GMP, czyli dobra praktyka produkcyjna, to minimalny standard, który producent leków musi spełnić w swoich procesach produkcyjnych.
Produkty muszą mieć stałą wysoką jakość, być odpowiednie do ich zamierzonego zastosowania i spełniać wymagania pozwolenia na dopuszczenie do obrotu lub specyfikacji produktu. Suplementy mają tylko uzupełniać dietę, nigdy nie zastępują żywności i ważne jest, aby dostosować suplementy do konkretnych potrzeb zdrowotnych i żywieniowych.
Zrozumienie różnych rodzajów rozpuszczalnych witamin, np. wody w porównaniu z tłuszczem i dlaczego jest to ważne, np. witaminy rozpuszczalne w wodzie obejmują witaminę C i B: tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3), kwas pantotenowy (B5 ), pirydoksynę (B6), biotynę (B7), kwas foliowy (B9) i kobalaminę (B).
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są najbardziej obfite w pokarmy wysokotłuszczowe i są znacznie lepiej wchłaniane do krwiobiegu, gdy spożywasz je z tłuszczem. Cztery witaminy rozpuszczalne w tłuszczach w diecie człowieka to witaminy A, D, E i K.
W przeciwieństwie do witamin rozpuszczalnych w wodzie, nadmiar witamin rozpuszczalnych w tłuszczach nie opuszcza organizmu natychmiast. Zamiast tego są przechowywane w wątrobie lub tkance tłuszczowej do późniejszego wykorzystania, dlatego ważne jest, aby być świadomym ich dawkowania, więc zawsze sprawdzaj etykiety.
Powinieneś również sprawdzić, czy przyjmowane suplementy nie wchodzą w interakcję z żadnymi przyjmowanymi lekami na receptę lub bez recepty, na koniec sprawdź daty ważności.
Wiemy, że do wsparcia układu odpornościowego potrzebnych jest kilka składników odżywczych, w tym witaminy A, C, D, E i minerały, takie jak selen i cynk. Badania BMJ sugerują, że zapewnienie odpowiedniego spożycia tych składników odżywczych może pomóc w zapobieganiu infekcjom dróg oddechowych i skróceniu czasu potrzebnego na powrót do zdrowia.
Public Health England (PHE) poinformował, że wszyscy powinni przyjmować suplement witaminy D w miesiącach jesienno-zimowych, kiedy ekspozycja na promieniowanie UV jest zbyt niska, aby umożliwić naturalną syntezę witaminy D3 w skórze. PHE zasugerował przyjmowanie suplementu dostarczającego 10 mikrogramów witaminy D dziennie.
Jest to minimum potrzebne do zapobiegania stanom niedoboru witaminy D, takim jak bóle mięśni i kości, osteomalacja lub krzywica. Istnieje coraz więcej dowodów na to, że dla uzyskania optymalnego zdrowia potrzebne są wyższe dawki do 12mcg witaminy D, szczególnie w przypadku osób starszych ludzi, ponieważ zdolność do syntezy witaminy D spada w późniejszym życiu.
Negatywny nastrój w zimie może być związany z sezonowym zaburzeniem afektywnym, które wydaje się być naturalną reakcją hibernacji. Kilka badań sugeruje, że spożywanie większej ilości ryb lub przyjmowanie olejów rybich omega-3 może mieć korzystny wpływ na obniżony nastrój.